Twee leiders na de vijfde ronde

Maandag 14 mei is de vijfde ronde gespeeld van het Watertorentoernooi. In deze ronde stonden er weer 23 partijen op het programma.

Met ook nu weer verschillende toppers op de affiche.

Zo mochten de nummers 1 en 2 qua rating het tegen elkaar opnemen, te weten Spaan en Pietrow. Of wat te denken van Van den Ouden tegen Holwijn of Ensering tegen Van der Kooij?

Het beloofde weer een mooi spektakel te gaan worden!

Het echte vuurwerk bleef aan de topborden echter uit. Ensering en Van der Kooij speelden een relatief korte remise. In de partij tussen Spaan en Pietrow werd het evenwicht ook niet verbroken. Remise was het logische resultaat. Van den Ouden speelde tegen Holwijn een toreneindspel met ruimteoverwicht heel fraai uit en wist zich hierdoor aan de kop te nestelen.

Hij wordt hier na de vijfde ronde vergezeld door Van Zutphen, die Wilhelm wist te verslaan. In een dynamische partij werd het evenwicht lange tijd niet verbroken, maar een zwakker paard deed Wilhelm uiteindelijk de das om.

Van der Ouden en Van Zutphen staan nu met 4½ punt uit vijf ronden aan de leiding. Zij worden op een half puntje gevolgd door Spaan, Pietrow en Van ’t Hoenderdaal, die zich dankzij een overwinning op Tillemans ook bij de koplopers wist te voegen!

En dan nog een aantal leuke verrassingen. Verhoeven verkeert in topvorm deze dagen (zie ook bijvoorbeeld de Rotterdam Open met een TPR van 2148 na zes ronden!). Dit maal wist hij de kersverse RSB senioren kampioen Algera op remise te houden.

Arie de Jong wist maar tenauwernood remise te spelen tegen Joram Simons, die met de vlag op vallen de winnende voortzetting niet kon vinden.

Maar daarmee was het nog niet op qua verrassingen. Wat te denken van de overwinning van Van As op Pijpers, de overwinning van Salih op Hesselmans, de overwinning van De Kievit op Steenbergen of de overwinning van Ayala op Van Diejen? In al deze gevallen won de lager gerate speler! Ook leuk om te vermelden was de overwinning van Den Hartog op Keller!

In de stand na vijf ronden zijn dan ook verschillende spelers te vinden, die sterk boven hun niveau presteren in deze editie van het Watertorentoernooi. Zo komen wij na vijf ronden op plaats 9 Shakir Salih tegen en ook Teije de Jong en Cor van As zijn knap in de top van de middenmoot te vinden.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de vijfde ronde. De voorlopige paring voor de zesde ronde (onder voorbehoud) is daar ook al te vinden. De zesde ronde wordt gespeeld op maandag 21 mei.