Juryrapport SMS-prijs

Voor het tweede jaar op rij. De Spindler Makelaars Spektakelprijs voor de meest spectaculaire partij gespeeld tijdens het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

En wat een mooie inzendingen. Het leek wel of de deelnemers kozen voor de meest spectaculaire oplossing om maar voor de SMS-prijs in aanmerking te komen!

De jury had het niet gemakkelijk dit jaar. Hieronder zijn de bevindingen van de jury na te lezen.

Bram de Knegt – Henk van der Velde: 0-1

Een mooie en leerzame aanvalspartij van Van der Velde tegen De Knegt. Er lijkt niet veel aan de hand voor De Knegt tot Van der Velde met enkele mooie combinaties de pionnen op d4 en e4 wint. En weg is het centrum van De Knegt. Het vervolg op deze combinaties is ook fraai en sterk gespeeld, eerst consolideren en hergroeperen voor de beslissende doorbraak. Stukverlies van De Knegt versnelt het einde van deze partij.

Bram de Knegt – Rens Hesselmans: 1-0

Een tweede partij van De Knegt, nu is De Knegt echter de genomineerde in zijn partij tegen Hesselmans. Ook in deze stelling lijkt er op het eerste gezicht niet heel veel aan de hand, al staan alle stukken van De Knegt wel hongerig te loeren naar de zwarte koningsstelling. De Knegt offert twee paarden wat leidt tot ondekbaar mat! Een fraaie en diepe combinatie en een koningsaanval die niet zou misstaan als mooie schaakopgave (wit wint in vijf zetten!).

Gerard Kastelein – Dik van der Pluijm: 1-0

Veel strijd en gemanoeuvreer in het centrum in het middenspel. Van der Pluijm komt met een pionopstoot, maar dat blijkt de inleiding tot het onvermijdelijke. Een dame die wat ongelukkig blijkt te staan. Via twee ruimingsoffers en een combinatie over de onderste rij worden één voor één alle verdedigers van de dame uitgeschakeld en wint Kastelein de dame. Mooi gezien van Kastelein! Een goede en diepe combinatie!

Peter de Boer – Anton van Berkel: 0-1

Van (af)ruilen komt huilen? Een vol bord, er wordt weinig geruild. Van Berkel krijgt echter stapje voor stapje het overwicht en sluit De Boer fraai in. De Boer kan geen tegenspel creëren en wordt uiteindelijke helemaal ingesnoerd. Tja, wat moet je dan? Kijken hoe Van Berkel het op een fraaie manier afmaakt. Als alle stukken op de juiste plaats staan, maakt Van Berkel het met een paar mooie combinaties definitief af.

Arno Luinenburg – Jan Smit: ½-½

Er komt een ingewikkeld middenspel op het bord waar torens en paarden de hoofdrol spelen. Met een fraaie lange-termijn kwaliteitsoffer krijgt Luinenburg een sterke vrijpion ondersteund door toren en paard. Mooi gezien en de witte stelling heeft perspectief. Smit speelt het echter secuur en op het juiste moment offert hij weer een kwaliteit terug. Dan resteert er een toreneindspel, waarvan remise het logische resultaat is.

Marvin Dekker – Steven de Wilde: 1-0

Uiteraard kan een inzending van Marvin ‘Mister Spektakel’ Dekker niet ontbreken. Partijen van Dekker bieden namelijk altijd (!) spektakel. En ook bij deze partij, waar ook De Wilde (what’s in a name) het spektakel ook niet schuwt en er een wild spektakel op het schaakbord wordt getoverd. Bij sommige partijen wordt je bij iedere volgende zet verrast. Huh? Wat heeft hij nu weer gedaan? Dit was zo’n partij! Het is geen foutloze partij, maar zeer de moeite waard als kijkspel. Na een Franse opening gaat Dekker in de middenspel leuk combineren en het wordt erg moeilijk. Dekker zet zichzelf in een penning, maar combineert er lustig op los. Beiden vechten in een felle aanval. Dekker trekt aan het langste eind en waaghalst zich naar een fraai slot.

Henry Pijpers – Arno Luinenburg: 0-1

Een partij waarbij vooral de varianten, die niet op het bord kwamen maar wel op het bord hadden kunnen komen, erg interessant zijn. De partij tussen Pijpers en Luinenburg begint rustig. Luinenburg pakt het initiatief en krijgt een aardige koningsaanval, waarin er veel mooie thema’s terugkomen om het uit te maken. Pijpers verdedigt echter nauwkeurig en omzeilt alle klippen. Er worden diverse stukken geruild, waarna Luinenburg handig gebruik maakt van de ingesloten loper van Pijpers. Hij speelt als het ware met een stuk meer in het eindspel. Dat ziet Pijpers niet zitten en hij geeft op.

Selman Ercan – Henk Ochtman: 0-1

Een heerlijke partij om na te spelen! Ochtman kiest voor de Budapester met Pg4. Ercan speelt de positionele variant met Pd2 en laat zijn pionnenstelling dus in takt. Na b6 fianchetteert Ochtman zijn loper en plots slaat de vlam in de pan. Ochtman speelt g5 en daarna ook nog eens f5. Zeer gewaagd en wat een spektakel! Als Ochtman zijn toren wordt aangevallen offert hij die op g2. Op zich niet al te moeilijk te doorzien. Maar enkele zetten later volgt een tweede combinatie, een mokerslag met Te1 en Ochtman valt met de dame de witte stelling binnen en dreigt een tweede stuk te winnen. Hij haalt er nog eens een paardje bij en dan geeft Ercan het op! Wow!!!

Eindoordeel jury

De jury (Arie de Jong, Jaap van Meerkerk en Frank van Zutphen) heeft deze acht partijen bekeken en Henk Ochtman uitgeroepen tot winnaar van de SMS-prijs over het jaar 2015. De agressieve aanpak en de lange serie van combinaties waarmee de zwarte koningsstelling uit elkaar wordt getrokken is een absoluut lust voor het oog! Felicitaties voor de winnaar!

Kijk hier nog eens terug om alle ingezonden partijen voor de SMS-prijs te bekijken.

Arie de Jong, Jaap van Meerkerk & Frank van Zutphen