Erasmianen in den lande

Leiden Chess Tournament

14 - 23 juli 2017

Leo de Jager, Gerard Kastelein & Andrzej Pietrow

 

45e Seniorenschaaktoernooi

17 - 21 juli 2017

Wim Posthumus

 

Doet u binnenkort ook mee aan een toernooi? Mail dan webmaster@sv-erasmus.nl

postheadericon Spindler Makelaars Watertorentoernooi 2015: ronde 3

Remise? Alleen winst telt in derde ronde SMWT!

Maandag 20 april. Ronde 3 van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi (SMWT). Het was nog mogelijk om in de derde ronde in te stromen en wij mochten maarliefst vier nieuwe deelnemers verwelkomen!

 

Wim van de Kraats, Shakir Salih, Patrick Smaal en Jan Breugem begonnen met een bye in de eerste twee ronden en stroomden in de derde ronde in.

 

Daarmee kwam het totaal aantal deelnemers op 62! Een recordaantal! En die 62 deelnemers maakten er in de derde ronde ook weer een mooie strijd van. Slechts drie remises waren het resultaat!

 

We komen er in rond een uur of half elf. Op het eerste bord speelt Nathanaël Spaan tegen Wim Posthumus. Spaan heeft een klein plusje met twee sterke paarden in het centrum, maar de strijd moet hier nog gaan losbarsten. 

 

Op bord 2 heeft Wijnand Rijnders met zwart een klein voordeeltje met betere spelmogelijkheden en een betere pionnenstructuur tegen Ercan Selman. Op bord 3 nemen Andrzej Pietrow en Dik van der Pluijm het tegen elkaar op. Pietrow heeft iets actiever spel, maar kijkt wel tegen een iets mindere pionnenstructuur aan.

 

Murdoch MacLean heeft daarentegen op bord 4 wel een voordeeltje van een T + L + 3pi tegen T + 6pi voor Arnout van Kempen. De toren van Van Kempen staat echter wel actief en hij dreigt nog een pionnetje te winnen. Kan MacLean de kracht van de loper laten gelden?

 

Op bord 5 heeft Marvin Dekker dan net gewonnen van Arend Bongers. Bongers heeft wel kansen op meer, maar als hij een zwarte pion op b3 toelaat, verliest hij een kwaliteit en komt Dekker zonder te kloppen de stelling van Bongers binnen.

 

Uw verslaggever (gezeten achter bord 7 met de zwarte stukken) en Leo Verhoeven zijn dan al remise overeengekomen in een partij waar het evenwicht niet echt wordt verbroken.

 

Op bord 8 neemt Jaap van Meerkerk het met wit op tegen Emil Verhoef. Met een mooie opstoot van zijn d-pion zet Van Meerkerk de aanval in op de koning van Verhoef. Als een wurgslang wordt de druk steeds iets verder opgevoerd, totdat Verhoef eigenlijk geen mogelijkheden meer heeft en hij het mat niet meer af kan wenden. Een hele fraaie partij van Van Meerkerk. Als Van Meerkerk niet in de jury zou zitten, zou dit een kanshebber zijn voor de Spindler Makelaars Spektakelprijs!

 

Op bord 9 lijkt een spectaculaire verrassing in de maak. Roel de Graaff maakt het Bernhard Ruimschoot lastig, heel erg lastig. Met goed spel heeft De Graaff een stuk gewonnen en als extraatje heeft De Graaff ook nog eens 20 minuten tegen minder dan een minuut voor Ruimschoot. Maar dan... De horror... De Graaff maakt twee klassieke en veel voorkomende fouten: a) meevluggeren met de tegenstander en b) over het hoofd zien dat lopers niet alleen naar voren gaan, maar ook naar achteren. Het kost hem een volle dame en daarmee de partij. Heel erg zonde, maar het vertoonde spel geeft wel veel vertrouwen voor de toekomst!

