Erasmus 2 maakt schitterende seizoenstart

Door de aanwas van nieuwe leden is de gemiddelde speelsterkte (nu 1772) van ons tweede team met ongeveer 40 ratingpunten gestegen. Derhalve is de doelstelling voor dit seizoen naar boven bijgesteld: serieus meedoen voor het kampioenschap in de tweede klasse C.

Met sterke teams als Messemaker 1847 3 (circa 1800) en Onesimus 1 (circa 1850) zal dit geen gemakkelijke opgave zijn. In de eerste ronde wachtte ons al gelijk de eerste vuurproef met de komst van het derde team van Messemaker 1847.

Paul Wilhelm (bord 5) kwam uit de Konings-Indische opening met zogezegd “vet initiatief”, speelde op pionwinst maar vond dat uiteindelijk toch te riskant en bood remise aan: ½ – ½.

Debutant Davin Mostert (bord 6) trok van leer met een Koningsgambiet, zijn tegenstander Diko Kalkdijk accepteerde de gambietpion en verdedigde deze bekwaam. Davin kreeg geen compensatie, de zwarte pionnen braken door en Davin moest een stuk en daarna de partij geven: 0 – 1 (½ – 1½).

Kopman Ruud Dröge speelde de Sveshnikov-variant van het Siciliaans en kreeg initiatief. Uiteindelijk kwam hij in een remise-eindspel terecht: ½ – ½ (1 – 2). In deze fase leken onze kansen niet groot. Ondergetekende stond slecht en alleen Jan Smit stond goed. Een nederlaag of hooguit een gelijkspel tekende zich af. Het verliep echter totaal anders.

Ondergetekende (Ruurd Ouwehand) greep (op bord 3) op de tweede zet letterlijk mis: ik wilde in een CaroKann d5 spelen maar deed e5. Ik moest drie dame-zetten spelen om mijn pion te behouden en leek die grote ontwikkelingsachterstand niet meer te boven te komen. Tegenstander Henk van der Wösten voerde de druk behoorlijk op en mijn stelling stond op omvallen. Henk miste een winnende combinatie en met heel veel keepwerk wist ik het eindspel op remise te houden: ½ – ½ (1½ – 2½).

Invaller Jan Smit (bord 8) ging enthousiast in de aanval, kwam een pion voor en creëerde een open g-lijn, maar de aanval sloeg niet door. Tegenstander Eelko de Groot zette met een paardoffer een tegenaanval op, maar miste de sterkste voortzetting. De partij vervlakte, al waren de beste kansen in het eindspel nog steeds voor zwart (Eelko). Toen zwart een essentiële pion op f7 prijs gaf, was mat onvermijdelijk: 1 – 0 (2½ – 2½).

De kansen keerden zich ten gunste van Erasmus.

Op bord 4 kwam debutant Wim van de Kraats goed uit de Konings-Indische opening en wist druk op te bouwen. Hij bouwde zijn stelling langzaam maar gestaag uit en bracht een gewonnen eindspel tot een goed einde: 1 – 0 (3½ – 2½).

Resteerden de partijen van Frits (stond verloren) en Gilles (stond beter) waarbij beide tegenstanders niet veel tijd meer overhadden.

Vanuit een Siciliaanse opening speelde Gilles Donze (bord 2) een scherpe partij. Hij verloor weliswaar een pion, maar kreeg door betere activiteit voldoende compensatie. Na een stukoffer kwam Gilles in een eindspel met 5 pionnen tegen 4 pionnen wat hij bekwaam in winst omzette: 1 – 0 (4½ – 2½), de winst was binnen!

Op bord 7 kreeg Frits Steenbergen f4 tegen zich, waardoor hij gelijk uit zijn openingsrepertoire was. Frits won een pion maar moest die weer teruggeven. Na een paard-penning moest Frits de kwaliteit geven en kwam in een volstrekt verloren eindspel.

Maar zolang Frits (zijn bijnaam is Frits Houdini) nog een dame op het bord heeft, is er nog hoop. Na veel heen en weer geschuif blunderde zijn tegenstander een toren weg, maar 2 promoverende pionnen leken het lot van Frits toch te beslechten. Met een paard en (natuurlijk) zijn dame wist Frits een matnetje te vormen en Frits voltooide zijn Houdini-act met glans: 1 – 0 en de schitterende eindstand van 5½ – 2½ was bereikt.

Het was zeker niet zo gemakkelijk als de uitslag doet vermoeden, maar de start van ons nieuwe seizoen was perfect. Op 2 november wacht RSR Ivoren Toren 4 en op 26 november favoriet Onésimus 1. Pas daarna weten we wat deze overwinning waard is en of onze doelstelling reëel is.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2C.

Ruurd Ouwehand