Frank van Zutphen winterkampioen Erasmus

Maandag 4 januari stond al weer de laatste ronde van de voorronden van de interne competitie op het programma. Slechts drie spelers waren al zeker van een plaats in de A-groep en voor de rest was het deze avond erop of eronder!

Leuk om te zien was dat Anton van Berkel voor het eerst meespeelde bij Erasmus. Hij liet zien het schaakspel goed te begrijpen. Anton, van harte welkom!

Runner-up Wim Posthumus speelde voor het eerste viertal van Erasmus (en werd daar de matchwinnaar!) en voor de interne competitie kreeg hij er daarom een halfje bij. Koploper Frank van Zutphen had daardoor voldoende aan een half punt voor het winterkampioenschap. Hij speelde tegen Cor van As en toen na ongeveer 15 zetten remise werd aangeboden, kon hij dat uiteraard niet weigeren. Hierdoor werd Van Zutphen de nieuwe winterkampioen van Erasmus.

Aan het tweede bord werd een lange strijd gevoerd tussen Pim Kleinjan en Leo Verhoeven. Verhoeven won op een goed moment wel een pionnetje, maar in het eindspel van paard tegen loper werd uiteindelijk toch tot remise besloten. Hiermee plaatste Verhoeven zich voor de A-finale. Kleinjan eindigde op plaats 9, maar hij heeft zich teruggetrokken voor de A- en/of B-groep.

Aan bord 3 speelden Murdoch Mac Lean en Andrzej Pietrow op een grootmeesterlijke manier remise tegen elkaar. Maar daardoor zijn beide heren wel zeker van een plek in de A-finale!

Ruud Dröge kreeg ook een half puntje door zijn externe wedstrijd voor het eerste viertal en eindigde daarmee op een nette vijfde plaats in de eindstand. Ook voor hem dus een verdiende plek in de A-groep!

Aan bord 4 speelden Ruurd Ouwehand en Bernhard Ruimschoot een hele interessante partij. Ouwehand was ten aanval getrokken en om deze nog verder te versterken offerde Ouwehand een kwaliteit, waarvoor hij wel een paar pionnen voor terug kreeg. De aanval bleef heel gevaarlijk en Ruimschoot bleef het (ondanks heel weinig tijd) goed spelen, maar uiteindelijk kreeg Ouwehand toch beslissend voordeel.

Ook Ouwehand komt hiermee in aanmerking voor een plek in de A-groep, maar ook hij heeft zich terug getrokken vanwege andere verplichtingen. Ruimschoot plaatste zich ondanks de nederlaag wel voor de B-groep! Een prima prestatie.

Dan bleef er dus nog 1 plek over in de A-groep. Marcel Tillemans won van Henry Pijpers en omdat hij de meeste weerstandspunten had van een grote groep spelers met 9½ punt speelt hij ook mee in de A-groep.

Zonder te spelen plaatsten Paul Wilhelm, Cander Flanders, Davin Mostert (speelde mee in het eerste viertal van Erasmus), Arie de Jong en Jaap van Meerkerk (speelde ook mee in het eerste viertal van Erasmus) zich voor de B-groep.

Jan Hoek van Dijke voegde zich bij deze groep door te winnen van Frits Steenbergen. Hoek van Dijke sloot een paard van Steenbergen in en Steenbergen dacht in ruil voor zijn paardoffer wel een serie pionnen terug te krijgen, maar dat bleek toch tegen te vallen. Een prima resultaat van Hoek van Dijke! Steenbergen valt daardoor helaas net buiten de B-groep.

Jan Smit plaatste zich als laatste voor de B-groep. Hij behaalde in de laatste ronde een (plus)remise tegen Emil Verhoef en voerde daarmee de groep van spelers met 8½ punt aan. Ook hier gaven de weerstandspunten de doorslag, daarvan had Smit het meeste verzameld!

Alle andere spelers doen mee in de C-groep, waar de komende 12 weken in een Zwitserse competitie bepaald zal gaan worden wie de winnaar wordt van de C-groep!

Rens Hesselmans speelde tegen René van Es. Van Es schreef hierover:

“Rens opende e4 en ik manoeuvreerde mij in de Alekhine Defense. Hij vertelde mij na de partij dat hij daar goed bekend mee was, wat voor mij zeker een nadeel bleek te zijn. Bij deze verdediging moet je op een gegeven moment niet te passief zijn en goed tegenspel bieden om tot een resultaat of zelfs voordeel te kunnen komen. Helaas, de ervaring ontbrak mij en ik kwam er beklemd vanaf. Tja waarom dan toch Pf6 spelen op e4. In 2015 speelde volgens de Chessbase databank 1.500.000 schakers op 1. e4 de zet c5 en op maar 90.000 spelers de zet Pf6, dus ik had iets kunnen weten. Aan de Chessbase rating heeft het niet gelegen, maar de Alekhine Defense is niet gemakkelijk, het was een leerzame poging om het toch te proberen. Echter was het hard werken voor 0 punten!”

Een bordje verder speelde nieuwkomer Anton van Berkel met zwart tegen Alik Tchavelachvili. Van Berkel (één van de Nederlandse toppers in het dammen) bleek ook een aardig partijtje te kunnen schaken!

Hij won een kwaliteit tegen Tchavelachvili en gaf dit voordeel niet meer uit handen. De komende weken komt hij de sfeer proeven bij onze vereniging, maar dus een schaker om rekening mee te houden!

Bram de Knegt en Coen van Baren maakten er ook een mooie strijd van. De Knegt trok ten aanval, maar die bleek toch niet door te slaan. Ondertussen had Van Baren een paar pionnetjes gewonnen.

Op een goed moment stond er een esthetisch bijzondere stelling op het bord, waarbij Van Baren drie vrijpionnen had en De Knegt twee vrijpionnen. De vrijpionnen van Van Baren bleken sterker!

Peter de Boer speelde tegen Carel Keller. De stelling bleef lang gesloten. Op een goed moment kwam Keller de stelling van De Boer binnen en met een mooie matbeeld werd de partij definitief beslist in het voordeel van Keller.

Stephen Pinedo behaalde een goede overwinning tegen Aad Jan Roos. Een toren van Roos werd midden op het bord ingesloten en toen moest Roos wel een kwaliteit offeren. Dit voordeel werd netjes door Pinedo naar de eindstreep gebracht!

Vincent Smol speelde een hele goede partij tegen Herman Beerling. Beerling won in het middenspel een pionnetje, maar op een goed moment stond er een remise-achtig toreneindspel op het bord. Lastig om te spelen (erg interessant voor de analyse achteraf!), maar toen Smol zijn toren af liet ruilen was het daardoor resterende pionneneindspel gewonnen voor Beerling.

Jan Bruinsma speelde met wit tegen Peter Ruimschoot. Ruimschoot stond helemaal ingesnoerd, maar toen hij er eenmaal uit was gekomen kreeg hij snel voordeel. Een nette overwinning van Ruimschoot!

Harry Nefkens won al snel van Gabriël Cornelisse. Cornelisse dacht met een paardvork een kwaliteit te gaan winnen, maar veronachtzaamde zijn eigen koningsstelling en daar ging het al snel mis.

Maar de mooiste partij van de avond was de partij tussen Roel de Graaff en Victor Hooftman (@beide heren: stuur hem op naar webmaster@sv-erasmus.nl om binnenkort op de website na te spelen). In een superscherpe variant van het CaroKann speelde De Graaff heel erg agressief. Op verschillende momenten had hij groot voordeel kunnen bereiken, maar hij koos voor een verkeerde volgorde van zetten.

Hierdoor verloor De Graaff weliswaar een stuk tegen een pion, maar dat was nog geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. De stelling bleef scherp en het was voor beide spelers balanceren langs de rand van de afgrond. Een kleine onnauwkeurigheid kon fataal zijn bleek uit de analyse achteraf. Op een goed moment greep echter Hooftman zijn kans, kon hij de aanval definitief overnemen en liet hij zijn prooi ook niet meer los. Op een fraaie manier maakte hij het met een mooie aanval uit!

Na 17 ronden is het ook interessant om een andere eindstand op te maken. Wie hebben nu eigenlijk het beste gepresteerd ten opzichte van hun eigen rating? In de onderstaande lijst het overzicht van de spelers met daarbij de behaalde overscore. Dus bv. Cor van As heeft na 17 ronden 4,81 punten meer behaald dan op basis van zijn rating verwacht zou mogen worden! Van As voert daarmee deze lijst aan! Proficiat heren, een heel mooi resultaat!

1. Cor van As              + 4,81 punten 
2. Rens Hesselmans         + 3,16 punten 
3. Vincent Smol            + 2,86 punten 
4. René van Es             + 2,53 punten 
5. Bernhard Ruimschoot     + 1,91 punten

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand na de zeventiende ronde.