Loon naar keihard werken

Eerste team verlaat gevarenzone: 5-3 overwinning

Sadistisch voor de supporters, masochistisch binnen de eigen gelederen. Klasse genoeg, het etaleren daarvan blijft uit. Ook tegen het zwaar gehandicapte team van De Willige Dame was het harken, zwoegen en knokken.

De spanning bleef tot kort voor de avondsluiting. Vechtlust was er wel genoeg en dat resulteerde in een verdiende 3-5 zege. Erasmus is weer middenmoter.

(Aan de lezer: ga er maar even goed voor zitten. De vaak curieuze gebeurtenissen smeken om meer dan één A4’tje. Klokken met problemen, worstelingen van ‘reuzen’ om ‘dwergen’ eronder te krijgen, kantelende stellingen, gierende tijdnood en – letterlijk – duistere praktijken in een slecht verlichte speelruimte.)

De sfeer

Een sfeertekening om mee te beginnen. De Dordtenaren beschikten door de jaren heen over bijzondere locaties. Eerst was er de legendarische poffertjessalon met de tafels in nissen en de boerenbontschemerlampjes. Daarna werd de schilderachtige Trinitatiskapel het decor voor de schaakverrichtingen. Die ‘thuisplaat’ was deze keer niet beschikbaar vanwege een evenement met te veel bezoekers om serieus denkwerk mogelijk te maken. Uitgeweken werd naar het nabij gelegen restaurant In de Vergulde Lampet. Knus, maar verre van ideaal.

Het complete restaurant moest er voor worden afgehuurd. In een ruimte van zo’n 70 vierkante meter, een ruime woonkamer dus, bevond zich een bar en werden vijftien kleine tafeltjes van borden en stukken voorzien. Acht voor het duel tegen Erasmus en de rest voor de interne competitie. Propvol en benauwd. De route naar het toilet moest min of meer ellebogend worden afgelegd. Veel gelopen werd er niet trouwens. De ernstige denkers, gezeten op te lage houten stoeltjes, probeerden bij de geringe lichtopbrengst de stellingen van de opposanten te doorgronden.

Sfeervol kon het speelzaaltje, compleet met kroonluchter en balkenplafond, wel worden genoemd. Rumoerig ook, door een slechte akoestiek en een koffiezetmachine die een krijsend geluid voortbracht. Drie deuren, die alle op een steegje uitkwamen, vormden een doortocht voor kijkers en voor enkele rokende schakers die de frisse lucht opzochten.

De wedstrijd

Dan de wedstrijd zelf. Beide achttallen hadden in dezelfde mate met de minder goede speelomstandigheden te maken. Daarin kon dan ook geen excuus worden gevonden voor de einduitslag, welke dan ook.

Bij de bezoekers ontbraken de twee spelers met de hoogste rating (Wim Westerveld en Zoltan Brindza). Ook De Willige Dame kon twee sterke schakers niet opstellen. Wel werd het verschil in de breedte van het ledenbestand duidelijk, want de Dordtse ploeg verscheen met drie mindere goden aan de start (ratings respectievelijk 1549, 1627 en 1696). Daardoor was Erasmus huizenhoog favoriet (gemiddelde rating 1980 tegenover 1856 van de gastheren). De drie ‘underdogs’ zouden het overigens verrassend goed doen.

Schaakthriller chronologisch

We volgen de schaakthriller in chronologische volgorde.

20.05 uur. Wedstrijdleider Cor Paans wijst in zijn welkomstwoord op het belang van de krachtmeting. De verliezende ploeg moet vrezen voor degradatie uit de Promotieklasse (Semi-serieus klinkt het even later fluisterend: “Afspreken om 4-4 te spelen mag zeker niet, he?”). De start wordt even uitgesteld, omdat de klok aan het achtste bord het vertikt om mee te werken. Wedstrijdleider Paans snelt toe en slaagt erin om het beestje aan de gang te krijgen. “Ik schrok me rot,” bekent hij me even later. “Onze klokken zitten in een buitenberging. Voor alle zekerheid heb ik wel extra batterijen meegebracht.”

