Sportiviteit centraal bij eerste avond rapid

Last but not least, het rapidkampioenschap van Erasmus. Tijdens de laatste twee reguliere speelavonden van het seizoen wordt in acht ronden (vier ronden per avond) bepaald wie zich de nieuwe rapidkampioen van 2015 van Erasmus mag noemen.

In totaal waren er 24 deelnemers aan ons rapidkampioenschap met partijen van 20 minuten per persoon per partij.

Kon je de eerste avond niet meespelen? Geen probleem, je kan nog instromen op de tweede avond op maandag 29 juni. Voor de eerste avond krijg je dan vier bye’s.

Het werd weer een mooie en spannende avond met veel strijd en met veel sportiviteit. Bij de introductie werden de rapidregels nog eens toegelicht en de nieuwe regel dat een partij direct opgeëist kan worden na voltooiing van een onreglementaire zet werd met enig onbegrip ontvangen.

“Moet je de partij dan ook opeisen?” “Nee hoor”, stelde competitieleider Jaap van Meerkerk iedereen gerust, “je mag je tegenstander er ook op wijzen dat hij een onreglementaire zet heeft gedaan, zodat hij een andere zet kan spelen.” Een zucht van verlichting ging door de zaal…

Daarna konden de klokken worden aangezet. In de eerste ronde werd ingedeeld op rating en de ratingfavorieten wonnen allemaal hun partij. Geen grote verrassingen dus in de eerste ronde, al ging dat niet altijd van een leien dakje.

Zo maakte Gabriël Cornelisse het Pim Kleinjan heel erg lastig en stond Cornelisse lange tijd zelfs veel beter. Helaas voor hem bleek de klok doorslaggevend.

In de eerste ronde stond ook meteen de tweestrijd tussen de nummers 1 en 2 van het snelschaken op het programma: Frank van Zutphen tegen Davin Mostert. Van Zutphen met wit kreeg een goede stelling (zie foto rechts) en binnen 5 zetten was het pleit beslecht.

Huiswerkopgave voor de lezers: met welk plan maakte wit het uit? Te winnen: eeuwige roem! Over twee weken presenteren wij de oplossing op de website.

In de tweede ronde waren de eerste verrassingen te zien, waar op papier hoger gerate spelers pootje werden gelicht door hun concurrenten. Zo was Paul Wilhelm te sterk voor nieuwkomer Jan Lepetun en won Pim Kleinjan van Ruud Dröge, waarmee de groep met 2 uit 2 danig werd uitgedund. Ook knap was de overwinning van Roel de Graaff op Arie de Jong.

Dan de derde ronde. In deze ronde regende het verrassingen. Zo behaalde Kleinjan een goede overwinning op Van Zutphen. Van Zutphen (met wit) dacht een paard in te sluiten en te winnen, maar dat bleek later in de partij een gevaarlijk en sterk octopus-paard te worden die de stelling van Van Zutphen in bedwang hield. Kleinjan ging hierdoor met 3 uit 3 aan de leiding. Een tweede verrassing was de overwinning van Paul Wilhelm op Murdoch Maclean, die al vroeg in de partij een toren cadeau deed.

Ook Leo Verhoeven en Gilles Donze konden nog op 3 uit 3 komen. Het werd een spannende partij, waarbij vooral in tijdnood de kansen heen en weer gingen. Uiteindelijk besloten de heren in de dying seconds van de partij remise overeen te komen, hetgeen recht deed aan de stelling op het bord.

Maar we schreven het al: het regende verrassingen. Knap was de remise van Roel de Graaff tegen Jan Lepetun en ook de overwinning van Lucian Mihailescu op Marcel Tillemans (de kersverse kampioen van Onésimus, nog van harte gefeliciteerd met deze fraaie prestatie!) was een heel goed resultaat van Mihailescu. Maar de klap op de vuurpijl was de overwinning van Peter Ruimschoot? Hij won van good-old Arie de Jong!!!

Tot slot de vierde ronde. Er waren nog twee spelers met een 100%-score: Pim Kleinjan en Paul Wilhelm, die het tegen elkaar opnamen. Na een zet of 10 bood Wilhelm remise aan, wat geweigerd werd door Kleinjan die ervoor wilde spelen. Vrijwel meteen na dat remiseaanbod speelde Kleinjan enkele onzorgvuldige zetten, die hem twee pionnen kostten en een geruïneerde stelling opleverde.

Het spel ging verder en Kleinjan kreeg wat aanknopingspunten met een koningsaanval. Na de zet Dh7+ speelde Wilhelm echter niet Kg8-f8, maar een ander gek zetje. Kleinjan claimde niet en bood Wilhelm aan zijn zet terug te zetten. Een zet of tien later bood Kleinjan (in een mindere stelling) met nog enkele seconden te spelen remise aan, dat echter door Wilhelm werd geweigerd en vrij kort daarna ging Kleinjan door zijn vlag. Maar we weten, berouw komt na de zonde;-) Wilhelm besloot post mortem de partij toch remise te geven. Een mooi staaltje van sportiviteit van beide spelers!

Dan terug naar de overige partijen. Gilles Donze was te sterk voor Emil Verhoef en kwam daardoor (samen met Kleinjan en Wilhelm) uit op 3½ uit 4. Davin Mostert hield Leo Verhoeven knap op remise, waardoor Verhoeven een half puntje achterstand opliep en op 3 uit 4 volgt. Mostert volgt met 2½ uit 4.

Heel knap was ook de prestatie van Lucian Mihailescu. Na zijn overwinning in de vorige ronde op Marcel Tillemans was hij nu te sterk voor Murdoch Maclean, waardoor hij netjes in de kopgroep staat met 3 uit 4!

Al het goede komt in drieën. Na vier ronden zijn er drie koplopers met 3½ uit 4, drie achtervolgers met 3 uit 4 en drie achter-achtervolgers met 2½ uit 4. Kortom, alles is nog mogelijk op de tweede avond! Dat belooft weer een mooie afsluiting te worden van het seizoen!

Kijk hier voor alle uitslagen van het Erasmus rapidkampioenschap 2015.