Derde zet zegetocht voort

Op 17 november moesten we thuis spelen tegen het derde team van Barendrecht/IJsselmonde. Of beter gezegd het restant uitspelen. De wedstrijd was namelijk al een week eerder begonnen.

Onze tegenstanders hadden verzocht twee partijen vooruit te mogen spelen. Bram de Knegt en Aad Jan Roos waren daartoe bereid gevonden. Dankzij hun sterk optreden begonnen we afgelopen maandag daarom met 1½ – ½ voorsprong.

Zelf had ik een bliksemstart. Mijn tegenstander speelde wat voorzichtig met a6, h6 en f6 waardoor zijn pionnenstelling een soort gatenkaas werd. Vervolgens accepteerde hij een dameoffer en kon ik hem op de 11e zet (!) met een gecombineerde aanval met loper en paard mat zetten. Zo stonden we rond half negen al met 2½ – ½ voor (zie ook de foto hiernaast).

Het gaf mij alle tijd om eens rustig te kijken hoe de rest van het team het er van af bracht. Dat was soms wel even schrikken.

Zo stond op ons eerste bord Bernhard Ruimschoot, door een dubieuze b6 in een Philidor opening al snel een stuk achter. Waar ik, verwend door zijn prestaties in de eerste twee rondes, eigenlijk al op een zege had gerekend, moest hij hier toch capituleren.

Lucian Mihailescu speelde evenwel degelijke met wit in een Siciliaanse partij en bracht de stand al weer snel op een voorsprong van twee punten. Wat later werd het toch weer benauwd toen Herman Beerling het punt aan zijn tegenstander moest laten.

Cor van As stond een stuk voor maar had een lastige koningsaanval te verduren en met Cor weet je het maar nooit. Dit keer maakte hij echter geen fouten en bracht ons rond half elf op een beslissende voorsprong.

Ook Joram Simons had geen zin het laat te maken. Bij een 4½ -2½ voorsprong kreeg hij remise aangeboden, speelde nog even door maar accepteerde het halfje daarna toch maar.

Zo stond nog voor elven de eindstand 5 – 3 op het bord. Tot zo ver dus de volle winst uit drie speelrondes!! Wordt vervolgd op donderdag 18 december tegen De Pionier.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de RSB-website.

Ron Ansem