Nieuw seizoen geopend, nieuwe kansen voor allen!

Sfeerimpressie van de eerste rondeAltijd een bijzonder moment, toch? De opening van een nieuwe interne competitie. Ook extra spannend of iedereen op tijd komt. En of er nog nieuwe gezichten de zaal betreden.

Van 64 clubleden had ik de afgelopen week een bericht van aan- of afwezigheid ontvangen. Dat waren alle Erasmianen die mee zouden doen. We mochten zelfs twee aspirant-leden en een drie nieuw leden verwelkomen! Die stellen we hier even voor:

Hat to hat: John Janssen speelt knap remise tegen Cander FlandersJohn Janssen speelt bij Onésimus en overweegt een (dubbel)lidmaatschap bij Erasmus. John had er duidelijk zin in tijdens ronde 1. Veel plezier bij ons en welkom John!

Tony Fitzpatrick (inderdaad, die heeft Ierse wortelen), komt evenals John, in september bij Erasmus oriënteren. Wij weten zeker dat hij het naar zijn zin zal hebben bij ons, dat straalde hij in ieder geval zeker uit. Welkom, Tony!

Sfeerimpressie. In het midden Fred de Heer met een knappe remise tegen Leo VerhoevenFred de Heer, het afgelopen seizoen al te gast op ons Watertorentoernooi, speelde zijn laatste officiële wedstrijd in 1993 voor SWR, één van de fusiepartners van SV-Erasmus. Fred weet zich welkom bij zijn oude club, heeft er weer zin in, woont in Schiebroek en wordt lid van onze club.

Ook Daan Gijsbertse beleefde zijn eerste avond als Erasmiaan. Wij kennen hem nog van het Watertorentoernooi, waar hij zijn eerste stappen maakte van het internet-schaken naar het achter een bord schaken. Maar hij heeft meteen de smaak te pakken en is recent ook lid geworden!

En last but not least is de sterke Martin Rensen ook dubbellid geworden bij Erasmus (naast zijn lidmaatschap bij Onésimus). Voor beide heren ook een warm welkom!

Profiel van een clubkampioen

De huidige clubkampioen Henk OchtmanNieuwe kansen dus voor allen. Maar wat is er nu eigenlijk voor nodig om kampioen te worden? Een korte typering van onze huidige clubkampioen, zo u mij toestaat.

Henk Ochtman speelt een compromisloos soort schaak, met een rijke fantasie. Vindt het leuk zijn tegenstanders al vroeg in de opening te verrassen en trekt daarbij een gezicht dat het midden houdt tussen olijkheid en voldaanheid, duim grijnzend onder de kin, lichaamstaal en gelaatsuitdrukking van wie er tegenover hem zit nauwlettend volgend. “Zo, die had je niet zien aankomen, toch? Zoek jij het nu maar lekker zelf uit!”

Henk beent met regelmaat door de speelzaal, zichtbaar genietend van zijn partij, is wars van remises, won vijf keer, kan goed tegen zijn verlies. Je moet twee keer van hem winnen, wil je met een vol punt naar huis, want Henk kan ‘schwindelen’ als geen ander. Denk je eindelijk eens van hem te gaan winnen, dan nog schwindelt hij naar minimaal een halfje. Verschrikkelijk. Vandaar zijn ooit door Bart Gijswijt in SWR-tijd verzonnen eretitel ‘De verschrikkelijke Ochtman.’

Nieuw dit jaar!

Uit het competitiereglement:

Bij gelijk eindigen in de gesloten finales is de eindstand in de voorronde niet meer beslissend. Het onderlinge resultaat in de finale gaat voor. Is dat remise, dan telt de eindstand in de voorronde. Kijk hier voor het volledige competitiereglement.

Bordnummers:

Maar liefst 52 schakers in de eerste ronde van de interneBij uw borden vindt u voortaan een bordnummer. Geen gezoek meer naar een tegenstander, je loopt simpelweg naar het aangegeven bordnummer. Jan Hoek van Dijke kan daarna snel de uitslagbriefjes uitdelen en hoeft zich ook niet meer drie keer in de rondte te zoeken waar u zit.