20.30 uur. Grote tijdsverschillen op de borden. Eerstebordspeler Van Vaalen denkt erg lang na en dat geldt traditioneel ook voor ‘onze’ Marvin Dekker, die het bij zet elf presteert om 35 (!) minuten na te denken over de enig mogelijke voortzetting. “Ik zocht naar een combinatie, maar die vond ik maar niet.” Zijn vriendin, een groot deel van de avond toeschouwer, zal later erkennen: “Ja, Marvin is vaak slordig met zijn tijd…”

21.00 uur. Andrzej Pietrow heeft alle tijd om in de buitenlucht een sigaret op te steken. Weer binnengekomen maakt hij een rondje langs de borden. Tevreden lijkt hij allesbehalve. Sterker nog: zijn karakteristieke strenge blik gaat met enige regelmatigheid over in uitingen van puur misprijzen.

21.40 uur. Aan het vierde bord een remiseaanbod. Gezien de stelling begrijpelijk, maar die lage rating… Op mijn nadrukkelijke hoofdschudden zet Marvin de strijd glimlachend voort. Elders is Leo Verhoeven, stevige invaller, bezig om zich na een moeizame opening te bevrijden. Olivier Vrolijk is als altijd één bonk concentratie. Hij staat als enige Erasmiaan beter. Ook bij Andrzej, Henk Ochtman en Alek Dabrowski ogen de stellingen prettig.

21.50 uur. Er is Hertog Jan van de tap, het lievelingsbier van Murdoch Mac Lean. Hij neemt er vooralsnog afstand van, poetst zijn bril op en roemt dat hulpstuk: “Eindelijk een goeie bril.” Dat is ook hard nodig, want hij speelt in de hoek waar het minste licht is. Er wordt een waxinelichtje bijgeplaatst.

22.00 uur. De meeste interne partijen zijn beëindigd. Gepraat, gelach en gerommel met de stukken. Tijd voor een tussenbalans. Andrzej staat degelijk, misschien iets beter. De bedenktijd van zijn tegenstander is ernstig geslonken. Na 22 zetten resteren hem nog 8 minuten.

Ook Henk, weer creatief opererend, heeft groot tijdsvoordeel. Frank van Zutphen loopt, in een poging op een aanval op de koningsvleugel op te vangen, rood aan. Marvin heeft nog geen voordeel kunnen bereiken. Olivier voert de druk op. Leo’s stelling is remiseachtig en wil – met mijn volledige instemming – een halfje voorstellen. Het aanbod wordt afgeslagen. Alek heeft een kwaliteit tegen pion ‘gescoord’. Murdoch lijkt zijn greep op de gebeurtenissen te zijn verloren, maar gaat onverdroten verder.

Klokincident

22.15 uur. Nog steeds de ‘nul’ op het scorebord. Alek krijgt een remiseaanbod. Ik informeer hoe hij daar zelf over denkt. “Ik sta wel wat beter, denk ik”, is zijn antwoord. “Hoe staat het er bij de rest voor?” Als ik aangeef dat daar nog geen zinnig woord over te zeggen is, klinkt het gedecideerd: “Dan ga ik gewoon door.” Kort daarop blijkt dat de klok aan zijn bord niet correct is ingesteld: er zijn geen 15 seconden per zet bijgeteld. Het corrigeren ervan wil maar niet lukken, waarna ik de wedstrijdleider voorstel om beide spelers extra tijd toe te kennen (zonder toevoeging van het increment). Betrokkenen gaan ermee akkoord, zonder te kunnen vermoeden dat dat later op de avond kunnen consequenties zal krijgen.

22.30 uur. Aan bord 1: Van Vaalen nog 2 minuten op de klok, Andrzej nog 43.

22.45 uur. De eerste uitslag. Marvin moet eeuwig schaak toestaan. (½-½). Een fraaie prestatie van de DWD-er.

22.50 uur. Murdoch brandt los en wint een pionnetje. Bij Alek zijn de kansen gekeerd. Verlies lijkt onvermijdelijk.

