Mooi slot van de finales in de interne

Maandag 23 maart stond de laatste ronde van de finales van de interne competitie bij Erasmus op het programma. In alle groepen werd nog gespeeld om de bezetting van de podiumplekken.

En in de C-groep zou zelfs pas in de laatste ronde worden bepaald wie zich een jaar lang kampioen van de C-groep zou mogen noemen!

Het resulteerde weer in een mooie schaakavond!

C-groep

In de C-groep moesten alle beslissingen nog vallen. Bram de Knegt had bij het ingaan van de laatste ronde een voorsprong van een half punt op Herman Beerling, Jan Smit en Alik Tchavelachvili. Bram de Knegt en Herman Beerling speelden de laatste ronde voor het derde en kregen daarvoor een half punt. Dit betekende dat alleen Smit en Tchavelachvili nog gelijk met De Knegt zouden kunnen komen.

Jan Smit speelde de laatste ronde tegen René van Es. De strijd ging lange tijd gelijk op al verbeterde Smit zijn stelling stapje voor stapje en werd Van Es langzaam weggedrukt. Pas laat op de avond in het eindspel werd een klein foutje van Van Es fataal en had Smit de gewenste overwinning binnen. Hij stond nu gelijk met De Knegt.

Aan Alik Tchavelachvili de zware taak om te winnen van de sterke Emil Verhoef in de laatste ronde. Het werd een interessante partij (binnenkort na te spelen op de website), waarbij Verhoef eerst een kwaliteit won, zonder op het oog al te veel compensatie voor Tchavelachvili. Hij vocht zich echter sterk terug in de partij en won een stuk ten koste van een paar pionnen. Uiteindelijk resulteerde er een erg leuk eindspel van een toren en twee pionnen voor Verhoef tegen twee paarden van Tchavelachvili. Dat werd netjes uitgespeeld door Verhoef die daardoor het punt bij kon schrijven. Net geen gedeeld eerste plaats voor Tchavelachvili, al kan hij met een gedeelde vijfde plaats, een plusscore van 1,36 en een TPR van 1681 terugkijken op een mooi toernooi!

De Knegt en Smit dus samen gedeeld eerste. Het was nu afwachten tot het einde van de avond wat de weerstandspunten zouden brengen. Daaruit bleek dat De Knegt net iets sterkere tegenstand had gehad dan Smit (66 versus 62 weerstandspunten), waardoor De Knegt winnaar is geworden van de C-groep. Een hele mooie prestatie voor de op rating als tiende geplaatste De Knegt.

De derde plaats was voor Herman Beerling, die net iets meer weerstandspunten had verzameld dan Emil Verhoef. Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de C-groep.

B-groep

In de B-groep werd in de laatste ronde slechts één partij gespeeld. Carel Keller speelde met wit tegen Frits Steenbergen. Keller was er in de B-groep al een paar keer dicht bij een heel of een half punt geweest, maar vaak ontbrak het net aan dat beetje geluk.

In de laatste ronde tegen Steenbergen ging het beter. Keller won een stuk toen er een gaatje in de combinatie van Steenbergen bleek te zitten. Dan is het vervolgens nog wel de taak om dat voordeel ook daadwerkelijk om te zetten in een overwinning. Keller bleef prima spelen en zo haalde hij de vis op het droge. Een mooie prestatie van Keller!

Omdat Peter Hurkmans vanwege omstandigheden slechts een beperkt aantal partijen in de B-groep heeft kunnen spelen is in gezamenlijk overleg afgesproken om zijn uitslagen buiten beschouwing te laten bij het opmaken van de stand in de B-groep. Zijn gespeelde partijen tellen wel mee voor de ratingverwerking.

Hierdoor kon het podium verder ook worden ingevuld. Ruud Dröge is overtuigend winnaar geworden van de B-groep voor Joram Simons (tweede) en Cor van As (derde). Simons en Van As waren beiden gelijk geëindigd, de betere resultaten in de voorronde waren echter in het voordeel van Simons.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de B-groep.

A-groep

In de A-groep stonden er nog drie partijen op het programma. Belangrijk: in de laatste ronde zou beslist worden wie er naast de nieuwe clubkampioen Marvin Dekker op het podium terecht zouden komen. Leo Verhoeven had de lat hoog gelegd met 4½ punt.

Nog drie spelers konden gelijk komen met Verhoeven: Cander Flanders (speelde in de laatste ronde tegen Jaap van Meerkerk), Wim Posthumus en Marcel Tillemans (die in de laatste ronde tegen elkaar speelden).

Marcel Tillemans koos met wit voor het Spaans tegen Wim Posthumus en week al vrij snel van de hoofdvariant af. Zwart kwam echter prima uit de opening en een witte dame op f3 raakte al snel overbelast, waardoor kwaliteitsverlies onvermijdelijk is. Vrij kort daarna gaf Tillemans op. Hierdoor kwam Posthumus ook op 4½ punt.

Als laatste is dan nog Jaap van Meerkerk bezig tegen Cander Flanders. Flanders heeft het iets betere spel, de stelling van Van Meerkerk kent nogal wat zwakheden. Van Meerkerk vult het verder aan:

“In de stelling van Cander zaten ook gaten. Hij besloot tot een te optimistische doorbraakactie via het centrum (want ik had niet gerocheerd). De beide pionnen die doorbraken maakte ik onschadelijk en ik had nu aanval via de open gekomen diagonaal. Ik dreef zijn paard terug naar h7, sloeg dat eraf met de witte loper (!). Cander schrok zich een hoedje, want hij kon de loper niet slaan! (Dat zou een toren kosten). Ik stond dus een stuk voor. Toen dachten we allebei dat het klaar was en ik het punt kon pakken. Uiteraard ging Cander op zoek naar een laatste reddingsactie, en zowaar er zat gelukkig voor hem nog een aardige combi in, maar ik bleef een stuk voor en moest oppassen voor de binnengedrongen torens en dame op de achtergrond. Ik wikkelde daarna verkeerd af naar een verloren toreneindspel. Had ik voor plan B gekozen, het oprukken van de g-pion- dan had ik in diverse varianten kunnen winnen of ergens eeuwig schaak houden.” Zo eindigt ook Flanders op 4½ punt.

Drie spelers op een gedeeld tweede plaats! Op basis van de eindstand van de voorrondes wordt Wim Posthumus tweede, Leo Verhoeven derde en Cander Flanders net vierde. Samen met Marvin Dekker een heel mooi en sterk podium in de A-groep dit jaar!

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de A-groep.

Felicitaties voor alle winnaars!