Erasmus 2 blijft 1e klasser!!! of waarin schaken soms op dammen lijkt…

Simon Stevin zei het al:”Wonder ende is gheen wonder”. Zo verrassend is het dus niet, dat wij wonnen en de concurrent verloor, zodat de degradatie ontlopen werd. Omdat het de laatste wedstrijd is geweest, geef ik u de full Monty.

Bord 1 Wilhelm tegen Iliopoulos: Een Pirc verdediging waarin het evenwicht niet werd verbroken. Wit had lang kunnen rocheren, maar de angst voor een damevleugel met oprukkende boeren met hooivorken deed hem daar van afzien.

Jaap van Meerkerk kreeg een Wolga / Benko tegen Bob Hoos. Zwart had halverwege een pionnetje meer maar zwak opgestelde paarden. Jaap won een kwaliteit, maar de stelling was goed te houden voor zwart, dus remise.

Toen had Arie de Jong al van Bongers gewonnen, nadat deze in een zeer gesloten stelling het paardoffer op f5 met mat in drie had overzien.

Hierna gebeurde er een tijd niets, behalve dat een stel zeer goed uitziende stellingen langzamerhand erg slecht voor ons kwamen te staan: Frits Steenbergen en Pim Kleinjan, halverwege ingeschat op winst, stonden een stuk achter. Alleen… de ervaring van deze heren leidde tot respectievelijk een dolle toren en verkeerde randpionnen, zodat er toch nog remises uit kwamen rollen.

De laatste 5 minuten waren voor ons. Emile Verhoef kwam zeer goed staan tegen Rutten maar hij kwam er net niet doorheen. Gilles Donze won na lang een tamelijk gelijke stelling te hebben gehad. Jan Smit kreeg een halfje te veel omdat Paul Dekker opeens ophield de vrije h- pion van Jan te belagen (als ik het goed gezien heb tenminste) en aan het dwalen ging op de damevleugel. Toen was het vlug bekeken: 5½ – 2½ gewonnen!

Resumerend over het gehele seizoen: de indruk bestaat dat we wat onder ons kunnen hebben gescoord, maar de plaats op de lijst is niet ten onrechte. Een compliment apart voor de staart van het team: Gilles en Emiel namen samen een derde van de punten voor hun rekening. Ook Paul met 50 procent op bord 1 draaide goed. De sfeer bleef altijd positief en we hadden heel weinig invallers nodig.

Alle uitslagen en de stand zijn hier na te lezen.

Paul Wilhelm