Van As plaatst zich overtuigend voor A-finalegroep!

Maandag 21 december stond al weer de voorlaatste ronde op de agenda van de voorrondes van de interne competitie. In een sfeervol aangeklede zaal traden 34 spelers aan voor een mooie intellectuele strijd op het schaakbord!

Nog 14 finaleplaatsen te verdelen! Wie zou zich na deze ronde definitief gaan plaatsen voor de A-groep en de B-groep?

Op het eerste bord speelde Cor van As tegen Wim Posthumus. Posthumus speelde zijn vertrouwde spelletje. Een klein plusje om vervolgens met een koningsaanval de tegenstander rustig van het bord af te drukken. Maar Van As had andere plannen en hij bleef gewoon goed staan. Posthumus kwam er niet doorheen. Sterker nog, in een T+P tegen T+L eindspel kreeg Van As na pionruil een vrijpion, die niet meer te stoppen bleek!

En zo zorgde Van As voor een daverende verrassing door te winnen van Posthumus. Daarmee is Van As als derde speler geplaatst voor de A-finale. En hoe? Met een TPR van 2036 (tegen een rating van 1682) en een plusscore van 4,44 speelt Van As alsof hij aan zijn tweede jeugd is begonnen. Een hele goede prestatie!

Op bord 2 speelden Frank van Zutphen en Jaap van Meerkerk een heerlijke partij. Van Zutphen offerde een kwaliteit (witte toren op a1 tegen de zwarte loper op g7) in ruil voor een koningsaanval. Beide spelers hadden op dat moment het idee achter de betere stelling te zitten! Dat leverde niet alleen een mooie strijd op het bord op. Bij de analyse na de partij ging de gepassioneerde discussie door, de volgende dag was er enerverend Whatsapp- en mailverkeer en volgende week sluiten we onze bevindingen af op onze website: dan verschijnt namelijk een duo-analyse door beide hoofdrolspelers!

En wie er gelijk had? Tja, Van Meerkerk gaf een stuk weg, waardoor het voor Van Zutphen niet meer moeilijk was om de partij te winnen. Mede door het verlies van Posthumus gaat Van Zutphen nu met een half punt voorsprong aan de leiding in de voorronde van de interne competitie.

Op het derde bord zaten Andrzej Pietrow en Pim Kleinjan. Beiden speelden een goede partij, zonder echt grote fouten. De remisemarge werd eigenlijk niet echt overschreden en remise was dan ook het logische resultaat. Een prima prestatie van Kleinjan! Beide heren staan nu op een gedeelde vierde plaats en kunnen zich in de laatste ronde plaatsen voor de A-groep.

Leo Verhoeven nam het op tegen Jan Hoek van Dijke. Verhoeven won eerst een pion en kort daarna ook een stuk en de partij was al relatief vroeg afgelopen. Ook Verhoeven staat hiermee op een gedeelde vierde plaats!

Goede zaken voor de plaatsing van de A-groep deed Murdoch Mac Lean in zijn partij tegen Marcel Tillemans. Mac Lean won een pionnetje en een overtuigende stelling werd omgezet in een gewonnen toreneindspel. Ook Mac Lean heeft hierdoor 9½ punt en staat hiermee ook op een gedeelde vierde plaats! Tillemans is voor plaatsing voor de A-groep afhankelijk van andere uitslagen.

Cander Flanders speelde met wit tegen Ruurd Ouwehand. Flanders won een kwaliteit, omdat Ouwehand een schaakje over het hoofd had gezien en op een gegeven moment had Flanders T+T tegen T+L voor Ouwehand. De loper was echter ijzersterk en dat woog op tegen de kwaliteit achter. Uiteindelijk besloten de heren tot remise. Zoals Ouwehand het achteraf vertelde: “een zwoegremise”. Flanders en Ouwehand staan hiermee op 9 punten, een half puntje achter de felbegeerde plaats in de A-groep! Zij moeten nog aan de bak in de laatste ronde!

Lucian Mihailescu bevestigde zijn goede vorm van de afgelopen weken tegen Frits Steenbergen. In het middenspel besloten beide heren tot remise in een stelling waar Mihailescu zelfs nog een plusje had. Een duidelijke plusremise voor Mihailescu, precies op tijd in topvorm voor het Tata Steel Chess Tournament dat binnenkort weer gaat beginnen!

Arie de Jong speelde een goede partij tegen Joram Simons. De Jong won eerst een kwaliteit en in het eindspel wist hij een pionnetje tot de eindstreep te brengen. Reden voor Simons om zijn koning om te leggen. Een overtuigende zege van De Jong! De Jong staat hiermee op plek 17, net niet voldoende voor de B-groep, maar in de laatste ronde kan dit nog recht worden gezet!

René van Es nam het op tegen Peter de Boer. Van Es schreef hierover:

“Ik opende Engels en Peter beantwoordde met e5 en we belandden in Engels/Reversed Siciliaans. En om gelijk maar naar het moment te gaan… Peter speelt d6-d5 en ik moet gewoon Pf3-e5 spelen, maar ik speel Dd1-b3? Natuurlijk is het achteraf analyseren van een stelling gemakkelijk, maar soms vraag ik me wel eens af, wanneer valt dat kwartje bij mij? Ik hou me gemotiveerd door mij in te beelden dat ik mijn eindniveau nog niet bereikt heb en gelukkig weet ik het verlies (d5-d4) van een loper te compenseren met drie zwarte pionnen. In het eindspel heb ik nota bene al mijn pionnen nog in ruil voor een loper, waarbij zwart dus 5 pionnen had en drie pioneilanden. Maar Peter speelde solide en was in het eindspel gewoon beter. Mijn les… een voorbeeld nemen aan Andrzej die rustig en heel relaxed, alsof de klok stil staat, een pionnetje speelt.”

Coen van Vlijmen en Peter Ruimschoot speelden een heerlijke schaakpot. Er was een soort van dynamisch evenwicht, waarbij Ruimschoot vol in de aanval ging. Op een goed moment won Van Vlijmen een stuk en na een grote afruil won Van Vlijmen ook nog eens een kwaliteit. Een stevige voorsprong, al wist Ruimschoot het uiteindelijk toch nog knap remise te houden!

Ook een mooie partij werd gespeeld tussen Gabriël Cornelisse en Jan Bruinsma. Cornelisse had een kwaliteit gewonnen, maar Bruinsma bleef de druk opvoeren. Toen Cornelisse een pion sloeg verloor hij een stuk en een paar zetten later was zijn stelling dankzij een paar mooie krachtzetten van Bruinsma in een ruïne veranderd. Een prima overwinning van Bruinsma!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de zestiende ronde.