Tenslotte is dit ook heel fijn voor de wedstrijdleiding. Die weet welke speler zijn plaats heeft verlaten, en wie er nog niet is. Jammer dat na een avond er al direct drie geplastificeerde bordnummers zoek zijn geraakt. Dus, heel graag het bordnummer niet opruimen, maar gewoon lekker laten staan.

Pikantjes (gefilterd op relevante schaaknieuws van de maand)

Schaken met een drag queen. Lijkt me geweldig. Mijn koning staat niet langer vol angst en beven schuchter weg gerokeerd maar kan als vrij ‘haar’ gang gaan, als ongekend mooie dame sierlijk dansend over 64 velden. Mijn echte dame slaat de schrik om het hart en (slaat) het schouwspel ietwat beteuterd gade vanaf d1. Het fenomeen drag queen kende ik niet. Net als u. Tot ik op 4 augustus over haar lotgevallen las.

Plaats delict: Grachtengordel. In juni werd zij lastig gevallen door een engerd in de grote stad van Femke burgemeester Halsema omdat hem zijn hobby, als vrouw versierd te stralen, kwalijk werd genomen. Vaar jij tijdens de Canal Parade lekker met mij als eregast mee op de boot, zal Femke ontdaan gefluisterd hebben. Iedereen moet zijn of haar eigen gang kunnen gaan. En zo werd deze drag queen in één klap voor even een BN’er.

En zo begon ik te fantaseren, en te filteren op schaaknieuws. Want, eerlijk is eerlijk, daar ontbreekt het aan in de media. Ik liet mijn fantasie de vrije loop, droomde al lezend weg en zag mij achter een groot schaakbord, met een dansende drag queen mijn tegenstander verrassen.

Het verhaal stak overigens schril af tegen dat van Max Pam, diezelfde dag. Die was echt even de weg kwijt hoor. Het ging over grootmeester Donner. Tuurlijk, ik zat direct op het puntje van mijn stoel. Ja, ik weet ook wel dat grootmeester Jan Hein Donner (+ 1988) schokkend vulgair uit de hoek kon komen en zich ver weg in de vorige eeuw reeds mengde in de LHBT-discussie (inmiddels hype). De tijd was er nog lang niet rijp voor. Typisch Donner. Hij schijnt volgens Pam beweerd te hebben dat er onder schakers geen homoseksuelen zijn, omdat ze allen al een soort van homoseksueel zijn. Want “schakers zijn mannen onder elkaar, die met hun handen vieze dingen doen met poppetjes.” Nee, ik volg hem niet, ik geef me liever over aan een fantasiekoningin!

Opmerkelijk

Bord 17. Wat Carel Keller tijdens de eerste ronde tegen Arend Bongers heeft, dat hebben Henk de Kleijnen en Vincent Smol ook. Zij spelen de afgelopen jaren steevast hun openingspartij tegen elkaar. Carel tijdens de Watertorentoernooi. Henk en Vincent bij de eerste wedstrijd van de voorronden. Ook nu troffen beide Erasmianen elkaar.

Gelukkig weer terug van weggeweest: Peter Hurkmans!Peter Hurkmans was er weer! Na een lang ziekbed en lange revalidatie. Hoewel hij duidelijk een jasje had uitgedaan, was hij vrolijk opgewekt. Had er weer zin in. En daar zat hij dan, aan het in de bloemen gezet bord 22. Hij speelde tegen Ruurd Ouwehand, die hem ook trakteerde, dat was duidelijk te horen, tot ver achterin de zaal. Op een consumptie en, hoewel geruisloos, toch op een nul. Maar ja, die Ruurd is veel beter dan ik, wist Peter.

Wat gebeurde er op de borden?

In de eerste ronde dus 26 partijen! Met allereerst enkele opmerkelijke uitslagen:

Een knappe remise van Bernhard Ruimschoot tegen Peter TorczysnkiBord 6: Bernhard Ruimschoot hield Peter Torczynski mooi op remise.

Bord 8: Fred de Heer leverde in zijn eerste officiële partij een overtuigende remise af tegen team 1-speler Leo Verhoeven.

Bord 13: John Janssen hield in zijn eerste wedstrijd als aspirant-lid prima stand tegen de sterke Cander Flanders.

