Verslag Erasmus jeugdschaaktoernooi 6 maart 2010

Overal kwamen ze vandaan, onze jonge schaaktalentjes, piepjong en in tranen na een te snel verlies, maar ook geroutineerde oudere jongeren die zich in onze A en B groepen hadden ingeschreven. Mijn dag begon al vroeg, na een enerverend verlies aan bord 1 van ons 2e team tegen Rokado in het veraf gelegen Nieuw-Beijerland, waardoor ik mezelf echt even moest oppeppen voor ons toernooi, en na een slopend lentenachtfeest de nacht daarvoor, voor onze Melanchthon-jeugd voor de leerjaren 2 tot en met 6. Dus na twee halve nachten was ik in de vroege ochtenduren naar de Icarusstraat getogen, mij troostend met de gedachte dat onze vaste toernooideelnemers uit Brussel ook al onderweg moesten zijn en wellicht ook die uit Sas van Gent. Ja, ons jeugdschaaktoernooi is inmiddels internationaal. Toen ik de inschrijving van ene Schönwetter en Kroetkov ontwaarde moest ik moeite doen een gevoel van achteraf toch wel misplaatste trots te onderdrukken. Beide inschrijvers komen uit onze eigen regio.

Gelukkig ging het alarm niet af toen ik de schoolpoort om 8.15 uur opende en snel het alarm uitschakelde, met bril op om die verrekte kleine cijfers correct in te toetsen. Naar binnen gooide ik me, die gezellige DDR-achtige sfeer van dit zo oude schoolgebouw inademend, die gelukkig binnen enkele uren door het onbevangen gelach en de vragende blikken van de jonge schakers met een vanzelfsprekend en speels gemak zou worden omgetoverd in die ondoorgrondelijke schaaksfeer waar ik zoveel van hou.

53 schakers hadden zich in de voorbijgaande weken gemeld. Onze digitale inschrijfpagina werkte perfect. Het per direct verzonden retourmailtje werd zeer op prijs gesteld. Om 10.00 uur was het wachten nog slechts op 2 niet opgekomen inschrijvers en konden we al snel daarna in 8 groepen gaan schaken.

Alle groepswinnaars zouden een mooie beker ontvangen en een geldprijs. De 2e en 3e plaatsen kregen eveneens een geldprijs. Voor alle deelnemers was er een lekker groot stuk chocola. De groepen 1, 2 en 3 waren gereserveerd voor de categorieën A, B en C, spelers in de leeftijd van 13 en ouder. Zij speelden in een rustig schoollokaal met eigen arbiters.

De hoofdgroep bestond uit 2 A, 3 B en 1 C speler. Wouter Schönwetter (1644, B-speler, Messemaker, Gouda) werd met een fraaie 5 uit 6 score overtuigend toernooiwinnaar van het Erasmus jeugdschaaktoernooi 2010 en ontving een geldprijs van 50 euro en uiteraard de groepsbeker. De 2e en 3e plaats uit groep 1 was voor Lennart Kraaijenbrink van S.V. Krimpen met 3 punten en Daniël Zevenhuizen, C-speler, S.V. Spijkenisse met 2½ punt, na een beslissingspartij tegen Diederick Casteleijn met eveneens 2½ punt. De beide A-spelers, Peter de Weerdt en Nick Groeneweg moesten genoegen nemen met een bescheiden eindklassering.

Groep 2 werd bezet door 4 BC-spelers die in 6 partijen elk 2x tegen elkaar uitkwamen. Overtuigend winnaar werd Bernard Evengroen, C-speler, met 5½ punt, een knappe prestatie! Bernard komt ook van Messemaker en heeft (had) een rating van 1680. 2e en 3e werden Steijn de Lange, cat. C, Spijkenisse, met 3½ punt en Cornë Noordegraaf, cat. B, met 2½ punt, SV Barendrecht. Diana Gairabekova (SV Papendrecht) speelde leuke partijen maar wist slechts een halfje bijeen te sprokkelen. Geeft niks Diana, je kunt het!

