Een avondje theorie bijspijkeren!

Een avondje niet hoeven spelen. Dan heb je eens wat meer tijd om uitgebreid naar de verrichtingen van je clubgenoten te kijken.

En dan blijkt toch maar weer dat de schaaksport toch een fantastische kijksport is. Want ik heb me de hele avond geen moment verveeld en veel moois op de borden langs zien komen!

21.00 uur

Ik maak mijn eerste rondje langs de velden. Zo zie ik aan het begin van mijn rondje René van Es dankzij de zet Le3 zijn tegenstander Vincent Smol wel een heel dankbaar aanknopingspunt geven. Met het zwarte antwoord d5 wordt een witte loper op c4 aangevallen en tegelijk is er ook de dreiging van d4 met een pionvork (witte loper op e3 en een wit paard op c3). Stukverlies voor Smol en dat voordeel wordt al vrij snel uitgebouwd tot een vol punt.

Een paar bordjes verder. Cander Flanders tegen Wim Posthumus. Er komt een variantje op het bord dat ik zelf ook speel, net iets anders, maar waarvoor ik eigenlijk nooit tijd heb om echt diep te bekijken. Eens goed in de gaten houden dus.

Weer een paar borden verder op. Andrzej Pietrow staat met wit een pion voor tegen Murdoch Mac Lean. Ik kijk heel bedenkelijk. En moet nog aan mijn pokerface werken, want in het voorbijgaan fluistert Mac Lean mij toe “Nog allemaal theorie, hoor.”

Ondertussen speelt Coen van Vlijmen tegen Jan Bruinsma. Van Vlijmen posteert zijn dame actief in het centrum met iets van “kom maar op”. En even later midden in het centrum, een hele fraaie petite combinaison. Twee stukken winst voor Van Vlijmen. Of is het dan een grande combinaison?

Ondertussen fluistert Henk de Kleijnen mij toe “Ik probeer de theorie te verrijken, maar ik ben er niet blij mee.” Ook daar kunnen we natuurlijk van leren;-), eens kijken hoe het hem afgaat tegen Gerard Kastelein in de B-groep.

Niet heel veel later. Een tevreden Harry Nefkens! Een gelijkwaardige stelling, waarin zijn tegenstander Herman Beerling het nog wel probeert met een gevaarlijke koningsaanval. Maar als Nefkens die klippen netjes weet te omzeilen, is remise het terechte resultaat. Knap van Nefkens die nu een streak van 2½ uit 3 neerzet in acht dagen!

22.00 uur

We zijn een uurtje verder. De eerstvolgende uitslagen druppelen binnen. Ik zit Mac Lean nog net opgeven tegen Pietrow die een stuk voor staat in een eindspel. Het bleek toch niet allemaal theorie te zijn, Pietrow wijkt af met a3?! waardoor de pointe van de opening niet meer helemaal op te gaan. In de analyse achteraf blijkt het allemaal nog lastig te zijn, maar in de partij redt Mac Lean het toch niet. Mac Lean, glorieuze winnaar van de voorrondes, staat na drie ronden nog op nul punten. Zelf vreest hij al voor een ‘Van As’-syndroom, pieken op het verkeerde moment in het seizoen, de voorronde…

Niet veel later een enthousiaste René de Wild. Zeer tevreden met een remise. En nu moet je natuurlijk niet al te snel zijn met een remise, maar als het tegen een gerenommeerde tegenstander is als Marcel Tillemans, dan mag je wel degelijk tevreden zijn! Ik zag in de stelling ook niet echt aanknopingspunten voor winst voor één van de beiden, dus ook nog eens een terecht resultaat. Ook deze debutant bij Erasmus doet het erg goed!

