Finales blijven spannend tot het einde!

We zijn bijna toe aan het Spindler Makelaars Watertorentoernooi (vanaf 10 april, kijk hier voor meer info), maar eerst nog worden de restjes van de finales in de interne afgerond.

En het blijft spannend in deze laatste paar ronden!

Hieronder een bloemlezing van de avond:

Finalegroep A

In de finale A verraste Leo de Jager in een Colle met wit Andrzej Pietrow. De zwarte stukken op de damevleugel stonden elkaar in de weg en toen Leo opstoomde met b4 en a4 vond zwart niet de juiste verdediging. Het was uit in 21 zetten.

Er zijn nog diverse kandidaten voor het kampioenschap, alhoewel Wim Westerveld de beste papieren heeft.

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de A-groep. Of kijk hier voor het overzicht inclusief de TPR’s.

Finalegroep B

In de B-finale verpletterde Cander Flanders de zwarte stelling van Frits Steenbergen. Een witte pion op e7 plus de rest zorgde ervoor dat Cander snel klaar was.

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep. Of kijk hier voor het overzicht inclusief de TPR’s.

Finalegroep C

In C-finales viel ook genoeg te beleven!

Runner-up Kees van Toor won tamelijk regelmatig van Cor van As. Hij staat nu tweede.

Degene met de minste verliespunten is echter Pim Kleinjan. In een Konings-Indische partij met ruim spel kreeg hij een kwaliteit meer tegen Lucian Mihailescu (met zwart) en hij speelde dat goed uit.

Emil Verhoef probeerde de Pirc-verdediging tegen Wim Verkerk. Wim won ook een kwaliteit en het eindspel tegen de atypisch opgespeelde pionnen op h6 en g5 was makkelijk gewonnen.

Ruud Dröge won van Vincent Smol: ik heb niet gezien wat daar gebeurde.

Jan Hoek van Dijke verloor een pionnetje tegen Hooftman, maar de ongelijke lopers in het eindspel waren genoeg voor remise.

Bernhard Ruimschoot boette na sterk strategisch spel van Jaap van Meerkerk zijn dame in voor twee niet samenwerkende stukken. Duidelijk!

Good-old Hurkmans won van Harry Nefkens. Twee verschillende stijlen en snelheden, zullen we maar zeggen.

Een grieperige Arie de Jong kon het niet bolwerken tegen Herman Beerling.

Een verrassende uitslag in de volgende partij: Peter Ruimschoot maakte remise tegen Bram de Knegt. Ruimschoot gaat steeds sterker spelen en als hij zijn tijdperikelen de baas wordt … let op!

Peter Weeda tegen Anton van Bokhoven. Toen ik langskwam zag ik een bord vol witte stukken en pionnen en voor zwart bijna niets. Soms is dat goed genoeg voor de winst van zwart, maar nu dus niet.

Gabriël Cornelisse en Jan Bruinsma leken wel terug in de 90-er jaren: hakken hakken (Voor de leken: dit was de gabber-cultuur). Gabriël hakte het hardst 1 – 0.

Dan een zeer vermakelijk slot: Alik Tchavelachvili had een toreneindspel met een pion meer tegen Peter de Boer. Niet makkelijk te winnen. Peter verdedigde zich goed. Om verder te komen ging Alik doorbreken en Peter nam de ruimte aan de andere kant van het bord. Na een pionnenrace resulteerde voor beiden een dame, maar Alik had nog drie pionnen en Peter één.

Peter voelde wel nattigheid en toen Tchavelachvili aarzelend niet de juiste manier wist te vinden om te winnen gooide de Boer er verbaal een nieuw strijdplan tegenaan: “Ik ga echt niet in die diagonaal staan, dus remise?”, het een en ander besloten met een dwingend uitgestoken hand. Die bleek dus goed genoeg voor remise.

Anton van Berkel speelde zo dat de stukken van René van Es, die ontwikkeld waren na een aantal zetten, weer terug stonden waar ze vandaan gekomen waren. Dat noem je een drukstelling. 1 – 0 voor Anton dus.

De laatste partij werd gespeeld door Coen van Vlijmen en Foek Tsai: de heren analyseerden hun spel in afzondering, dus van die remise heb ik niet veel meegekregen.

Aan kop gaat nu Leo Koster samen met van Kees van Toor. Ruud Dröge, Wim Verkerk en Pim Kleinjan volgen op een puntje, terwijl ook Jaap van Meerkerk niet kansloos is voor eremetaal.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand in de C-groep.

Paul Wilhelm