Andere tijden, vredespijpen en schaakopgaven voor de Pinksterdagen

Geloof heilig in de georganiseerde sport. Een vereniging beschouwen als het sociaal cultureel kapitaal van ons land. Dat was waar de onlangs overleden bestuurskundige Paul Verweer voor stond (Volkskrant, 16 mei, rubriek Het eeuwige leven).

Enkele citaten: “Het gaat niet alleen om bewegen en gezondheid. Het gaat er ook om mensen te ontmoeten met wie je je verbonden voelt.”

Mooie woorden. Tuurlijk denk je dan ook gelijk aan onze mooie club Erasmus. Ik kon het niet laten, dit lezende, direct mijn laptop te openen en ze op te tekenen, voor ze in het historisch archief, de afvalbak der vergetelheid zouden belanden. Zijn brede visie inspireert me.

Terug in de tijd

Een vluggertje tegen Viktor Korchnoi. Wie herkent hem niet. De witspeler is niemand minder dan onze clubgenoot Murdoch Mac Lean, alias Big Mac (Zeg voorlopig maar gewoon Mac, gezien zijn tegenvallende prestaties van de laatste tijd, al wist hij in deze ronde Henk Ochtman knap op remise te houden, waar zelfs meer mogelijk was geweest). Ik wist de hand te leggen op deze foto en kon niet anders dan hem op te nemen in dit verslag.

In het volgende rondeverslag nodig ik Murdoch uit zijn verhaal bij deze foto te onthullen. Murdoch kennende wordt het vast een te mager verslagje.

Maar die foto roept veel vragen op. Welk merk sigaret rookt Viktor? Op welke zet gaf hij op? Wanneer stak de zwartspeler de brand in de partij? (zie de aansteker in zijn linkerhand). Hoe oud was de angstgegner van Karpov toen? Wat ging er door je heen, Mac, toen je je dame boven zijn stelling liet hangen? Waarom had je je beker daar op de vensterbank geparkeerd? In de lounge van welk hotel is deze nachtelijke foto genomen? En last but not least, waar is je partijnotatie? Kortom, we willen weten: waar, waarom, wanneer, en vooral, hoe.

Viktor Lvovitsj Kortsjnoj (Leningrad, 23 maart 1931 – Wohlen, 6 juni 2016), ook: Viktor Korchnoi, was een schaker van Russische afkomst. Hij was de belangrijkste rivaal van wereldkampioen Anatoli Karpov, tegen wie hij in 1974, 1978 en 1981 om het Wereldkampioenschap schaken speelde. 

Hij vroeg en kreeg in 1976 politiek asiel in Nederland, maar woonde vanaf 1978 als asielzoeker en vanaf 1992 als staatsburger in Zwitserland, waar hij ook stierf. Hij was vier keer kampioen van de Sovjet-Unie, te weten in 1960, 1962, 1964 en 1966. Tevens was hij een keer kampioen van Nederland (1977) en vijf keer van Zwitserland (1982, 1984, 1985, 2009 en 2011).

Bron: Wikipedia

Ratinggroepen

Voor de vijfde ronde werden de ratinggroepen bekend gemaakt. De ratinggroepen zijn dit jaar (gebaseerd op de rating van februari 2018):

  • tot en met 1850
  • tot en met 1700
  • tot en met 1500

Koplopers in de ratinggroepen zijn op dit moment Wybe Evenhuis (tot en met 1850), Herman Beerling (tot en met 1700) en Peter Ruimschoot (tot en met 1500).

Kijk hier voor meer informatie en de top 3 voor de verschillende groepen na de vijfde ronde.

Verrassende uitslagen en opmerkelijke zaken

Lucian Mihailescu (1733) blijft zijn vorm etaleren en blijft ons allen verbazen. Hij speelde nu een nette remise aan bord 2 tegen de eveneens in vorm verkerende Paul Wilhelm (1882), die een plaats in ons eerste team niet zou misstaan. Zijn rating zal inmiddels sky high zijn. Beide clubgenoten handhaven hun top 10 positie met deze uitslag moeiteloos.

Frank van Zutphen leverde met zijn overwinning op Daniël van Loenen een juweel van een partij af. Hij moet zijn partij inleveren voor de SMS-prijs vind ik, al zit Frank zelf in de jury. Ik zal me beraden hoe hiermee om te gaan. Zijn relaas en partij zijn later in het verslag na te lezen.

Alik Tchavelachvili (1527) moest nu eindelijk de eer aan zijn tegenstander laten, de sterke Cor de Wit (2025), na zijn overwinning op Arend Bongers en zijn remise tegen Aad Jan Roos. Alik zakt van 35 naar 51.

Henk de Kleijnen (1805) begon weliswaar met drie kwartier achterstand op de klok tegen de sterke Henk van der Velde (2065), maar dat bleek geen beletsel te zijn om een half punt af te snoepen van Van der Velde. Een knap resultaat!

Peter Ruimschoot (1231) behaalde een knappe overwinning tegen Amon Alemyar (1520) en heeft daarmee een half puntje voorsprong in de ratinggroep tot en met 1500. Onze jeugdleider gaat steeds sterker spelen, erg leuk om te zien!

