Het vierde ten onder in Hendrik Ido Ambacht

Op 1 februari trok het vierde ten strijde tegen Hendrik Ido Ambacht. Bij aankomst in hun speellocatie werden we ietwat verrast, doordat we zelf nog het licht moesten aandoen in de speelzaal. We waren de eersten. Nu is er een bekend gezegde dat ons op grond hiervan al het ergste had kunnen doen vermoeden.

Het begon tegen de verwachting in met de volle winst voor Hurkmans. Die viel in omdat Beerling wegens familieomstandigheden verstek moest laten gaan. Zwaar in de verdrukking slaagde hij er toch nog in zijn tegenstander te verschalken. Kort daarna leek er geen vuiltje aan de lucht toen Nefkens en de Boer remiseerden.

Daarna keerde echter het tij. Weerts kwam in een stelling terecht met diverse penningen en moest uiteindelijk het punt aan zijn tegenstander laten, waardoor de stand weer gelijk was. Vervolgens konden ook Simons en de geblesseerde Hesselmans hun partij niet houden. Even zag het er naar uit dat ook de partij van Smit verloren zou gaan. Op het moment dat schrijver dezes de stelling voor de laatste keer bekeek – omdat ik zelf in een tijdnoodfase kwam met nog een ingewikkelde stelling op het bord – zag het er naar uit dat de tegenstander van Jan eerder zou promoveren en daarmee het punt naar zich toe kon trekken. Jan kan zelf het beste uitleggen hoe hij de partij uiteindelijk toch remise wist te houden, waarbij zelfs gezegd werd dat hij nog even op winst had gestaan.

Inmiddels had ook ik remise aangeboden gekregen in een stelling waar nog 30 stukken op het bord stonden. Met nog negen minuten bedenktijd en in de wetenschap dat de wedstrijd verloren was besloot ik ook maar het punt te delen. Hierdoor bleef de winst met 5 – 3 in Hendrik Ido Ambacht. De uitslagen en  stand in klasse 2D van de RSB competitie zijn hier te vinden.

Ron Ansem