Festijn van verrasingen in ronde 15

Wie maandagmiddag 15 december een tientje had ingezet bij de toto met de uitslagen 3 – 1 – 3 – 2 – 1 – 2 – 2 – 2 – 2 – 2 – 1 – 1 – 3 – 1 voor ronde 15 van de interne competitie van Erasmus was voor gek versleten, maar aan het einde van de avond wel miljonair geweest.

Niet één verrassende uitslag, maar een serie van uitslagen waarbij de op papier zwakkere speler gewoon de punten binnen haalde!

Van boven naar beneden. Aan bord 1 speelde Ruurd Ouwehand met wit tegen koploper Marvin Dekker. Het werd een waar spektakelstuk waarin Dekker eerst een stuk offerde, daarna ook nog eens een kwaliteit, maar tot slot wel een stuk terugwon. Er ontstond een soort van een dynamisch evenwicht waarbij Ouwehand overigens wel een klein voordeeltje had. Beide heren besloten echter tot remise. Een fraai gespeelde en goed verdedigde partij van Ouwehand tegen de koploper!

Aan bord 2 speelde Lucian Mihailescu tegen Frank van Zutphen. Van Zutphen offerde een stuk voor de koningsaanval en daarbovenop later nog een kwaliteit. De aanval sloeg niet door, maar hij won wel een stuk terug en bereikte daarmee de betere stelling. Mihailescu zocht echter de aanval en zo stond Van Zutphen na wat onnauwkeurige zetten in een keer pardoes mat. Een nette prestatie van Mihailescu!

Marcel Tillemans speelde met wit tegen Leo Verhoeven. Tillemans kreeg een overweldigende stelling met een gevaarlijke koningsvaanval, die slechts af te stoppen was door Verhoeven door een dame te geven voor een toren en een paard. Tilemans behield zo de betere stelling en de tijd tikte meedogenloos door voor Verhoeven. Uiteindelijk ging Verhoeven door zijn vlag en zo behaalde Tillemans een hele goede overwinning.

En dan Jan Smit tegen Rens Hesselmans. Smit gaf onnodig een stuk weg, maar Hesselmans speelde een foutloze partij en gaf Smit daarna geen kans meer om terug te komen. Ook een grote verrassing!

Of wat te denken van Peter Hurkmans? Hij speelde met zwart tegen Roel de Graaff, die het heel goed doet op de vereniging met goede uitslagen tegen erkende kanonnen als De Jong en Wilhelm. Hurkmans speelde heel zorgvuldig, won een stuk en bracht zo het punt binnen. Een prima prestatie, waarmee Hurkmans goed blijft meedraaien in de middenmoot!

Kijk hier voor de actuele stand en voor alle uitslagen uit de vijftiende ronde.