In Moerkapelle staat een paaltje

Gewapend met mijn TomTom spoedde ik mij vrijdagavond naar Moerkapelle, dwars door niemandsland, teneinde de match Moerkapelle – Erasmus te aanschouwen. De TomTom zette mij feilloos af bij De Moer, waar het gebeuren zich afspeelde. Ik trof daar het gezelschap schakenden aan, dat vol enthousiasme de stukken voorwaarts bewoog. Na mij eerst aan de koffie te hebben vergrepen, hoewel ik gewoon twee maal vijftig cents in het bakje had gegooid, begon ik aan de rondreis langs de borden. In het begin leek er weinig loos te zijn, want onze afgezanten wisten zich aardig te verschansen, waar dat nodig bleek.

Zo rond 10 uur maakte ik de tussenbalans op en die zag er toch wel zorgelijk uit. De stellingen van Jaap en Joop zagen er platgedrukt uit en ik waardeerde die potjes dan al af tot nul. En dat zonder dat S&P uit de USA mij daarvoor een teken had gegeven! Maar “poor” waren die stellingen wel! Was er dan geen hoopvol teken te aanschouwen? Ja, bij Cander leek er wel schot in te zitten en die telde ik dan maar vast voor vol mee.

Even half elf was het en toen begaf Ruurd het tegen André Nieuwlaat. André had een lijn geopend, waarop de koning van Ruurd zich schuil hield. Het mocht niet baten, hij werd ontmaskerd en zo stond het 1 – 0 voor de thuisclub. Even na elven ging ook Jaap onderuit tegen Wouter Vroegindeweij , die ik daarom maar Vroegindeweer ging noemen en dat was 2 – 0. Najdorf, waarop Jaap zich had verlaten, keek toe en schudde meewarig het hoofd! Maar ja, die kon je ook moeilijk nog in deze tijd plaatsen…

Pietrow deed tegen de al groot geworden Hugo van Elteren vergeefse pogingen, remise dus. Broer Jesse en Michael Siban voerden een taaie strijd op, die uiteindelijk toch onbeslist eindigde. Intussen zag het er bij Joop tegen Bart Weijermars somber uit en waren de andere borden er niet bepaald hoopvol aan toe.

Maar daar keerde het noodlot zich van ons af! Frank overmeesterde De Bruijne aan bord 1 en dat bracht de tussenstand op 2 – 3. En warempel, het tij leek te keren! Leo kwam er goed uit, Joop wist een stuk te verschalken en Cander leek nog altijd door te stomen naar het glorieuze eindpunt! De spanning steeg en de tijd vorderde. En de deceptie naderde…

Leo wist zijn ogenschijnlijk winnende positie niet te verzilveren en moest in remise berusten. Maar Joop kwam zegevierend binnen! En zo stond het 3½ – 3½! Het wachten was op Cander. We wachtten vergeefs, hij werd pardoes mat gezet! Geen gelijkspel, geen overwinning, maar een nederlaag restte in het donkere Moerkapelle: 3½ – 4½

Jas aan, naar buiten, auto gestart, TomTom aan, de terugreis… Had je gedacht! TomTom dirigeerde mij door Moerkapelle, maar ergens bleek in een soort hofje een paaltje te staan. Een paaltje kennelijk bedoeld om automobilisten te verhinderen zo de weg naar Rotterdam in te slaan. Nieuwe poging gewaagd, TomTom volgend. Weer naar het paaltje! Nog geen paniek, maar zou de ANWB ergens in Moerkapelle dan een bord met wegaanwijzingen hebben staan? Neen, dus. Weer een weg geprobeerd, nee, éénrichting verkeer!. Toch maar doorheen gaan! Eindigde bij het paaltje! Weer keren in het hofje, andere weg in aan de hand van TomTom, maar ditmaal eens eigenwijs doen! En ja, dit stukje bewijst dat ik toch heelhuids teruggekeerd ben!.

Op de site van Moerkapelle is het verslag “Moerkapelle 1 na thriller voorbij Erasmus 1” te lezen. De uitslagen en de stand in de promotieklasse zijn terug te lezen op de site van de RSB.

Arie de Jong