Derde team behaalt weer punten en lijkt daarmee veilig

Op een dag, die maar weinig voorkomt (29-02), ging het derde op bezoek bij Fianchetto in Schiedam. De opdracht vooraf was duidelijk: winnen om daarmee degradatie uit de tweede klasse te voorkomen. Tegen het als laatste in de poule geklasseerde Fianchetto zou dat mogelijk moeten zijn. Het voltallige team dat de vaste kern vormt kon aantreden, dus daar zou het niet aan kunnen liggen.

Het begin leek voorspoedig, toen rond de klok van half negen Rene Weerts, op het eerste bord, al een winnende aanval leek te hebben en de team captain al verwachtte rond 20:45 uur het eerste punt te kunnen gaan noteren. Ook Rene zelf stak vol goede moed een duim omhoog. Dat tijdstip werd sowieso niet gehaald, omdat zijn tegenstander er eens goed voor ging zitten om te bedenken of er misschien toch nog een verdediging mogelijk was.

Zodoende was de eer aan Jan Hoek van Dijke op het derde bord om tegen tienen het eerste punt binnen te slepen. Een rondgang langs de overige borden leerde, dat het snel verwachte punt van Rene nog niet in de knip zat en zowaar ook wat andere borden die er niet rooskleurig voor stonden. Cor stond een kwaliteit achter in een moeilijke stelling, zelf was ik het initiatief uit de opening kwijt. Kortom de zaak was nog niet beslist.

Rond kwart voor elf leken we wat meer lucht te krijgen door een degelijke overwinning van Joram op het zesde bord. Mihailescu stond op dat moment een goede pluspion voor, dus dat bood hoop. Daardoor kwam een kwartier later de nul voor Rene na de aanvankelijke hosanna stemming nog wel als een verassing, maar leken we het wel te kunnen hebben. Te meer toen tien minuten later Bram op het tweede bord ook het volle punt wist te veroveren.

John Helstone was minder fortuinlijk en gaf daarmee de tegenstanders weer wat hoop. Te meer daar ik inmiddels met steeds meer tijdnood ook slechter stond. Mihailescu pakte uiteindelijk het volle punt, waar het al enige tijd naar uit zag. Zoals wel vaker in deze competitie liet Van Soest in een betere stelling Cor toch nog ontsnappen naar de volle winst! Daarmee was op dat moment de zege veilig.

Gelukkig maar. Want mijn speurtocht naar een geforceerde remise in een stelling, waarin ik inmiddels wel een kwaliteit voorstond, maar erg veel tijd had verbruikt, leverde niets op. Volgens omstanders heb ik zelfs drie zetten lang schaak gestaan zonder dat ik zelf noch mijn tegenstander dat in de gaten hadden. Zo gaat dat in tijdnood. Uiteindelijk deed dat me ook de das om en bepaalde dat de eindstand op 5 – 3 voor ons.

Met zeven wedstrijdpunten moet het mogelijk zijn ook volgend jaar in de tweede klasse uit te komen. Kijk hier voor alle uitslagen en de huidige stand in de tweede klasse van de RSB competitie.

Ron Ansem