Subtop wordt groter en groter

Maandag 3 november stond ronde negen van de voorronde van de interne competitie op het programma. Door de thuiswedstrijd van ons eerste team ontbraken er nogal wat kanonnen in de top van de interne competitie. Een greep uit enkele partijen:

Een partij voor een plaats naar de subtop was die tussen Carel Keller, die goed in vorm blijkt, en al een paar keer met fraaie combinaties voor de dag kwam, en Bernhard Ruimschoot. Carel wist Bernhard met zwart in het Italiaans goed tegenspel te bieden. Beide heren volgden een zet of 12 een zij-variant van de theorie en de partij ging gelijk op. Wellicht speelde Carel wat te voorzichtig en vergat initiatief te pakken bij een kansje over de a-lijn. Bernhard probeerde daarna een koningsaanval, maar die wist Carel te neutraliseren, waarna remise overeen werd gekomen.

Jaap van Meerkerk koos met wit nu weer eens voor 1. d2-d4 en wel tegen Jan Hoek van Dijke, die er een geweigerd Damegambiet van maakte. Jaap leek na de opening een licht initiatief te ontwikkelen op basis van een paar kleine voordeeltjes. In het middenspel werd het knap ingewikkeld en ontstond er een harde strijd om het initiatief op de koningsvleugel, waarbij Jan de beste kansen naar zich toe kon trekken. Het leek er even op dat hij voor de winst kon gaan, maar koos echter een verkeerde voortzetting, kwam ook wat krapjes in de tijd te zitten en gaf onnodig materiaal weg. Daarna raakte hij compleet van de leg en gaf nog een stuk weg, waarna hij tot zijn verbazing twee stukken achter kwam en opgaf. Jaap kon zich hierdoor handhaven op de derde plaats en Jan kon zich, ondanks de nul, toch handhaven op de ranglijst.

Lucian Mihailescu is in goede vorm en wist knap tegen Aad Jan Roos de volle winst te pakken en hem daarmee op zijn eerste nul te trakteren. Lucian klom van plek 13 naar 8.

Wim Posthumus won van Frits Steenbergen die zijn hoge klassering door dit verlies (tijdelijk) niet kon handhaven. Frits is niet tevreden met remise, zo blijkt uit zijn score. Helaas voor hem werd het deze ronde een nul.

Alles staat op de ranglijst nog dicht op elkaar. Een keertje verliezen en je ziet jezelf van plaats 6 duikelen naar 15, zoals Frits. Hij staat in feite met 5 punten slechts 2 punten verwijderd van de eerste plaats. Wim steeg van plaats 7 naar 4.

Herman Beerling wist van Arie de Jong te winnen en vindt zichzelf met een mooie score van 5 punten op plek 5 terug op de ranglijst.

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de negende ronde.

Jaap van Meerkerk