Erasmianen in den lande

Leiden Chess Tournament

14 - 23 juli 2017

Leo de Jager, Gerard Kastelein & Andrzej Pietrow

 

45e Seniorenschaaktoernooi

17 - 21 juli 2017

Wim Posthumus

 

Doet u binnenkort ook mee aan een toernooi? Mail dan webmaster@sv-erasmus.nl

postheadericon Spindler Makelaars Watertorentoernooi 2015: ronde 4

Zoals ze dan zeggen...

Na een rustperiode van twee weken (Koningsdag en bevrijdingsdag) werd maandag 11 mei de vierde ronde gespeeld van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.  

 

Zoals ze dan zeggen in het wielrennen: Het was afwachten wie de rustperiode het beste had verteerd.

 

Ook in deze vierde ronde mochten wij nog een nieuwe deelnemers verwelkomen: Davin Mostert. Hij begon met een remise tegen Paul Dekker, man in vorm die afgelopen zaterdag nog op het podium terecht was gekomen bij het RSB Seniorenkampioenschap.

 

Aan het begin de avond waren er nog vijf spelers met een 100% score. Marvin Dekker had een bye opgenomen en de overige heren mochten het onderling uit gaan maken. Aan bord 1 nam Wijnand Rijnders het op tegen topfavoriet Nathanaël Spaan. Dat ging Rijnders goed af, hij speelde een sterke partij, waarin het evenwicht niet echt verbroken werd. Remise was het logische resultaat. Prima prestatie van Rijnders!

 

En dan bord 2: Andrzej Pietrow nam het op tegen Murdoch Maclean. Pietrow kreeg een klein plusje met een pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar na een iets te optimistische opstoot met de a-pion, counterde Maclean keihard terug door het centrum. Het zag er erg gevaarlijk uit voor Pietrow in een eindspel van beiden een paard en drie pionnen. Ondertussen was Pietrow al aangewezen op de 5 seconden die er iedere zet bij komen, terwijl Maclean nog vrij ruim in de tijd zat. Pietrow kon niet heel veel doen, maar op de een of andere manier wist hij zich uit de omstrengeling te wurmen, won een pionnetje, won er nog één en daardoor zelfs de partij! Zoals ze dan zeggen in de goochelkunst: Ontsnapt als een ware Houdini! Maar daardoor gaat Pietrow na vier ronden wel als enige aan de leiding met een score van 4 uit 4!

 

Achter de koplopers was er ook weer veel strijd op de borden. Op bord 3 maakten Lucas Gortemaker en Jaap van Meerkerk er een waar gevecht van wie de meeste openingskennis had. De eerste 17 zetten bleken theorie te zijn!! Vrij snel daarna won Gortemaker een pionnetje, maar Van Meerkerk gaf zich niet zomaar gewonnen. Zoals ze dan zeggen in het boksen: De ronde is weliswaar verloren, maar de wedstrijd is nog niet gewonnen. Van Meerkerk kreeg een vrijpion op de damevleugel en dat zag er veelbelovend uit. Gortemaker kon deze pion in een paard-loper eindspel nog net tot staan brengen, maar had geen kans om de pion ook te winnen. De partij was als laatste nog bezig, maar beide heren moesten uiteindelijk toch in remise berusten.

 

Op bord 4 maakte Bernhard Ruimschoot het Arnout van Kempen erg lastig met een dichtgeschoven stelling en een overwicht op de damevleugel. Zoals ze dan zeggen in het voetbal: Als je ondanks veel kansen niet scoort, dan valt er altijd wel een tegendoelpunt. Zo was het ook bij deze partij. Ruimschoot kwam er net niet doorheen op de damevleugel en toen de koningsvleugel open ging was het Van Kempen, die wel zijn kans greep en zo de overwinning behaalde.

 

Aan bord 5 speelde Andries Schukking met wit tegen Selman Ercan. Ercan had de iets betere stelling en ging met een pionnetje voorsprong een eindspel in van toren en paard tegen toren en loper met beide nog vijf / zes pionnen op het bord. Dat was lastig verdedigen voor Schukking en met een leuk kwaliteitsoffer gevolgd door een paardvork won Ercan een stuk en daarmee ook de partij.

 

Op bord 6 speelde uw verslaggever een obscuur zij-variantje van het Frans tegen Wim van de Kraats. Van de Kraats kwam iets beter uit de opening en had ook het betere van het spel in het middenspel, maar het echte evenwicht werd niet echt verbroken. Remise was het logische resultaat.

 

Leo Verhoeven deed op bord 7 goede zaken dankzij een overwinning op Marcel Tillemans. Toen hij met zijn dame de stelling binnenkwam ging het vrij snel bergafwaarts. Zoals ze dan zeggen in een huwelijk: Het is een kwestie van geven en nemen, de man geeft en de dame neemt. Zo was het ook bij deze partij, de dame van Verhoeven luidde het eind in voor Tillemans en zo kon Verhoeven het punt bijschrijven.

 

Aan bord 8 speelden Wim Posthumus en Cander Flanders een snelle remise, in het eindspel van dame en loper zat weinig muziek meer.

 

En dan de grote verrassingen! Aan bord 9 won Henry Pijpers heel knap van Dick van der Pluijm. Hoe is onze verslaggever niet helemaal duidelijk, maar Pijpers is wel de man in vorm na de vorige ronde ook al van Ruud Dröge te hebben gewonnen! Pijpers doet het na vier ronden met 3 uit 4 en een TPR van 1962 (plusscore van 1,40) op een knappe gedeelde vijfde plaats!

 

Een tweede grote verrassing was de overwinning van Shakir Salih tegen Gerrit Boer. Boer kwam heel goed uit de opening en Salih kwam met een dubbele dubbelpion te zitten. Maar hij vocht zich knap terug met als eindresultaat een hele nette overwinning! Uitstekende prestatie!

 

Aan de lagere borden, waren er verschillende spelers die voor het eerst het zoet van de overwinning mochten smaken. Jan Bruinsma speelde een goede partij tegen Marius Middendorp, hij won een stuk en later nog één. Zoals ze dan zeggen in de vissport: Het naar binnen hengelen was daarna niet lastig meer.

 

Ook Jeffrey Ouwersloot (tegen Guide Paulsen) en Arnold Rijken (tegen Coen van Vlijmen) behaalden hun eerste overwinning. Op bord 27 tot slot won René van Es tegen Peter Ruimschoot. Ruimschoot speelde weer een hele aardige partij. Van Es won weliswaar vrij snel een pionnetje, maar het evenwicht werd lang niet verbroken. Pas later op de avond wist Van Es de doorbraak te forceren en zo zijn eerste punt te behalen. 

 

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi 2015. De vijfde ronde wordt gespeeld op maandag 18 mei . De voorlopige indeling voor de vijfde ronde wordt op donderdag 14 of vrijdag 15 mei op de website geplaatst.

 

Frank van Zutphen

 

postheadericon Adres Erasmus

Laurens Borgsate

Meidoornsingel 181

3053 BP Rotterdam

postheadericon WTT hoofdsponsor

 

www.spindlermakelaars.nl

postheadericon Actuele standen

Direct naar de uitslagen + actuele standen van:

 

Snelschaakkampioenschap

Rapidkampioenschap

Watertorentoernooi

postheadericon Erasmus steunen?

“SponsorKliks,

postheadericon Erasmus twittert