En nu we het toch over debutanten bij Erasmus hebben, tegenwoordig gelukkig een lang lijstje met namen! Op bord 2 in de C-groep! Wim Verkerk tegen Leo Koster, beide zijn nog ongeslagen. Zo rond een uur of negen lijkt het nog of wit een koningsaanval kan ontplooien, maar die wordt afgeslagen. Tegen het einde van de partij hebben beiden nog een paard en loper en een rits pionnen. Remise besluiten beide heren en zo blijven ze meespelen om een toppositie in de C-groep!

Inmiddels heeft Van Vlijmen na zijn grande combinaison zijn voordeel netjes behouden tegen Bruinsma. Hij ruilt netjes de stukken af tot er een toreneindspel op het bord komt met twee lopers extra. Kat in het bakkie voor Van Vlijmen en zo behaalt hij een hele fraaie overwinning in de C-groep!

De prijs voor het cadeautje van de avond gaat naar Bram de Knegt. Hij krijgt een groot voordeel tegen Lucian Mihailescu, een stuk en twee pionnen voor. Mihailescu legt zich daar echter nog niet bij neer en zo kan het gebeuren dat De Knegt plotseling mat staat. Tja, It ain’t over till the fat lady sings.

Ondertussen nog een tussenstandje in de partij tussen Kastelein en De Kleijnen. De strijd is van schaken naar stratego gegaan. Althans, zo werkt het toch bij dat spel? Bommen om de vlag heen? De Kleijnen heeft een stelling met een koning op h8, een toren op g8 en op h7 en pionnen op g7 en h6…

Kan dat ooit goed gaan? Zelf blijft hij – als altijd – optimistisch. Ik zet mijn pokerface nog maar eens op…

Ondertussen is de partij tussen Arie de Jong en Victor Hooftman ook afgerond. De theorie gaat De Jong altijd goed af, waarom ben ik daar eigenlijk niet gaan kijken bij de opening? Na een zet of twaalf heeft hij meer tijd op de klok dan aan het begin. In het middenspel krijgt Hooftman echter een gevaarlijke koningsaanval met een toren die de hele tweede rij bestrijkt, terwijl alle stukken van De Jong (koning, dame, toren, paard) op de eerste rij staan. Dat zou toch uit moeten zijn? En jawel, de aanval van Hooftman slaat door! Een prima overwinning!

23.00 uur

We naderen het einde van de avond. Gabriel Cornelisse probeert zich met moeite te verdedigen tegen de verwoestende aanval van Cor van As, die gelukkig nu geen last lijkt te hebben van het ‘Van As’-syndroom.

Inmiddels is de kampioen van de indeling ook bekend: de strijd tussen de mannen die altijd de indeling voor de interne competitie maken, Jan Hoek van Dijke en Jaap van Meerkerk. In een stelling met alle zware stukken nog op het bord heeft Van Meerkerk het loperpaar tegen een paardenpaar voor Hoek van Dijke. De pionnen van Van Meerkerk zijn echter wel ver opgeschoven. Dat kan natuurlijk sterk of zwak zijn.

Het blijkt zwak te zijn, Hoek van Dijke wint twee pionnetjes. Het einde van de partij wordt versneld als Van Meerkerk met een combinatie denkt een stuk te winnen, maar Hoek van Dijke met een fraaie tegencombinatie (bestaat dat woord?) alle lichte stukken af kan ruilen. Er resteert een dame-eindspel met 2 pionnen achter en dat is reden voor Van Meerkerk om de handdoek in de ring te gooien.

Een bordje verder. De al eerder genoemde strijd tussen Flanders en Posthumus. Het spel speelt zich af in het centrum en de damevleugel, waarbij Flanders het actievere spel heeft. De stukken van Posthumus staan wat lastig en als er een dame binnenkomt op de c7 dan is er geen houden meer aan. Een hele knappe overwinning voor Flanders, die daarmee weer back in de race is in de B-groep.

Ruud Dröge speelt een soepele partij tegen Henry Pijpers. Hij wint een pionnetje vrij snel na de opening en later ook nog een tweede. Later kan Dröge afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Prima overwinning!

