Erasmus 2 begint ook goed tegen het sterke Dordrecht 2

De gehele avond stond Erasmus 2 voor in de score maar pas in de allerlaatste fase werd zoals vaak de winst binnen gehaald. Gaandeweg zag het er niet steeds naar uit want een aantal van onze spelers stond zwaar in de verdrukking.

Bij Wim Posthumus was de remise het eerst getekend. Ik stond weliswaar een pion voor, maar toen ik die weer verloor door een venijnig geintje van de tegenstander was de muziek uit de stelling. (½-½)

Cander Flanders speelde een magistrale partij aan bord 1. Hij won een pion op de damevleugel in het middenspel, losten de problemen met zijn onveilige koningspositie op. Dat kon ook doordat de dames al van het bord waren verdwenen. Cander had een paard, de tegenstander een loper, maar zelfs met minder dan een minuut op de klok wist Cander dit met vaste hand tot winst uit te breiden. (1½-½)

Ook bij Pieter Sturm stond alles op haren en snaren. Penningen, open stellingen aan beide zijden. Stond Pieter een kwaliteit voor of werd er alleen maar geruild? Het eindigde in ieder geval in eeuwig schaak. (2-1)

Aan bord 7 voert Arno van Houten ook een zware strijd. Ik kreeg het idee dat hij op een gegeven moment een pion achter stond, maar toen ik weer langs kwam, was er tot remise besloten. (2½-1½)

Davin Mostert kreeg mooie aanvalskansen na zijn koningsgambiet, wat uiteindelijk uitmondde in een pionneneindspel met 1 pion meer dat er remise-achtig uitzag. Davin had nog 40 minuten, de tegenstander nog 5. Uiteindelijk braken de koningen op beide vleugels door, maar Davin was veel eerder. Er ontstond een eindspel van dame tegen 3 pionnen. Davin had het misschien wat sneller afkunnen maken, maar de einduitslag stond vast. Bloedstollend voor spelers en publiek. (3½-1½)

Nadat André Boon aan bord 5 iets minder had gestaan kreeg hij in het eindspel ineens een winnende zet voorgeschoteld, maar hij overzag een tussenschaak en de partij eindigde in remise. (4-2)

Leo Verhoeven stond in een klassieke partij positioneel beter, maar toen de stelling vervlakte verdween het positionele voordeel. Eigenlijk stond hij slechter, maar bleek compensatie te hebben dat tot mat of eeuwig schaak zou leiden. De tegenstander koos natuurlijk voor eeuwig schaak. (4½-2½)

Leo de Jager kreeg de gehele partij een aanval te verduren en was steeds in de verdediging. De aanval sloeg steeds niet door en Leo wist af te wikkelen naar een pionneneindspel. Met de randpion zette de man uit Dordt onze Leo teleurgesteld pat. (5-3)

Op dinsdag 7 november is alweer de volgende wedstrijd. Uit tegen het sterke Shah Mata 1. Dan zal blijken wat deze overwinning waard was.

Lees hier het verslag “Dordrecht 2 verliest (weer) van Erasmus 2” op de website van SC Dordrecht. En kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het tweede in RSB klasse 1B.

Wim Posthumus