22.52 uur. Andrzej krijgt remise aangeboden. Na onderling overleg en een rondje langs de resterende borden accepteert hij: “Ik sta wel iets beter, maar niet genoeg.” (1-1).

23.05 uur. Ik zet een biertje bij het bord van Murdoch, die uiterst geslepen een vol punt binnenbrengt. (1-2).

23.10 uur. Alek meldt zich: “Je weet dat ik verloren sta, he? Ik heb een tactisch remiseaanbod gedaan.” Dat is wat je noemt ‘lachen’.

23.15 uur. Alek: “Hij heeft het aangenomen! Nee, echt waar!” Dat mag een wondertje worden genoemd. Zijn tegenstander desgevraagd: “Ik had weinig tijd meer en er kwamen geen 15 seconden per zet bij (zie eerder in dit verhaal). Bovendien heeft hij een veel hogere rating dan ik…” (1½-2½).

23.20 uur. Henk moet alsnog voor zijn leven vrezen. Olivier maakt, al snelschakend, het karwei heel knap af. Klasbak, die man. Bij de stand 1½-3½ valt er nog niets te juichen, want Leo is in de problemen gekomen en Frank moet in een gecompliceerde stelling het maximale uit de min of meer gelijke stelling zien te halen en heeft daar nog maar heel weinig tijd voor.

23.29 uur. Frank flikt het! Zijn behendigheid heeft hem opnieuw niet in de steek gelaten. Zijn moedige tegenstander buigt het hoofd en feliciteert correct. De teamwinst is binnen: 1½-4½!

23.32 uur. Leo moet de strijd staken. (2½- 4½).

23.34 uur. Henk stookt het Rotterdamse vreugdevuur verder op: een fraaie truc levert tóch nog remise op. “Dat was Houdini weer”, straalt hij. Eindstand 3-5.

Gedetailleerd:

   De Willige Dame 1       1856 - Erasmus 1               1980 3  - 5
1. Remco Daniel van Vaalen 2102 - Andrzej Pietrow         2043 ½  - ½
2. Freek Schouten          2050 - Henk Ochtman            2088 ½  - ½
3. Johan Went              1696 - Frank van Zutphen       1977 0  - 1
4. Willem Weerdensteijn    1549 - Marvin Dekker           1999 ½  - ½
5. Edwin van Dongen        2011 - Olivier Vrolijk         2014 0  - 1
6. Wim van Dijk            1925 - Leo Verhoeven           1889 1  - 0
7. Hans Nunnikhoven        1891 - Alek Dabrowski          1967 ½  - ½
8. John van Waardenberg    1627 - Murdoch Mac Lean        1863 0  - 1

Stand Promotieklasse:

   Promotieklasse        N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8
1. Overschie 1           4  6  21  x  6  .  .  3  *  6  6
2. Moerkapelle 1         4  6  15½ 2  x  .  4½ 4½ .  4½ *
3. Erasmus 1             5  5  20  .  .  x  4  1½ 3  5  6½
4. Krimpen a/d IJssel 2  4  5  19  .  3½ 4  x  *  5½ .  6
5. Charlois Europoort 3  4  4  18  5  3½ 6½ *  x  3  .  .
6. Charlois Europoort 4  3  4  12½ *  .  5  2½ 5  x  .  .
7. De Willige Dame 1     4  2  13  2  3½ 3  .  .  .  x  4½
8. Nieuwerkerk a/d IJ. 1 4  0  9   2  *  1½ 2  .  .  3½ x

Met nog twee ronden voor de boeg kunnen we zowaar omhoog kijken. Op 19 maart ontvangen we thuis koploper Overschie en op woensdag 11 april, in de gezamenlijke slotronde, treffen we Moerkapelle. Als we tweemaal winnen, doen we nog mee voor de hoofdprijs! Dream on…

Kijk hier voor alle uitslagen en de actuele stand van het eerste team van Erasmus in de promotieklasse van de RSB-competitie.

Henk de Kleijnen