Erasmus bekerteam redt het niet tegen sterke Rokado

Maandag 1 december mocht het Erasmus bekerteam Rokado verwelkomen voor de  tweede ronde van de RSB bekercompetitie. Een ijzersterk team, dat eigenlijk thuis hoort in de tweede of derde klasse van de KNSB, maar vorig jaar troosteloos was gedegradeerd uit de KNSB.

Een gemiddelde rating van maarliefst 2079 kregen we tegenover ons, maar wij herinneren ons uiteraard nog het seizoen 2011-2012 toen wij Rokado in de halve finale uit de RSB-beker knikkerden. Hier is het verslag van die mooie overwinning nog eens na te lezen.

Frank van Zutphen speelde op bord 1 met wit tegen Hans van der Linden (2122). Vrij kort na de opening bood Van Zutphen remise aan, dat werd geaccepteerd. Het duurde vervolgens enige tijd voordat er meer tekening in de strijd kwam. Terugkerend element: een chronische tijdsachterstand van de Erasmianen. Allen kwamen in serieuze tijdnood terecht.

Als eerste Cander Flanders met wit aan bord 3. Flanders speelde tegen Rick Ensering (2057) en kwam wat penibel uit de opening. In het middenspel maakte Ensering netjes gebruik van de enigszins kreupele paarden van Flanders en in het verlengde daarvan werd ook de witte pionnenstructuur uit elkaar geslagen. Ensering won een kwaliteit, maar Flanders kreeg toch nog tegenkansen met twee verbonden vrijpionnen in het centrum. Het moest allemaal nog wel secuur gespeeld worden door zwart. Helaas had Flanders onvoldoende tijd om hier nog iets moois uit te halen en was de voorsprong voor Rokado een feit. Een ½ – 1½ tussenstand.

Aan bord 2 speelde Marvin Dekker met zwart tegen Han Westenberg (2074). Er kwam een scherpe variant van de Moderne Benoni op het bord. Dekkker ruilde zijn loper op g7 en snoepte een pionnetje op, waarop Westenberg serieus de denktank in moest. Wit had wel wat gemakkelijker spel, maar het was nog niet eenvoudig om er doorheen te komen. Maar spijtig genoeg weer die tijd. Enkele iets minder zorgvuldige zetten zorgden ervoor dat Westenburg zich fraai door de stelling van Dekker heen kon offeren. En daarmee was de tussenstand ½ – 2½ en was de bekeroverwinning binnen voor Rokado.

Aan bord 4 tot slot speelde Leo Verhoeven met zwart tegen Ben Boog (2064). Verhoeven stond de gehele partij onder druk en speelde met zijn stukken op de zesde tot en met de achtste rij, maar de stelling was in het centrum dichtgeschoven en op een gegeven moment was een doorbraak op koningsvleugel of damevleugel eigenlijk niet te realiseren. Kortom: een remisestelling dus. Maar ook hier: een groot tijdsverschil. Verhoeven had nog een paar minuten tegen ongeveer 10 minuten voor Boog. Boog manoeuvreerde zijn stukken eerst naar de damevleugel, toen naar de koningsvleugel, toen weer naar de damevleugel, etc. Een strategie was hierachter niet echt te ontdekken behalve winnen op tijd. Gelukkig maar dat wij er tegenwoordig vijf seconden per zet bij krijgen. Toen Boog uiteindelijk toch een pion won, dreigde hij ook meteen een stuk te verliezen. Ternauwernood wist hij nog een eeuwig schaak patroon te vinden, zodat de partij uiteindelijk meer dan terecht in remise eindigde.

Een terechte 3 – 1 nederlaag dus tegen een sterke tegenstander. En zoals ze dan in het voetbal zeggen. Nu kunnen wij ons volledig concentreren op de reguliere competitie!

Op de website van Rokado is hun verslag “Solide bekerwinst bij Erasmus: 1-3″ te vinden. Alle uitslagen en de standen zijn te vinden op de website van de RSB.

Frank van Zutphen