Erasmus 1 verslaat Spijkenisse 2 met ruime cijfers

Vrijdag 14 oktober speelde het eerste tegen het tweede van Spijkenisse. Door de verhindering van Wim Westerveld waren de ratings van beide teams wat meer naar elkaar toegetrokken.

Ondanks dat we met 0 – 1 voorstonden (Frank van Zutphen had vooruit gespeeld en gewonnen), zou het toch een open strijd worden. Het bleef spannend tot 10 minuten voor tijd, toen kregen de toeschouwers flink waar voor hun geld.

Als eerste maakte Andrzej Pietrow remise met wit tegen Wilmar Meijer, een speler die genoeg ervaring heeft als invaller in de tweede klasse KNSB. Andrzej was wat ontevreden over de uitslag maar het spelbeeld gaf daar geen aanleiding toe.

Leo Verhoeven, die inviel, voegde er nog een remise aan toe. Tegen een Alapin met ongelijke lopers had Leo twee pionnenblokjes en wit had er drie. Dan hoef je niet te verliezen, maar veel winstkansen heeft het ook niet. Een goed resultaat!

Murdoch Mac Lean zat aan bord 7 met wit: een Spanjaard waar zwart Lc5 speelde. Naar eigen zeggen stond hij zeer goed totdat er een foutje kwam. Eerst pionverlies en daarna in koffiehuisstijl een kwaliteitsoffer om erger te voorkomen. Dit alles had tot gevolg dat zijn tegenstander bijna geen tijd meer over had, zeker niet om een winstplan te verzinnen. Murdochs horsemanagement was dus voldoende voor remise.

De overige borden: Oliviers witte strategie in de Trompovski leidde naar een stelling, die een goed eindspel zou gaan betekenen. Daar aangeland was het zelfs zo goed dat zwart bijna acuut omviel en ons zo het tweede hele punt bezorgde.

De laatste zeven minuten: Marvin Dekker had al de halve partij een pion meer, maar niet gerokeerd. Zijn tijdsvoorsprong was ook verdwenen, hij zat al in de seconden fase. Nog niet zo erg dat er maar twee of drie waren, maar toch. Rick van der Pluim kon kiezen uit het slaan van twee torens: de ene manier zou hem een eindspel geven wat slechter was, de andere manier – die hij koos – was slaan na een schaakje op de onderste lijn op h8. Daarmee deplaceerde hij zijn dame waarna Marvin een zogenaamde plakker (dammersterm) had met dreiging van stukwinst en/of mat. Dit bleek voldoende voor overgave van wit.

Pieter Sturm stond de hele partij wat beter. Er waren zwakke zwarte velden rond de zwarte koning. Na druk op de b-lijn gooide Pieter er voor een mataanval een hele toren tegen aan. Zwart had nog wat schaakjes, maar daar liep de koning uit en mat volgde op g7.

Wim Posthumus tenslotte. Een Nimzo-Indiër met de zwarte kleuren. Paul de Freytas had een blokje pionnen met de punt naar voren: c4-d5-e4, waar zwart aan de ontvangende kant zat met c5-d6-e5. Dan moet je tegenspel creëren via Ph5 en f5. Er moet wat misgegaan zijn, want toen ik weer kwam kijken had Wim een verloren pionneneindspel gekregen.

Een goede 5½ – 2½ overwinning van ons eerste team! Er blijkt maar weer dat je zeer alert moet zijn in de laatste fase, dan wordt vaak de wedstrijd beslist.

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste team in de RSB competitie.

Paul Wilhelm