Ondertussen wordt op verschillende borden hard gezwoegd. Van As zijn aanval is wat afgeslagen tegen Cornelisse, maar hij heeft wel een stuk extra op het bord staan. Dat blijkt toch doorslaggevend te zijn! Ruurd Ouwehand probeert er doorheen te komen bij Peter de Boer, maar dat is nog niet gemakkelijk want op vele plekken is de stelling helemaal dichtgeschoven. En De Boer lijkt prima stand te houden. En zelfs de bommen van De Kleijnen, ik bedoel natuurlijk de torens, komen ook weer tot leven. We gaan het laatste kwartier in!

Inmiddels is ook de partij tussen Peter Ruimschoot en Foek Tsai afgelopen. Een hele interessante partij. De strijd lijkt zich op de damevleugel af te spelen, totdat Ruimschoot brutaal met zijn dame op h7 binnenkomt. Au! Dan blijkt de zwarte koning op f8 toch wel heel kwetsbaar te staan. Ruimschoot zet zijn aanval – ondanks zijn tijdnood – stevig door en als Tsai niet de juiste verdediging vindt gaan de stukken van Ruimschoot als een warm mes door de boter heen. Een hele mooie overwinning voor Ruimschoot!

We verleggen de aandacht naar de strijd in de A-groep. De strijd tussen twee van de sterkere nieuwkomers: Ton Dulk en Leo de Jager. Dulk komt – naar eigen zeggen – “niet heel erg lekker en de opening en heeft eigenlijk nauwelijks spelmogelijkheden, behalve afwachten.” De Jager wint een pionnetje en er komt een eindspel met beiden paard en loper een verschillende pionnen. Het is niet direct te zien hoe dit te winnen is, maar De Jager is een meester in het afmaken van stellingen met een klein plusje. Ook vanavond slaagt hij daar weer heel goed in! Een nette overwinning en De Jager zet hiermee zijn eerste puntje op het scorebord.

En ook de partij tussen De Kleijnen en Kastelein is inmiddels afgerond. De torens van De Kleijnen krijgen toch weer wat meer bewegingsruimte en als Kastelein een toren cadeau doet, is het niet lastig meer te winnen. Achteraf wordt nog uitgebreid geanalyseerd en daaruit komt naar voren dat er (weliswaar niet eenvoudig te vinden) wel een goede winstweg was voor Kastelein.

Ondertussen is ook de partij tussen Ouwehand en De Boer afgelopen. Ouwehand heeft een pionnetje gewonnen en er is een dame-eindspel op het bord gekomen. Pas op het laatst geeft het ratingoverwicht van Ouwehand de doorslag! Maar De Boer mag tevreden zijn, een prima partij gespeeld!

De allerlaatste partij die nog bezig is gaat tussen Jan Smit en Davin Mostert. Zo halverwege de avond staat er een ietwat vreemde stelling op het bord (althans, esthetisch gezien dan).

Meest opvallende is de triple-pion op de g-lijn van Smit tegenover vier pionnen op de koningsvleugel van Mostert. En verder hebben beiden nog torens en wat lichte stukken op het bord staan. Pas heel laat op de avond heeft Mostert een pionnetje op de h-lijn dat ondersteund door de koning niet meer gestopt kan worden voor promotie. Een prima overwinning voor Mostert, die daardoor met 2 uit 2 aan de leiding gaat in de B-groep!

En dan waren er nog veel andere partijen, waar ik nauwelijks iets van mee heb gekregen! Zo speelt Bernhard Ruimschoot netjes remise tegen Pim Kleinjan. En Anton van Bokhoven wint van de op papier veel sterkere Alik Tchavelachvili, een hele knappe prestatie!

We hebben na 4 ronden in de C-groep een opmerkelijke tussenstand. Negen (!) spelers gaan met 3 uit 4 aan de leiding. Alles is dus nog mogelijk!

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de A-groep.

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand in de C-groep.