Met 1 weerstandspunt meer dan Van der Ouden

De laatste ronde van het Watertorentoernooi stond maandag 4 juni op het programma. Veel was nog mogelijk in deze laatste ronde. Koploper Lendert van der Ouden had een half puntje voorsprong, maar moest het wel opnemen tegen Andrzej Pietrow.

Naaste achtervolger Nathanaël Spaan had ook geen eenvoudige tegenstander met Melvin Holwijn.

En als laatste potentiële kaper op de kust moest Frank van Zutphen het opnemen tegen Paul van der Kooij.

Het beloofde een mooie slotronde te worden!

Pietrow speelde met wit tegen Van der Ouden, maar wist niet heel veel te bereiken. Er werd dan ook relatief snel tot remise besloten. Hiermee was ongeveer halverwege de avond duidelijk, dat Van der Ouden in ieder geval gedeeld eerste zou gaan worden.

Dit bood perspectief voor Spaan, die Holwijn in een strakke aanvalspartij met tegengestelde rokades weinig kans gaf en knap de overwinning binnen haalde. Hiermee eindigden beide heren gelijk met 6 uit 7. Beiden speelden twee keer remise (tegen elkaar en allebei tegen Pietrow). En toen was het lange wachten op de definitieve eindstand, want weerstandspunten moesten gaan beslissen over wie zich de uiteindelijke winnaar van het Watertorentoernooi 2012 mocht noemen.

Het bleek aan het einde van de avond een herhaling van vorig jaar te worden. Spaan had net 1 weerstandspunt meer verzameld dan Van der Ouden (precies zoals in 2011) en werd hiermee tot winnaar uitgeroepen. De geldprijzen werden daarentegen wel weer eerlijk verdeeld tussen de nummer 1 en 2.

Van Zutphen wist de derde plaats voor zich op te eisen. Hij kwam tegen Van der Kooij prettig uit de opening en wist druk op de zwarte stelling op te bouwen. Toen hij de stelling binnen wist te komen, zorgde een fraai kwaliteitsoffer ervoor dat de stelling van zwart niet meer te houden was. Van Zutphen haalde 5½ punt uit 7 partijen. Hij wist daarmee de nummers 4 tot en met 6 – Pietrow, Van Meerkerk en Ensering – een half puntje voor te blijven.

En dan waren er ook nog drie verschillende ratingprijzen. Hiervoor is het deelnemersveld in vier gelijke groepen verdeeld, waarbij de tweede tot en met de vierde groepen ook een ratingprijs konden winnen.

Als eerste de laagste ratinggroep (rating tot en met 1500). De grootste verrassing van het Watertorentoernooi van dit jaar was Shakir Salih.

Zijn rating was 1375, maar hij wist maarliefst 4½ punt uit 7 partijen te halen. Met een gedeelde zevende plaats, een ongeslagen status en een toernooiprestatierating van 1931 (556 punten boven zijn eigen rating!!!) heeft hij hier een wereldprestatie neergezet.

In de tweede ratinggroep (rating tot en met 1710) is Teije de Jong de hoogste geëindigd. Hij behaalde 4 punten en was daarmee de sterkste uit de tweede ratinggroep. Teije de Jong scoorde ook ruim 200 punten boven zijn eigen rating!

De derde ratingprijs (voor ratings tot en met 1820) was een prooi voor Jaap van Meerkerk. Hij wist met 5 uit 7 op de gedeelde vierde plaats te eindigen. Hij haalde een TPR van meer dan 2000, ook ruim 200 punten boven zijn eigen rating.

Alle uitslagen en de eindstand van het Watertorentoernooi 2012 zijn hier ook te vinden.

Het Watertorentoernooi 2012 is daarmee weer afgerond. Het was dit jaar ook weer een groot succes met bijna 50 deelnemers. Een dankwoord voor alle deelnemers, die er dit jaar weer een mooi toernooi van hebben gemaakt zonder wanklanken! En uiteraard graag weer tot volgend jaar!