Erasmus naar kwartfinale RSB beker

Maandag 12 december stond de derde ronde van de RSB beker op het programma. Dit maal was de tegenstander CSV uit Capelle aan den IJssel. CSV speelt in de tweede klasse van de RSB competitie, maar toch geen tegenstander om te onderschatten met een aantal ervaren spelers. Na een spannend slot won Erasmus uiteindelijk met 3 – 1.

Siban begon als laatste aan zijn partij tegen Rusch vanwege een vertraging van een half uur op de Brienenoordbrug, maar was uiteindelijk wel als eerste klaar. Rusch ruilde twee lichte stukken af tegen een toren en twee pionnen, maar dat bleek achteraf geen gelukkige keuze. De lichte stukken bleken veel sterker en heersten over het schaakbord. Het duurde dan ook niet lang voor het eerste punt binnen werd gehaald.

Aan bord 1 speelde Pietrow tegen Trimp. Hij won al vrij snel in de opening een pionnetje, maar dat ging wel enigszins ten koste van zijn stelling. Het initiatief lag bij Trimp. Uiteindelijk ontstond een toreneindspel, waar Pietrow zelfs een pion achterstond, maar remise was wel de logische uitslag.

Aan bord 4 speelde Flanders een prima partij tegen Terlouw, waar het evenwicht nooit echt verbroken werd. Gegeven de tussenstand en zijn achterstand in de tijd koos Flanders voor een herhaling van zetten. Tussenstand 2 – 1 voor Erasmus.

Van Zutphen (bord 2, zwart) speelde toen nog tegen Vermeer. Van Zutphen kreeg een fraaie aanval op de witte koning, die omdat wit steeds de goede zet wist te vinden echter niet doorsloeg. Van Zutphen moest daarom verplicht twee lichte stukken ruilen tegen de toren. Het resultaat was een iets minder eindspel, waarin nog wel heel veel tactische wendingen zaten. Vermeer had inmiddels veel minder tijd en de tactische wendingen deden hem uiteindelijk de das om, toen hij zich pardoes mat liet zetten. En daarmee werd de eindstand 3 – 1 voor Erasmus.

En zijn we door naar de kwartfinale. In de volgende ronde spelen wij tegen de winnaar van de match tussen CHESS en RSR Ivoren Toren. Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de RSB.