Maandag gehaktdag

Nee, deze week niet op woensdag, maar op maandag. Want gehakt werd er. En waar gehakt wordt, vallen spaanders. De houtjes op het bord werden er lustig en zonder scrupules vanaf geslagen.

Aan het einde van de dertiende ronde (brengt die ongeluk?) zagen we bijna alleen maar nullen en enen op het scorebord.

Slechts twee heren deelden het punt en dat was dan ook nog een remise waar een felle strijd aan vooraf ging.

Een verslag van de avond in willekeurige volgorde. Arie de Jong en René van Es (bord 10) maakten er een miniatuurtje van. Van Es schreef hierover:

“Om 20.30 uur kon ik naar huis en om dan maar direct ’to the point’ te komen… De analyse heeft een groot deel van mijn nachtrust gered. Ik speelde tegen Arie de Jong, die volgend jaar 90 wordt (mmm…). Maar, iemand die ik nooit zou onderschatten vanwege zijn leeftijd. Maar het ging niet goed voor zwart, ik kwam redelijk uit de opening en won een pion. Ik zette druk en hij moest zijn paard meerdere malen veilig stellen wat resulteerde in loperwinst! Maar was ik wel zo goed uit de opening gekomen?

In de stelling staat zwart behoorlijk actief en er bleken achteraf (uit de computeranalyse) maar twee van de vier zetten juist om zijn aanval te pareren: a) Dd1-e2, b) Ke1-f1, c) Lf3-e2 of d) Pg1-e2 (Weet jij de oplossing?)

Ik heb de stelling onderschat (weer te snel gespeeld) en met maar 50% kans op de juiste keuze, was het voor mij blijkbaar te moeilijk? Mijn les, schaken is een discipline en ervaringssport en je moet een opening (eerste tien zetten?) niet maar voor 95% beheersen, maar voor 100%! Anders ga je tegen een ervaren speler als Arie de boot in!

En zo zag de boot, oftewel het zinkende schip eruit: ik koos voor optie d, blokken met Pg1-e2 – dubbele dekking en toen dacht zwart Ld6-g3+ en gaf ik op! Na keuze 1. Dd1-e2 volgt Ld6-g3+ en 2. Ke1-f1 en De3-c1#. De juiste zet was Lf3-e2 (of Kf1-e1 gevolgd door Lf3-e2), omdat de toren op f5 het schaakmat op f2 dan tegenhoudt. Trouwens in de shoot-out (tussen twee computerschaak engines) werd het na een paar extra zetten remise. Gelukkig waren mijn pepernoten wel een succes!”

Ook al vroeg klaar waren man-in-vorm Vincent Smol en Stephan Pinedo (bord 11). Pinedo won een pionnetje, maar dacht dat het al Sinterklaasavond was en deed gratis een toren in de aanbieding. En die stond toevallig op het verlanglijstje van Smol, dus werd die snel van het bord gehakt. Al weer de vierde overwinning voor Smol in de laatste vier ronden. Sinds hij eenmaal de smaak van de overwinning heeft geproefd is hij ook maar meteen onverslaanbaar! Een hele mooie prestatie!

Niet snel daarna waren ook Wil de Boer en Carel Keller (bord 9) klaar met hun partij. Keller had iets meer spel in het centrum en met een venijnig pionvorkje won hij een stuk. En dat was reden voor De Boer om het bijltje erbij neer te leggen. Ook de partij tussen Bram de Knegt en de Roel de Graaff (bord 12) duurde niet heel lang. De Knegt won een pionnetje en daardoor stortte de stelling van De Graaff een beetje in elkaar. Later was stukverlies niet meer te voorkomen en won De Knegt de partij.

Coen van Baren behaalde een goede overwinning tegen Gabriël Cornelisse (bord 14). Van Baren won al snel een stuk en sloot de partij af met een mooie koningsaanval.

Ook Andrzej Pietrow won op de voor hem welbekende wijze van Herman Beerling (bord 3). Een klein voordeeltje voor Pietrow, die via een open a-lijn met zijn stukken binnenkwam, stapje voor stapje zijn voordeel wist te vergroten en uiteindelijk Beerling in een wurggreep had.

Davin Moster en Frank van Zutphen (bord 2) waren al snel uit de theorie en Van Zutphen had net gemakkelijker spel, waar Mostert steeds moest zoeken naar de juiste zetten om zijn stelling bij elkaar te houden. Een giftig pionnetje op e7 leidde via een leuk paardoffer tot kwaliteitswinst in een uitgedund eindspel. Reden voor Mostert om de handdoek in de ring te gooien.

Inmiddels was ook de partij tussen Peter Ruimschoot en Peter Hurkmans (bord 13) afgelopen. De stukken van Hurkmans stonden niet lekker op de damevleugel en Ruimschoot maakte daar optimaal gebruik van en won een stuk. Niet heel veel later was het punt definitief binnen voor Ruimschoot. Weer een prima overwinning van Ruimschoot! Zoals Hurkmans later opmerkte: “Vorig jaar won ik nog gemakkelijk van hem, maar hij is het afgelopen jaar een stuk beter gaan schaken!” Toch mooie complimenten om te krijgen!

Ook leuk was de partij tussen Rens Hesselmans en Ruurd Ouwehand (bord 6). Hesselmans hield het lang goed vol, al won Ouwehand op een goed moment wel een pion en kreeg hij ook het overwicht in de partij. Een open h-lijn bleek uiteindelijk beslissend en zo kon Ouwehand het punt bijschrijven.

Aad Jan Roos en Peter de Boer (bord 8) kregen een gesloten stelling op het bord. En ondanks kansen van De Boer won Roos uiteindelijk een kwaliteit. En dat bleek beslissend te zijn.

Een vergelijkbaar kunststukje kregen wij voorgeschoteld bij de partij tussen Wim Posthumus en Leo Verhoeven (bord 1). Ook hier een gesloten stelling, al had Verhoeven veel minder ruimte dan Posthumus. Via een fraaie combinatie kon Posthumus door de stelling breken en zo weer een extra overwinning aan zijn toch al indrukwekkende totaal toevoegen!

Jaap van Meerkerk en Emil Verhoef (bord 7) maakten er ook een heerlijke partij van. Van Meerkerk had een prettige stelling met twee pionnetjes meer, waaronder een hele sterke vrijpion op d5. Via een fraaie koningsaanval maakte Van Meerkerk het in stijl af! Frits Steenbergen behaalde een prima overwinning tegen Alik Tchavelachvili (bord 5).

En dan hebben we alleen nog maar overwinningen gezien. Wie waren dan de heren die remise speelden? Dat was het resultaat van de partij tussen Ruud Dröge en Murdoch Mac Lean. Dröge kreeg tegen het einde van het middenspel een levensgevaarlijke pion op d6. Mac Lean kon deze alleen maar tegenhouden ten koste van een stuk. Er ontstond een eindspel van T tegen T + L, waarbij Mac Lean ondanks het stuk achter wel wat extra pionnen had. Deze pionnen gingen hard richting het promotieveld en dit kon Dröge alleen voorkomen door op zijn beurt weer een stuk te geven. Laat op de avond eindigde de partij met beiden nog een toren op het bord. Remise dus, maar wat was daarvoor een mooie strijd geleverd!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de dertiende ronde.