Vierde team wint uitwedstrijd tegen Barendrecht / IJsselmonde 2!

Onze tweede tegenstander dit jaar is een goede bekende. Vorig seizoen speelden we de eerste wedstrijd ook tegen Barendrecht / IJsselmonde 2. We wonnen met 4½-3½.

Barendrecht / IJsselmonde won verder alles en wij alles min één! En toen wij onze laatste wedstrijd moesten spelen, zouden we kampioen worden als we met 7-1 zouden winnen. Zowaar, dat werd de uitslag. Gevolg was dat zowel wij als Barendrecht / IJsselmonde promoveerden, maar wij waren de kampioen!

En nu dit seizoen dus onze tweede wedstrijd tegen datzelfde Barendrecht / IJsselmonde.

Ons team heeft negen spelers, dus als iedereen beschikbaar is, is één speler vrij. Dit keer speelden we daarom met een vrijgesteld teamleider, uw verslaggever. Een nadeel van een vrijgesteld teamleider is wel dat u een uitgebreid verslag krijgt! Maar ter zake.

Emil Verhoef (bord 2, zwart): 1. d4-Pf6 2. f4-d6 3. Pf3-c5 4. c3-Db6 5. e3-g6 enz. De c-lijn gaat open; wit krijgt daar twee torens op waarvan één op c7. Emil kan een van die torens ruilen, waarmee het gevaar geweken is. Allebei toren en paard en 7 pionnen. Om kwart voor tien is het na overleg met de teamleider remise: ½-½.

Victor Hooftman (bord 6, zwart): 1. e4-c6 2. Pf3-d5 3. Pc3-dxe4 4. Pxe4-Pf6 5. Pg3-e6 waarna zwart kort rokeert en wit lang! Een recept voor aanval en tegenaanval! Victor heeft de half open b-lijn en bezet die met dame en toren, maar heeft niet veel verdedigende stukken bij zijn eigen koningsstelling. Even lijkt het dat hij kan inslaan op de koningsstelling, maar wit ontsnapt dan via d2. Victor raakt een pion achter, maar de witte koningsstelling ligt wel open. Dat leidt tot kwaliteitswinst, maar wel tegen 2 pionnen. Dh7 van wit wordt beantwoordt met d3 van zwart, even later gevolgd door Df2+ waarna wit kan opgeven. Goed gespeeld! We staan voor: ½-1½.

Cor van As (bord 5, wit): 1. d4-d5 2. Pf3-Pf6 3. c4-c6 4. e3-e6 5. a3-Ld6 6. c5-Lc7 enzovoorts waaronder twee korte rokades. Een rustig begin, maar een paar zetten later heeft Cor een batterij (dame + loper) gericht op h7 en heeft zwart paard en loper gericht op de wits koningsstelling en de dame in de buurt. Cor wil met pionnenruil: h-pion tegen g-pion en Kg2 de h-lijn openen voor zijn toren. De toren komt wel op h1, maar de zwarte pion komt stevig gedekt op h3 te staan!

Rond 10 uur staat Cor drie pionnen achter en heeft een aanval te verduren. Ik reken de nul al! Dan vindt Cor de zet Lf5! Daarmee verbreekt hij de verbinding tussen zwarts dame en loper. Als zwart de loper afruilt, wordt er nog veel meer afgeruild en houdt zwart niets over van zijn aanval. Dus: een torenoffer op e3, waar zwart een loper voor terugkrijgt. Niet die van f5, want die heeft ondertussen h7 opgepeuzeld. Dus staat Cor een kwaliteit voor maar zwarts h-pion staat inmiddels op h2! En zwart heeft het loperpaar. Dan speelt Cor die verrekte loper nog een keer naar f5! En dat betekent een verloren stelling voor zwart, die dat ook inziet: ½-2½.

Herman Beerling (bord 4, zwart): Een Geweigerd Damegambiet. Herman krijgt het loperpaar in een open stelling, maar heeft een achterstand in ontwikkeling. In het vervolg verkrijgt wit de meerderheid op de damevleugel en meer ruimte. Daardoor worden zijn paarden wel erg sterk en Herman raakt de kwaliteit achter tegen 2 pionnen. Als hij even later een belangrijke pion verliest en vervolgens een loper kwijtraakt is er geen redden meer aan: 1½-2½.

Alik Tchavelachvili (bord 8, zwart): Een Siciliaan met a6 en g6. Thematisch met wit oprukkend met zowel a4, a5 als f4. Alik speelt het spel heel rustig en gedegen. Om 10 uur staat het nog steeds gelijk. Even later heeft Alik een pionnetje opgepeuzeld. Dat smaakt naar meer en het worden twee pionnen! Om half elf heeft zijn tegenstander er genoeg van: 1½-3½!

Kunnen we het winnende punt pakken?

Nog drie partijen zijn er aan de gang. Bord 1, waar Henry Pijpers (1680) tegen André Coenen (1888!) speelt, bord 3 met Gerrit Boer tegen John Bakker en bord 7 met Rogier Verkaik tegen Robert Dortmund.

Rogier (bord 7, wit) is het eerst klaar. Na 1. c4-e5 2. Pc3-Pc5 3. g3-Lc5 4. Lg2-Pge7 5 Pf3-0-0 6. 0-0 en nog wat zetten besluit Rogier om een paard te ruilen voor drie pionnen. Hij heeft echter niet helemaal goed gerekend en het blijken maar twee pionnen te zijn. Een belangrijk verschil. Zwart heeft nog wel wat achterstand in ontwikkeling, maar het blijkt door de stelling erg lastig om de pionnen die hij beschikbaar heeft naar voren te spelen. Hierdoor heeft hij te weinig ruimte om zijn stukken actief aan de strijd te laten deel nemen. Als de zwarte stukken oprukken richting de witte koning, is verdedigen erg moeilijk en moet Rogier opgeven: 2½-3½.

Dan is Henry Pijpers (1, wit) aan de beurt. 1. Pc3-g6; 2. e4-Lg7 3. f4-d6. Ik laat de rest, maar na een zet of 10 heeft zwart nog steeds alles op de onderste drie rijen staan, met vijf pionnen op de zesde rij. Henry heeft dus behoorlijk de ruimte om zijn stukken goed neer te zetten. Hier zie je het ratingverschil van 200 punten niet aan af. Maar de strijd brandt los. Tegengestelde rokades: wit kort en zwart lang.

Beiden trekken ten aanval, maar Henry raakt een beetje in de verdrukking door g5 van zwart, terwijl zijn dreiging op de damevleugel een beetje verdampt. Met e4 breekt Henry de boel open en creëert hij wat tegendreiging. Niet echt gevaarlijk lijkt het, maar dan doet zwart een wonderlijke torenzet. Henry kan aftrekschaak geven, daarmee een pion pakken en een toren winnen. Wat zwart heeft gezien blijkt dus een fata morgana en de 4½ punten zijn binnen!

In het feestgedruis vergeten we bijna dat Gerrit Boer (bord 3, wit) nog speelt. Maar die zorgt er wel voor dat de aandacht ook naar hem gaat want ook hij wint zijn partij. Vanaf het begin is hij er in geslaagd om steeds iets meer ruimte en ontwikkeling te hebben dan zijn tegenstander. Daardoor moest zwart steeds aandacht aan zijn verdediging besteden. De voortdurende druk wordt zwart te veel. Hoe Gerrit precies heeft gewonnen heb ik niet meegekregen, maar wel de eindstand: 5½-2½ voor Erasmus!

Alles bij elkaar een erg goede prestatie van ons team!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het vierde in klasse 2A.

Bram de Knegt