Veel strijd om finaleplaatsen

Maandag 24 november werd al weer de twaalfde ronde van de voorronde voor de interne competitie gespeeld. De spanning begint te stijgen, het wordt steeds meer dringen aan de top. Ieder foutje kan fataal worden. Wie gaan zich dit seizoen plaatsen voor de finalegroepen?

Marvin Dekker deed wat hij de laatste weken aan het doen is. Dekker speelde met wit tegen Frits Steenbergen en kwam weliswaar wat gekunsteld uit de opening, maar stukverlies van Steenbergen in het vroege middenspel zorgde ervoor dat al vrij vroeg op de avond het punt kon worden bijgeteld.

Op het tweede bord stond de partij tussen Jaap van Meerkerk (met wit) en Cander Flanders op het programma. Er kwam een hele scherpe Svesnikov op het bord. Stapje voor stapje verbeterde Van Meerkerk zijn stelling tot Flanders eigenlijk steeds minder goede zetten tot zijn beschikking had. Een gedrukte stelling, een goed getimde doorbraak van Van Meerkerk en gebrekkige tijd van Flanders waren de ingrediënten voor een hele nette overwinning van Van Meerkerk. Met een score van 8 uit 12 en een TPR van 2022 (bijna 400 punten boven zijn rating) doet Van Meerkerk het heel erg goed dit seizoen!

Aan het derde bord speelde Wim Posthumus tegen Leo Verhoeven. Het werd een lange partij waarbij Posthumus weliswaar de mindere pionnenstructuur had maar wel meer ruimte en iets beter spel dan Verhoeven. Een soort van dynamisch evenwicht en aan het einde van de avond besloten de heren tot remise.

Laatste runner-up Frank van Zutphen speelde tegen Bernhard Ruimschoot. Van Zutphen speelde op een sterk paard tegen een slechte loper en voerde langzaam de druk op. Een klein voordeeltje, maar de remisemarge was steeds groot. Toen Ruimschoot een klein foutje maakte en een pion verloor was het uiteindelijk toch Van Zutphen die aan het langste eind trok.

In de middenmoot waren de Erasmianen vriendelijk voor elkaar. Het regende remises. Zeer knap was de remise van Rens Hesselmans tegen Joram Simons.

Een hele interessante partij werd gespeeld door Arie de Jong en Roel de Graaff. In een stelling met tegengestelde rokades ontwikkelde De Graaff een prachtige aanval en met fraaie zetjes werden de tegenkansen van De Jong geneutraliseerd en de eigen aanval versterkt tot De Jong de koning moest omleggen.

Na 12 ronden gaat Dekker alleen aan de leiding met 9 punten uit 12 ronden. Direct daarachter Van Meerkerk en Van Zutphen op een punt achterstand. Daarachter drie spelers met 7½ punt en drie spelers met 7 punten, waaronder Aad Jan Roos die knap meedraait op plaats 8 en daarmee op de route ligt voor een plaats in finalegroep A!

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de twaalfde ronde.