Van der Ouden alleen aan de leiding

Maandag 21 mei was Laurens Arcadia het decor voor de zesde ronde van het Watertorentoernooi. Wederom stonden er 23 partijen op het programma.

De koplopers Van Zutphen en Van der Ouden mochten het tegen elkaar opnemen. En direct daarachter moesten de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst, Spaan en Pietrow, winnen om nog een kans te behouden op het kampioenschap.

Van der Ouden kwam in een Engelse partij met wit iets minder uit de opening tegen Van Zutphen, die een pionnetje op wist te snoepen. Dit leidde echter wel tot een klopjacht op de dame en al snel wist wit de zwarte stelling te verstrengelen. Het duurde nog wel enige tijd met de nodige verwikkelingen, maar in tijdnood wist Van der Ouden definitief het punt binnen te slepen. Hierdoor gaat Lendert van der Ouden na zes ronden alleen aan de leiding!

Spaan speelde tegen Van ’t Hoenderdaal. Ook hier werd lange tijd het evenwicht niet verbroken, maar in de tijdnoodfase speelde Spaan het net iets handiger dan Van ’t Hoenderdaal, waardoor hij de overwinning naar zich toe trok.

Pietrow mocht het opnemen tegen Van Meerkerk. Het werd een lastige partij voor hem en het gebrek aan tijd brak hem op. Dit leidde tot een beter toreneindspel voor Van Meerkerk. Toen alle stofwolken waren opgetrokken was Pietrow weliswaar door zijn tijd heen, maar was stond er ook een remisestelling op het bord. Een puntendeling dus. Een hele knappe prestatie van Van Meerkerk!

Melvin Holwijn wist zich door een overwinning op Kleinjan ook bij de koplopers te voegen. Met nog een ronde te gaan staat Van der Ouden op 5½ uit 6, gevolg door Spaan met 5 uit 6 en het drietal Van Zutphen, Holwijn en Pietrow met 4½ uit 6. Zij gaan in de laatste ronde onderling uitmaken wie het Watertorentoernooi 2012 op zijn naam zal gaan schrijven.

In de groep direct daaronder vinden we aantal verrassingen. Salih blijft maar winnen (ditmaal tegen Boer) en staat met een 4 uit 6 gewoon op de zesde plaats. Met een rating van 1375 is dat natuurlijk een wereldprestatie!

En dan waren er uiteraard ook weer enkele leuke verrassingen. Zo wist Van Brussel Algera op remise te houden en ook Den Hartog speelde weer een remise tegen de op papier veel sterkere Schukking. De Hoog wist knap Pijpers te verslaan!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de zesde ronde. De voorlopige paring voor de zevende ronde (onder voorbehoud) is daar ook al te vinden. Maandag 28 mei wordt er niet gespeeld in verband met Pinksteren. De zevende en laatste ronde wordt gespeeld op maandag 4 juni.