 

Wij kijken verder naar bord 13 waar Cor van As het met wit opneemt tegen Frits Steenbergen. De stelling ziet er remise-achtig uit met T + P voor Van As tegen T + L voor Steenbergen. Grootste verschil wordt gemaakt door de klok. Van As is al aan zijn laatste paar minuten bezig, terwijl Steenbergen nog meer dan 20 minuten heeft. Dat tijdsverschil blijkt uiteindelijk doorslaggevend als Van As door zijn vlag heen gaat!

 

Op bord 14 is ook een mooie partij gaande tussen Henry Pijpers en man-in-vorm Ruud Dröge. Pijpers heeft al lange tijd druk op de stelling van Dröge en wikkelt af naar een lopereindspel met twee pluspionnen. Met vaste hand voert Pijpers de stelling naar de winst toe. Een prima resultaat!

 

Gerard Kastelein en Arie de Jong aan bord 15 hebben dan ook net tot remise besloten in een stelling met L + 6pi versus P + 6pi. Aan bord 16 begint Wim van de Kraats zijn toernooi met een goede overwinning op Gerrit Boer. Minder goed begint het toernooi voor Shakir Salih. Hij verliest eerst een paar pionnen tegen Andries Schukking en die pionnen maken het verschil als ze later het promotieveld bereiken. 

 

Op bord 19 een grote verrassing. Patrick Smaal neemt op tegen Jan Smit. Smaal wint een stuk en het enige dat Smit daartegenover kan stellen is een vergevorde pion op d3. Als deze pion onschadelijk wordt gemaakt, schuift Smaal de partij verder uit. Een heel fraai resultaat van Smaal!

 

Op bord 22 ook een mooie verrassing. Alik Tchavelachvili houdt de sterke Paul Dekker op remise in een leuk en klassiek pionneneindspel met beiden vijf pionnen en een koning. Een hele nette prestatie voor Tchavelachvili.

 

Het is na dit rondje inmiddels kwart over elf. Alle partijen zijn klaar met uitzondering van de eerste vier borden. Op bord 2 heeft Rijnders een stuk gewonnen tegen Selman en hij schuift deze partij zorgvuldig uit.

 

MacLean (bord 4) heeft inmiddels een paar pionnen opgesnoept van Van Kempen en met een goed getimed loperoffer creërt hij een vrijpion die niet meer van promotie afgehouden kan worden. Een prima partij van MacLean.

 

Aan bord 3 heeft Pietrow een gevaarlijke koningsaanval opgezet, maar Van de Pluijm blijft de goede zetjes doen ondanks zijn grote tijdnood. Er resulteert een remiseachtige stelling van P + 2 pi voor Pietrow versus L + 2 pi voor Van de Pluijm. De vlag van Van der Pluijm is echter onverbiddelijk en zo gaat het punt toch naar Pietrow.

 

Aan bord 1 tot slot heeft Spaan de druk opgevoerd op de steling van Posthumus en wint hij een pionnetje. Zijn twee paarden zijn nog steeds erg gevaarlijk (en zeker met weinig tijd op de klok) en die vliegen richting de zwarte koning. Allemaal lastig te overzien in tijdnood en uiteindelijk strijkt Posthumus in een lastige stelling de vlag. Maar wel een mooie en prima gespeelde partij van beide heren!

 

Na drie ronden zijn er nog vijf spelers met de volle 100% score: Spaan, Dekker, MacLean, Pietrow en Rijnders en daarachter twee spelers met een half puntje achterstand. Dat belooft veel moois de volgende ronde!

 

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi 2015. De vierde ronde wordt gespeeld op maandag 11 mei (op 27 april - Koningsdag en 4 mei - dodenherdenking wordt niet gespeeld). De voorlopige indeling voor de vierde ronde wordt op 4 / 5 mei op de website geplaatst.

 

Frank van Zutphen

 

postheadericon Adres Erasmus

Laurens Borgsate

Meidoornsingel 181

3053 BP Rotterdam

postheadericon WTT hoofdsponsor

 

www.spindlermakelaars.nl

postheadericon Actuele standen

Direct naar de uitslagen + actuele standen van:

 

Snelschaakkampioenschap

Rapidkampioenschap

Watertorentoernooi

postheadericon Erasmus steunen?

“SponsorKliks,

postheadericon Erasmus twittert