Alle hens aan dek

Na twee minimale nederlagen is het tijd om tegen Spijkenisse wat matchpuntjes te gaan scoren. Omdat het de avond voor een KNSB zaterdag is hebben beide teams invallers nodig.

Ik heb Cander, in topvorm en Murdoch, weer terug op zijn oude niveau bereid gevonden en denk daarmee voldoende geheime wapens ingezet te hebben.

Bij Spijkenisse blijken Maurits van de Linde (2209) en Desiree Hamelink (2128) verhinderd en vervangen door Daniel van Zevenhuizen (2135) en Djad Maes, een jeugdspeler met inmiddels 1879 (+195!! op de laatste ratinglijst).

Al voor tien uur worden de eerste handjes geschud. Dat lijkt goed want zo vroeg is meestal een remise, Alek Dabrowski, aan bord twee met zwart, lijkt de gelukkige. Lijkt, want lees hier zijn verslag van de rauwe realiteit:

“Ik (Alek) speelde met zwart tegen Daniel Zevenhuizen. Hij was een maatje te groot voor mij. In een symmetrische Engelse stelling speelde ik, naar later bleek, een niet zo gangbare variant. Hij kende het spel wel. In dit soort stellingen moet je precies weten wat je moet doen. Ik ruilde te vroeg een paard. De witte stelling had geen enkel aanknopingspunt om druk uit te oefenen, laat staan voor een aanval. Daniel hield alles onder controle en rolde zwart simpel op.”

Niet veel later is Murdoch Mac Lean, bord vier met zwart, klaar. Hij heeft keurig alle muziek uit de stelling gehaald en Wilmar Meijer kan het aanbod niet weigeren.

Intussen heb ik, Leo de Jager met zwart, de volgende stelling op het bord gekregen. Wit heeft met h4 de loper van e7 weggelokt om een octopus op d6 te kunnen planten, de natte droom van witspelers die het Frans voor hun kiezen krijgen. Het lijkt natuurlijk heel wat, want die loper op e6 doet niks, veld b5 lonkt, het centrum is zo goed als onaantastbaar enzovoort.

Zo redeneert tenminste menig argeloze witspeler om er na 19. ..-Tcb8 20. Pf3 Le7 21. b4 g5 22. b5 Pa5 23. Lb4 g4 24. Pd2 Ld6 25. Ld6 Tc8 26. Pb3 Tc1 27. Tc1 Pc4 achter te komen dat de spin in het web gevangen is en dat er nog een pion verloren gaat. Ook leuk, voor zwart dan, is dat de loper op e6 nog één zet gedaan heeft: 56. ..-Lg4 en opgegeven.

En dan is het tijd om de tussenstand op te maken. Cander Flanders op drie heeft helaas verloren, zodat het score bord 1½-2½ aangeeft. Frank van Zutphen met wit op één staat minstens gelijk. Pieter Sturm met wit aan vijf staat om te huilen, maar blijft dapper doormodderen. Leo Verhoeven aan zeven met wit lijkt redelijk binnen de remisemarge, maar Leo heeft nog een vrijpionnetje op de h-lijn als bliksemafleider. Marvin Dekker met zwart aan acht staat beter in een toreneindspel. Frank en Pieter lijken me zo duidelijk dat ik niet veel aandacht aan hun partijen geef.

Het lijkt te moeten komen van Leo en Marvin. Leo’s troef staat inmiddels op h5, nog eentje naar voren en we mogen gaan hopen op meer. Marvin heeft eigenlijk maar één probleem, de klok. Dan ineens is de partij van Pieter afgelopen, en niet met de verwachtte nul maar hij heeft zijn tegenstander midden op het bord mat gezet. Gaan we winnen?

De eerstvolgende, die klaar is, is Frank, en ook hier niet de ‘normale’ uitslag. Lees hier zijn verslag:

“Ik (Frank) speelde met wit aan het eerste bord een erg goede partij tegen Erik Both (2184), de computer vond slechts marginale verbeteringen (voor beide spelers trouwens). Na wat schermutselingen in het centrum gingen de dames er al snel af. Op een goed moment kreeg ik optisch goede mogelijkheden met twee actieve paarden, maar zwart vond steeds de juiste zetten. Feitelijk werd de remisemarge de gehele partij niet overschreden. Pas in diepe tijdnood greep ik mis in een potremise toreneindspel. Erg zonde, deze nederlaag was helemaal niet nodig.”

Marvin met nog minder dan tien seconden gaat de remise uit de weg en probeert zijn eigen verbonden vrijpionnen naar de overkant te brengen. Daarvoor moet hij wel zijn toren inleveren en komt hij in een eindspel van toren tegen twee verbonden vrijpionnen terecht. De pionnetjes zijn echter nog niet erg ver en als ze eindelijk op de zesde rij arriveren is de witte koning in het bedreigde gebied gearriveerd en wordt de zwarte koning afgesneden, einde oefening.

Leo probeert met de moed der wanhoop de schaakjes te ontwijken, zijn loper te ontpennen en de h-pion naar voren te brengen. En dan zit hij ineens ten aanschouwe van tweehonderd toeschouwers met zijn vingers aan de b-pion. Dat betekent dat de zwarte dame vrije doortocht naar a1 krijgt en dat is ook nog eens mat.

Helaas was Pieters gelukkige overwinning dus geen kanteling van het geluk naar onze zijde, maar meer een laatste opflikkering van hoop. Geen overwinning, maar een dikke nederlaag. Onverdiend, maar wel realiteit.

   Spijkenisse 1           1946 - Erasmus 1               1894 5½ - 2½
1. Erik Both               2184 - Frank van Zutphen       2023 1  - 0
2. Daniel Zevenhuizen      2135 - Alek Dabrowski          1906 1  - 0
3. Fabian van Buuren       1985 - Cander Flanders         1837 1  - 0
4. Wilmar Meijer           2022 - Murdoch Mac Lean        1758 ½  - ½
5. Djad Maes               1684 - Pieter Sturm            1937 0  - 1
6. Rob Kalkman             1857 - Leo de Jager            1867 0  - 1
7. Nick Groeneweg          1900 - Leo Verhoeven           1916 1  - 0
8. Steyn de Lange          1799 - Marvin Dekker           1906 1  - 0

Als samenvatting kunnen we stellen dat Erasmus na drie ronden geen grijze middenmoter is, omdat er een en ander mee gezeten heeft. Nee, we staan moederziel en troosteloos onderaan, omdat er van alles heeft tegen gezeten. Er moet dan ook heel wat gaan gebeuren, zoals af en toe een mazzeltje, om volgend seizoen nog in de hoofdklasse mee te mogen spelen. Het bestuur denkt zelfs al na over een nieuwe coach en naar verluidt is de penningmeester al bezig om de afkoopsom bij elkaar te sprokkelen en heeft daarbij al grote vorderingen gemaakt middels de post zaalhuur.

De volgende ronde is thuis tegen Moerkapelle. Dat is dan de eerste van de hopelijk vele laatste kansen. Alle hens aan dek en de supporters op de banken.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de hoofdklasse van de RSB.

Leo de Jager