Bord 23: De veel hogere rating van Lucian Mihailescu was voor Leo de Rooij geen reden er niet voor te gaan zitten. Dat doen we allemaal natuurlijk, maar u begrijpt waar ik heen wil. Leo won. 500 ratingpunten meer, zeggen veel, maar niet alles. Leo de Rooij is daarmee dé verrassing van ronde 1.

Henk Ochtman – Jan Hoek van Dijke

Een achtbaan-spektakel tussen Henk Ochtman en Jan Hoek van DijkeAan bord 1 treft Jan Hoek van Dijke onze clubkampioen. Ik heb de partij op topsnelheid – het was al erg laat – aan me voorbij zien trekken. Ik kende de opening niet. Henk en Jan ook niet. Maar des te hartstochtelijker gingen ze elkaar te lijf. Geen touw aan vast te knopen. De stukken vlogen van hot naar her. Plots verstijfde onze kampioen en overzag een schaakje via een onverwacht geopende lijn.

Jan was de gelukkige, won een stuk. Even later bestreed hij met twee torens en een stuk of drie pionnen meer tegen drie lichte stukken van Henk. Weer wat later met twee kwallen meer. Maar Henk schwindelde zich naar tegenkansen en toverde warempel een dame op het bord, die direct beslissend ingreep. Nee, geen drag queen, maar een agressieve tante.

Jan gaf onthutst op. Het bleek toch waar. Ochtman moet je twee keer verslaan. Cruyff zei het al, “als je niet van ‘m ken winne, moet je zorgen dat je niet verliest”. Jan had met twee kwallen meer dus ook remise kunnen aanbieden. Maar ja, Cruijff kon niet schaken, denk ik.

Murdoch Mac Lean – Tony Fitzpatrick

Het debuut van Tony Fitzpatrick tegen Murdoch Mac LeanTony schrijft over zijn eerste ervaringen bij Erasmus: “Op 3 sept jl. ben ik langs gekomen om te kijken naar jullie club een zo mogelijk een partij te spelen. Ik werd heel vriendelijke opgevangen door Frank en Jaap en na een korte introductie door Frank meteen ingeloot om te spelen!! Het is heel lang geleden dat ik in een club speelde (speel veel op internet tegenwoordig) en het was voor mij een spannend begin.

Mijn tegenspeler was Murdoch Mac Lean en hij heeft mij in een kwartiertje van tafel geveegd met de ‘Halloween Gambit’ … ik heb veel te snel gespeeld … was compleet vergeten dat ik 90 minuten op de klok had en had de Gambit nog nooit gezien … hmm!! Maar ik heb wel een lesje geleerd (Frank had al gezegd “je moet op je handen gaan zitten”) … en ben nog steeds erg enthousiast om door te gaan want ik hou veel van dit spel. Dus ik kom nog een paar keer om te oefenen en mijn competitie ‘gedrag’ te versterken. Vond de avond heel leuk. Bedankt Frank voor de uitnodiging.

Oproep:

Alek Dabrowski wint met een prachtige aanval tegen Hans Brobbel. Een partij om in te sturen?Soms sta je zo mooi gewonnen dat je het wel van de daken wilt schreeuwen. En, als je dan uiteindelijk wint – want een gewonnen stand winnen is lastig zat, nietwaar – YES!!!

Laat je clubleden meegenieten in het volgende rondeverslag. En, stond je verloren en wist je toch nog voor een verrassing te zorgen, kom ermee voor de dag! Mooie combinatie? Laat ons meegenieten! Interessant eindspel gespeeld? Laat ons leren! Heb je een vraag of wist je geen plan te vinden? Vraag het!!

Dat kan elke week bij het rondeverslag. Bij deze nodigen wij alle deelnemers uit per mail (competitieleider@sv-erasmus.nl) met enige regelmaat een partijverslag in te leveren. En zelfs een verliespartij kan mooi zijn! En daar leer je immers ook het meest van. Via Chesspad kunt u ook een partij inleveren! Alle inzendingen worden direct meegenomen in het volgende rondeverslag, mits u het verslag uiterlijk donderdagavond inlevert. Bent u nieuw of hebt u geen idee het dat moet of zou kunnen, kijk eens naar de rondeverslagen van het vorige seizoen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk