Veel grote verrassingen in vijfde ronde

Goed werk (?!?) heeft tijd nodig. Daarom met enige vertraging een verslag van de vijfde ronde van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

Dat kwam vooral omdat de schrijver dezes gewoon bij moest komen van de vele grote verrassingen in de vijfde ronde!

Maar voordat het schaakgeweld op maandag 9 mei losbarstte, werd er eerst aandacht gevraagd voor de bijzondere prestaties van twee van de deelnemers van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

Een week eerder was Hing Ting Lai Nederlands kampioen bij de A-jeugd (20 jaar) geworden en was Marijn den Hartog Nederlands kampioen bij de B-jeugd (16 jaar) geworden. Felicitaties! Na een luid applaus voor beide heren kon de vijfde ronde beginnen.

Hieronder een bloemlezing van de avond. Uw verslaggever speelde zelf op bord 6 remise tegen een uitstekende spelende Davin Mostert en vanaf ongeveer elf uur maakte ik een wat uitgebreider rondje langs de borden.

Voor elf uur had de topfavoriet overigens al weer zijn volgende visitekaartje afgegeven. Op het eerste bord speelde Hing Ting Lai tegen Andrzej Pietrow. De stelling was lang in evenwicht, maar toen Pietrow een pionnetje weggaf was het snel gedaan. Al weer de vijfde overwinning op rij voor Lai die met 5 uit 5 soeverein aan de leiding gaat!

Op het tweede bord moest er langer voor gestreden worden. Nummer 2 op papier Ricardo Klepke nam het op tegen veelvuldig winnaar Nathanaël Spaan.

Klepke had een sterke aanval en won met een fraaie combinatie een pion. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met ongelijke lopers dat Klepke technisch heel fraai afrondde eindigend in een verdiend punt!

Op het derde bord speelden Lucas Gortemaker en Pieter Sturm een mooie partij. Gortemaker won een pion, maar dat hoeft nog niet beslissend te zijn in een toreneindspel. Op een cruciaal moment (zie foto rechts) koos Sturm voor het verkeerde plan, waardoor zijn koning afgesloten raakte en Gortemaker de partij naar zich toe kon trekken!

Samen met Klepke staat Gortemaker (rating van 1830, maar wel met TPR van 2319!!) op een gedeeld tweede plaats op een halfje van Lai! Wat een klasseperformance!

Op bord 8 speelde Wim Posthumus met wit tegen Frits Steenbergen. Steenbergen won in een opening brutaal een pionnetje op a2, overigens wel ten koste van activiteit voor Posthumus.

Posthumus probeerde hier optimaal gebruik van te maken, maar Steenbergen speelde goed en secuur en bleef vasthouden aan zijn voorsprong van een pionnetje. In een toreneindspel met T versus T + pi kon Steenbergen zijn pion naar de overkant brengen en zo de overwinning boeken. Een erg sterk gespeelde partij van Steenbergen!

Een bordje verder speelden Henk Ochtman en Marcel Tillemans een hele interessante partij. Vrij kort na de opening dacht ik na een eerste blik op het bord “Hè, staat Tillemans nu al een pion voor? … Toch nog eens verder kijken.” En inderdaad, bij een nadere beschouwing van de stelling, bleek dat Ochtman Tillemans toch wel met grote problemen op kon zadelen. Niet heel direct te zien en daarom des te mooier. Ochtman speelde het goed, trok de stelling van Tillemans uiteen en toen was er geen houden meer aan. Een hele mooie partij van Ochtman!

Op bord 11 ontvouwde zich op dat moment de verrassing van de avond. Jan ten Brinke nam het hier op tegen de kersverse Nederlands Kampioen Marijn den Hartog. Den Hartog kwam niet goed uit de opening en liet zich verrassen, waardoor Ten Brinke een dame won tegen toren en loper.

Daarbij werkten de stukken van Den Hartog ook niet goed samen. De partij duurde nog lang, maar uiteindelijk haalde Ten Brinke de overwinning en het punt binnen! Een fantastische prestatie van Ten Brinke!

Een bord lager vlogen Joey Brokaar en Ronald van Vleuten elkaar direct vanaf de start in de haren. De volgende opening kwam op het bord: 1. e4-Pf6, 2. d4-d5, 3. exd5-Pxd5, 4. c4-Pb4, 5. Da4-P8c6, 6. d5-b5.

Tja, daar zit je dan met je goede gedrag, hoe daar nu mee om te gaan? Beide heren vonden de juiste voortzetting en er ontstond een eindspel van T+L+5pi voor beiden. De pionnenstructuur was echter iets beter voor Brokaar en na winst van een pionnetje kon hij ook de partij naar zich toe trekken.

De langste partij van de avond ging tussen Loek Veenendaal en Ad Multem. Veenendaal had een pion gewonnen en zo rond kwart over elf stond hier een toreneindspel op het bord met een extra pion voor Veenendaal op de e-lijn. Maar ja, hoe moet je dat ook alweer spelen? Toreneindspelen zijn al lastig genoeg en dan zeker met de beperkte tijd. Het duurde lang en stapje voor stapje kon Veenendaal zijn stelling verbeteren. En pas heel laat, het was inmiddels al kwart voor twaalf, ging de overwinning naar Veenendaal!

Veel toreneindspelen dus in ronde vijf en dan blijkt hoe lastig dit altijd weer is. En daarom! Voor de liefhebbers! Na het Spindler Makelaars Watertorentoernooi gaat de rubriek Partij van de Week weer verder en dan zal Andrzej Pietrow ons mee gaan nemen in de geheimen van de toreneindspelen. Hou de website van Erasmus dus in de gaten!

Op bord 17 maken Dik van der Pluijm en Henk de Kleijnen er ook een mooie strijd van. Er ontstaat een eindspel van 2T+L+4pi voor beiden, het enige verschil is dat de pionnen van Van der Pluijm ijzersterk op e5 en op d5 staan.

Keepen dus voor De Kleijnen. Uiteindelijk wordt de druk van Van der Pluijm te groot en haalt hij het punt naar binnen!

In de partij tussen Steven de Wilde en Anton van Berkel kwam een spectaculair dame-offer op bord! Van Berkel (zwart) speelde in de stelling hiernaast (zie foto links) het verbluffende Dxe4!

De Wilde nam het aan en kon net ontsnappen door eeuwig schaak en remise. Maar wat een heerlijk dame-offer!

In de partij tussen Sybren de Lange en Coen van Baren stond er rond een uur of elf een stelling op het bord met T+4pi voor De Lange tegen L+4pi.

Het was een lastige stelling om uit te spelen, maar De Lange trok uiteindelijk toch aan het langste eind! Ook weer een grote verrassing en een fraaie prestatie van De Lange!

De partij tussen Jan Smit en Martin Schouten duurde ook tot laat op de avond. In een gesloten stelling had Smit de aanval en was het aan Schouten om oplossingen te vinden tegen alle dreigingen van Smit. En dat is niet altijd eenvoudig in tijdnood.

De aanval van Smit sloeg door en zo haalde hij het punt binnen, maar heel goed weerstand geboden van Schouten tegen de op papier veel sterkere Smit!

En tot slot, op bord 33 mochten wij ook een verrassing noteren. Vincent Smol speelde een goede partij tegen Peter de Boer en wist deze heel netjes te winnen!

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de uitslagenpagina van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

Frank van Zutphen