Wit begint en zwart wint

Maandag 2 februari was Laurens Borgsate niet alleen het decor voor de wedstrijd van ons derde tegen het vierde van Fianchetto, de vierde ronde van de finales stond ook op het programma.

In de A-groep en de B-groep werd slechts één partij gespeeld, in de C-groep vijf partijen.

Op één partij na eindigden alle partijen in de C-groep in een overwinning voor de zwartspeler! 

A-groep

In de A-groep stond er één partij op het programma. Wim Posthumus speelde tegen Jaap van Meerkerk. Er ontstond een dubbel toreneindspel. Het verschil was echter de pionnenstructuur: twee groepjes van pionnen van Posthumus versus vier groepjes van pionnen van Van Meerkerk. Dat bleek beslissend en Posthumus maakte het toreneindspel netjes uit.

Opvallend! Er is niemand meer die na twee / drie gespeelde partijen nog een 100% score heeft. De kansen liggen helemaal open in de A-groep.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de A-groep.

B-groep

In de B-groep werd er ook maar één partij gespeeld. Aan Peter Hurkmans de taak om Ruud Dröge van zijn 100% score af te helpen. Dat ging tot in het middenspel redelijk goed, maar toen Dröge met de pionnen op de koningsvleugel opstoomde brak hij gevaarlijk door en ontstond een niet te stoppen koningsaanval. Goed weerstand geboden door Hurkmans, maar uiteindelijk een goede overwinning van Dröge.

Met 4 uit 4 is Dröge de te kloppen man in de B-groep!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de B-groep.

C-groep

In de C-groep gingen de punten naar de zwartspelers. Arie de Jong wist als enige witspeler een half punt te behalen tegen Emil Verhoef, die al vrij vroeg op de avond tot remise besloten.

Grootste verrassing van de avond kwam op naam van Peter de Boer. Hij speelde met zwart tegen Jan Smit. In een manoevreerpartij was het zoeken naar ruimte om de aanval door te kunnen zetten. Daar ging De Boer beter af en hij won een stuk. Toen De Boer daarna ook nog een kwaliteit won, gooide Smit de handdoek in de ring. Een uitstekende overwinning van De Boer!!

Aan de top van de C-groep stond de partij tussen Jan Hoek van Dijke en Henry Pijpers op de affiche. Pijpers won in een koningsaanval een kwaliteit en met twee actieve torens van Pijpers tegen een toren en een wat kreupel paard van Hoek van Dijke was het pleit snel beslecht. Een strakke overwinning van Pijpers. Hij gaat nu met 3½ uit 4 aan de leiding in de C-groep. Op een half punt volgt Herman Beerling (die speelde mee met het derde en kreeg  daarvoor een halfje).

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de C-groep.