Jeffrey Ouwersloot (1475) schaakte een fraai resultaat bijeen met zijn remise tegen Emil Verhoef (1695) en staat op de 44e stek.

Onze jongste deelnemer, Jesse van Dongen (1542), is heel goed bezig en scoorde in deze ronde met zwart spelend een halfje tegen Rogier Verkaik (1621).

Laat op de avond zag hij een pat-truc van Verkaik over het hoofd in een gewonnen stelling.

Harry Nefkens (1455) deed het opmerkelijk goed met zijn remise tegen Bernhard Ruimschoot (1638).

Leo Verhoeven is met twee opeenvolgende zeges op Ruud Bosch en Marcel Tillemans de top 10 binnen geslopen. Geruisloos, wat anders. Leo hoor je niet opscheppen, telefoneren, luidruchtig analyseren en valt nooit op.

Een blik op de top tien

Niemand kan nog bogen op een 100% score. Na 5 speelronden gaan drie man met 4½ punt aan de leiding. Nathanaël Spaan, FM Gert Timmerman en Andrzej Pietrow, gevolgd door een vijftal vierpunters: Wybe Evenhuis, Lucian Mihailescu, Frank van Zutphen, Paul Wilhelm en Leo Verhoeven.

Op de negende plaats vinden we onze clubkampioen terug. Henk Ochtman moest een punt inleveren tegen Spaan en consolideerde met een remise in ronde 5 tegen Murdoch Mac Lean, die op de tiende plaats staat.

Een aantal 2000-plussers staan enigszins achterop. Cor de Wit (14e), Peter Torczynski (15e) en Henk van der Velde (20e). In de laatste twee ronden zullen zij ongetwijfeld vol gas de top tien binnen willen stormen. Een halfje meer of minder op de ranglijst scheelt zo maar 10 plaatsen. Wie twee keer wint, vliegt omhoog.

Bijdragen van de deelnemers

En dan nu de bijdragen van enkele deelnemers. Beleef het mee!

1. Andrzej Pietrow – Nathanaël Spaan

Nathanaël mailt: Andrej speelde de Steinitz variant in het Siciliaans met 2. g3. De lange theoretische variant met Pf6 ging ik uit de weg en hoewel wit een pionnetje had kunnen winnen, zou ik praktisch gezien genoeg compensatie hebben, ofwel wat aanvallender kunnen spelen.

Wit speelde het veiliger en wat overbleef was een middenspel waarin zowel de twee lichte stukken van wit als van zwart slecht stonden. Aangezien de stelling ook nog half in elkaar was geschoven werd de vredespijp gerookt, in ons geval een sigaar en een sigaret.

3. Gert Timmermans – Marcel van der Linden

Gert schrijft: Als uitvloeisel van een tamelijk passieve variant in het Frans kreeg mijn sympathieke opponent al spoedig een ietwat gedrukte zwarte stelling te bespelen. Ik kon met wit telkens mijn stelling met bijna elke nieuwe zet opbouwend versterken door het verkregen ruimtevoordeel goed in te vullen. Marcel hielp hier en daar mee door enkele lichte onnauwkeurigheden te begaan.

Toen mijn f-pion in het centrum het zwarte bolwerk ging opblazen, kon de zwartspeler slechts een directe mataanval afweren door te vluchten in een loperoffer voor 2 pionnen. Op zich al voldoende, maar kort hierna werd het einde echter bespoedigd toen Marcel al snel 1 pion erbij terug inleverde. Zo was deze partij na 27 zetten voorbij.

5. Frank van Zutphen – Daniël van Loenen

Frank schrijft: Met wit tegen Daniël van Loenen, een pittige tegenstander. Het werd een hele mooie partij, wellicht één van mijn vijf beste partijen ooit, waarbij Van Loenen het op zet 26 opgaf. En zonder een echte blunder, althans vanuit menselijk perspectief gezien.

Schaakopgave voor de eerste Pinksterdag: Wat speelt wit in de diagram hiernaast?

Achteraf kreeg ik van verschillende mensen de suggestie, dat ik deze partij zeker in moest gaan sturen voor de SMS-prijs. Maar ja, dat is het lot van een jurylid, die mogen niet meedoen;-)

Hieronder is de partij (inclusief commentaar) na te spelen.

Frank van Zutphen – Daniël van Loenen

37. Victor Hooftman - Leo de Rooij

Hier kwam ik precies op het goede moment langs om een foto te maken. Kijk eens naar de stelling op de foto. In deze stelling gaf De Rooij op (want het is mat).

Schaakopgave voor de tweede Pinksterdag: wat was de laatste zet van wit? Er zijn in theorie twee opties mogelijk.

38. Daan Gijsbertse - Nathan Brunnett

The battle of the huisschakers. Voor beide spelers is dit de eerste keer dat ze echt meedoen aan een schaaktoernooi met partijen over de hele avond. En dat is in het begin best wennen.

Ik gaf beide spelers voor hun eerste ronde het volgende advies mee: "Ga vooral op je handen zitten" Met andere woorden: neem de tijd om de stelling te begrijpen en goed over zetten na te denken. Gijsbertse was in deze onderlinge confrontatie duidelijk de sterkste en behaalde een fraaie eerste overwinning!

Kijk hier om alle uitslagen en de stand van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi te bekijken.

Jaap van Meerkerk