Weer mooie hersenkrakers op tweede avond zomerschaak

Op maandag 20 juli stond de tweede zomerschaakavond op het Erasmus schaakprogramma. Jaap van Meerkerk mocht de 14 aanwezige Erasmianen weer welkom heten en schotelde hun het reeds aangekondigde programma in enigszins aangepaste vorm voor.

Hij herhaalde enkele belangrijke basisstellingen van de eerste avond en het bleek nuttig hieraan toch nog wat extra aandacht te besteden. Hij vroeg de aanwezigen om in de komende competitie hun toreneindspel in te leveren en zeker zodra één van deze stellingen (Lucena en Vencura) zich aandienen. Het mooie is dat als je eenmaal een Lucena kunt bereiken dat je dan zeker weet dat je kunt winnen. Goed dat we dat nog even oefenden.

Zie bijlage met opgaven en bijlage met antwoorden.

Daarna werden nog drie stellingen toren + pion tegen toren uitgespeeld. Daarna beoordeelden de tegenover elkaar zittende duo’s twee belangrijke stellingen van T + 5 pi tegen T + 6 pi of T + 6 pi tegen T + 7 pi, waarbij het meer ging om positiebeoordeling en daaraan aangepaste strategie.

Toen was het 21.30 uur en werd er gesnelschaakt. Enkele duo’s kozen voor het door Jaap aangeboden toetje (de verrassing dus): een paard + randpion op de zevende rij moest het proberen te winnen van een loper met de kleur van het promotieveld. Bijna niet te doen. Maar als het sleutelveld h4 voor het paard werd gevonden was de eerste hobbel genomen op weg naar de oplossing, zie uitspeelstelling 8.

Volgende zomerschaakavond: 3 augustus! Dan staat weer het toreneindspel op het programma, dat door Leo Verhoeven zal worden voorbereid.

We zien er zeker weer naar uit. Tot 3 augustus: zomerschaak: De moeite waard!!