Wit begint en wint

Maandag 26 oktober stond ronde 8 van de voorronde van de interne competitie op het programma. Het vierde speelde tegen het sterke eerste van Hendrik Ido Ambacht (helaas verloren) en daarnaast speelde Andrzej Pietrow zijn wedstrijd tegen Overschie 2 vooruit (wel gewonnen).

En daarnaast traden 34 spelers aan in de arena voor 17 mooie confrontaties. In ronde 8 waren de witspelers in het voordeel: 10 overwinningen voor wit, 4 remises en slechts 3 overwinningen voor zwart.

In deze ronde mocht Ruud Dröge proberen om koploper Wim Posthumus zijn eerste halfje te ontfutselen. Posthumus kreeg echter de betere stelling in het middenspel en Posthumus won een kleine kwaliteit (twee lichte stukken tegen een toren). Dat eindspel wist hij naar zich toe te trekken. Posthumus heeft hierdoor nog steeds een 100% score. Niet te stoppen dit seizoen!

Achter Posthumus is er inmiddels een gaatje gevallen. Op een punt volgt Frank van Zutphen, die in een complexe partij te sterk was voor Jan Hoek van Dijke. En weer een half puntje daarachter volgen vier spelers, te weten Jan Smit (won knap van Ruurd Ouwehand en is ook nog steeds ongeslagen), Ruud Dröge, Cor van As (speelde voor het vierde) en Marcel Tillemans (die – met zwart! – won van Frits Steenbergen).

Pim Kleinjan (tegen Herman Beerling) en Murdoch Mac Lean (tegen Wim Witvliet) waren de enige andere hoogvliegers, die met de zwarte stukken een vol punt binnen haalden.

De verrassing van de avond was de overwinning van René van Es tegen Coen van Baren. René van Es schrijft hierover:

“Mijn opening werd officieus als eerste door Staunton gespeeld, ik geloof in 1851. En het verraste mijn tegenstander want zijn tijd tikte en tikte maar weg. Ik kwam relatief goed te staan en zag mijn tegenstander zoeken naar de beste positie voor zijn stukken. De partij ging gelijk op, totdat ik weer in de buurt kwam van die 25e zet. Pfff… ik maakte toch een fout en weer werd mijn dame aangevallen, zodanig dat ik eigenlijk een vol stuk weg moest geven om mijn dame te redden. Maar tot mijn verbazing, kon zwart maar niet de goede afruilcombinatie vinden. Ik kwam er met twee pionnen verlies en wat kleerscheuren vanaf.

En na een dameruil stond de stelling er als volgt bij (zie plaatje rechts). Ik had net mijn koning op g2 gezet en toen was zwart aan de beurt om een fout te maken. In plaats van zijn vrije pionnen te ontwikkelen wilde hij mijn toren op d1 afruilen, met doorslaggevend gevolg. Er volgde 1. … – Rd5-d1, 2. Re1xd1 – Rd8xd1, 3. Rc3-c8+ – Bg7-f8, 4. Be3-h6 – f7-f5 en 5. Rc8xf8# Niet mijn mooiste partij, maar wel mijn mooiste overwinning, wat was dat spannend!”

Harry Nefkens maakte het Joram Simons heel lang heel erg lastig en pas laat op de avond trok Simons het dame-toren eindspel naar zich toe. Daar had zeker wel een halfje in gezeten voor Nefkens. En dat geeft ook meteen het antwoord op de vraag bij de foto. Van de drie heren op de foto won alleen Simons. Ook Henry Pijpers verloor namelijk ook (tegen Paul Wilhelm), overigens wel in een heel erg interessante en scherpe partij.

Ook mooie prestaties werden geleverd door Coen van Vlijmen (remise tegen Wil de Boer) en Peter Ruimschoot (remise tegen Carel Keller). Leuk om te zien dat zij tegenwoordig steeds betere resultaten behalen!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de achtste ronde.