Erasmianen in den lande

Geen toernooien waaraan Erasmianen mee doen

Doet u binnenkort ook mee aan een toernooi? Mail dan webmaster@sv-erasmus.nl

postheadericon Herinneringen aan Schiebroek II

Door Willem van der Wel

Met heel veel dank aan Willem van der Wel, met wie ik heerlijk gezellig oude herinneringen heb zitten ophalen op 1 november. We delen ook zoveel schaak- en andere herinneringen! Willem, die nu inmiddels al 10 jaar bij Nieuwerkerk aan den IJssel speelt, heeft een mooie geschiedenis van SV Schiebroek (2 jaar in de 2e klas KNSB, jawel!) en zijn persoonlijke ervaringen (3 A4) opgeschreven. Heel leuk om te lezen!

In drie delen. Vorige week deel I. Vandaag deel II. Volgende week volgt deel III.

Deze week ook met foto's uit de oude doos! Kijk hier voor de foto's met herinneringen aan Schiebroek.

Jaap van Meerkerk

Periode De Brandaris

Na enkele jaren gespeeld te hebben in De Castagnet vertrokken wij naar een andere speellocatie.

De zaal in De Brandaris was zeer groot en beneden was de bar waar Nia de scepter zwaaide.

Om een consumptie te halen moest wel steeds de trap af en ook de toiletten waren beneden, niet echt handig.

Het ledental liep gestaag terug en er werd gedacht aan een fusie met de schaakvereniging Westen Regina.

Binnen SV Schiebroek waren enkele leden tegen de fusie. In een extra ledenvergadering hield J.P. la Riviére, voorstander van de fusie, een emotionele toespraak en het wonder geschiedde de fusie ging door.

De naam werd schaakvereniging Schiebroek/ Westen Regina. Het speellokaal bleef de Brandaris. Ineens was er een grote vereniging met meer dan 70 leden! Zeven teams speelden in RSB competitie!

Er kwamen ook veel sterke spelers bij o.a. Arie Heemskerk, Jan van Helten, Jan van Rijn, Hooftman sr.

In deze periode werd ik actiever voor de vereniging. Het clubblad Het Geschut werd jarenlang verzorgd door Arnold van Toor. Befaamd waren de raapavonden bij Arnold thuis. Op deze avonden liep een groep mensen om een tafel, veelal verlengd met een strijkplank en verzamelde zodoende de pagina’s van het clubblad. Arnold had de leiding en hij ging over het nietapparaat om de pagina’s vast te nagelen.

Arnold hield niet van kleine flesjes bier en schonk gul Grolsch beugelflessen. Halve liters dus. Ik ben Arnold als redacteur opgevolgd en heb samen met Cees la Riviére een aantal jaren het clubblad verzorgd.

Pauline, toen mijn vriendin, nog steeds mijn vriendin maar sinds lang ook mijn vrouw zat in die tijd op het Rotterdamse Kunstacademie en zij vond het leuk om de illustraties voor het clubblad te verzorgen. Het draaien of wel kopiëren van de tekst en illustraties gebeurde bij Bram de Knegt en Lenie Mulder op zolder. Geweldige avonden waren dat, al leverde de Gestetner stencil machine meestal blauwe inkthanden op. Ter afsluiting van de avond was er altijd wel een glas wijn. Er werd wat gerookt en gedronken in die jaren.

Jan van Dijk leverde toen al veel leuke verhalen in onder het pseudoniem “Ego Wieldrifter”. Jan had niet alléén talent voor het schrijven van boeiende verhalen, hij was ook schaak-probleem-componist. Voor één van zijn composities had men tot in het buitenland veel waardering.

In de Brandaris periode speelde Schiebroek met het eerste tiental in de 2e klasse KNSB.

Rob Witt was zo vriendelijk om het team te versterken en gedurende twee jaar hebben wij ons gehandhaafd. Na de degradatie verliet Rob de vereniging om in de hoofdklasse van de KNSB te gaan spelen. Ik geloof dat hij toen speelde bij Watergraafsmeer of Rotterdam.

Enkele namen die mij nog te binnen schieten van dat eerste team zijn o.a. John en Siep Foekens, Bram de Knegt, Tom van Bokhoven, Evert van den Hooven en Rob Duin. Rob Duin was om zo te zeggen een plezierig gestoord mens, op zijn 20e afgestudeerd in de scheikunde, solliciteren bij Shell in korte broek en zijn schaakpartijen waren indrukwekkend. Het was altijd vermakelijk om te zien dat hij zijn lunch klaarmaakte naast het schaakbord, dus boterham smeren, beleg er op en happen maar. En dan weer een nieuwe bobo - dit alles meestal tot grote ergernis van zijn tegenstander.

Na een redactiecarrière van ca. 4 jaar ben ik penningmeester geworden. Jan van Helten was voorzitter. De meeste leden betaalden nog maandelijks in de zaal, slechts weinigen per giro. Ik had een grootboek waar ik alle inkomsten en uitgaven opschreef.

Volgende week deel III.

Willem van der Wel

postheadericon Actuele standen

Direct naar de uitslagen en de actuele standen van:

Rapidkampioenschap

Watertorentoernooi