Groep 3 bestond uit 7 C-spelers en werd met 6 uit 6 (!!) zeer overtuigend gewonnen door Robert Casteleijn, 1487, SV Krimpen. Hartelijk gefeliciteerd met zo’n prachtig resultaat. De 2e plaats met 4 uit 6 was voor Villa Siu, 1192, Spijkenisse. 3e werd met eveneens 4 uit 6 en na een beslissingspartij met Villa, Mathijs Dubbeldam. Nathaniël Faybish van Chess Club Anderlecht (2½ punt), Rick van Roon (CSV) en Michael van de Voorden (Spijkenisse), beiden met een score van 2, streden tot de laatste ronde voor de prijzen. Niels Koot (Spijkenisse) gaat volgend jaar vast meer punten pakken, maar moest nu met een bescheiden halfje naar huis.

Groep 4 en 5 werden gecombineerd. Er hadden zich in de D-categorie maar liefst 12 spelers gemeld. Beker en geldprijs voor Wang Yang (SV Klim-Op) die met 10½ uit 11 heel knap en zeer overtuigend groepswinnaar werd. De 2e plek met 9½ punt was voor Jason van Oudheusden, van DSC uit Delft. 3e werd Ricky Schaap (1224) met 9 punten. Eveneens in de prijzen vielen de 4e, 5e en 6e plaatsen. Deze waren voor Sasha Shikman, 1171, DSC Delft (8 punten), Lydia Dubbeldam, HWP uit Sas van Gent (!) en Adrian Mensing, SV Sliedrecht, beiden met 6½ punt.

De moeder van Lydia vond het heerlijk om in haar oude vertrouwde buurt waar zij jaren heeft gewoond weer eens terug te keren, en nu voor dit schaaktoernooi! Volgende keer organiseert zij een grote bus voor alle deelnemers uit Zeeuws-Vlaanderen die zij graag beloofde te ronselen. Hulde. Zeker ook een aardige score voor Soma Calbo (5 punten) en Lisa Noordegraaf (4 punten) en Annemarie Casteleijn (3 punten). Koos van de Berg (SV Sliedrecht) en Abdulgadir Tahari (Klom-Op) schaakten 2 punten bij elkaar. Vaandeldragen werd Franghelton Cleopa (stap 2, SV Klim-Op), die net heeft leren schaken en volgend jaar zeker voor meer punten gaat spelen.

Categorie E speelde in groep 6 met 7 spelers, 12 wedstrijden, dus weer dubbele ronden, met als afgetekend groepswinnaar Joost Jan Pannebakker (SV Klim-Op) met de geweldige score van 11 punten uit 12. Ook een heel mooie score was voor Andre Mensing uit Sliedrecht met 10 punten. Jazeker, Joost Jan en Andre hebben flink huisgehouden in deze groep en zullen volgend jaar natuurlijk in een nog sterkere groep gaan spelen. Op plaats 3 eindigde Anton Garcia uit Spijkenisse met 6 punten. Jelmer Priester, SV Eeuwig Schaak (5 punten) en Rudolf Casteleijn uit Krimpen (4 punten) deden ook aardig mee en eindigden op plaatsje 4 en 5. Bart Dubbeldam (SV Eeuwig Schaak) scoorde 3½ en Levi Docters van Leeuwen (Krimpen) tenslotte 2½ punt.

In groep 7 eindigden twee spelers met de droomscore van 11 punten uit 12 twee spelers bovenaan: Kevin Nguyen (SV Klim-Op) en Jorik Klein (SV Sliedrecht). Een werkelijk heel spannend gevecht om de 1e plek! Na de gewonnen beslissingswedstrijd mocht Kevin uiteindelijk de beker meenemen. De derde geldprijs was voor Adri Groeneveld (Eeuwig Schaak) met 7 punten. Ook een mooie score wisten Jarno Ottens en Bas van Dolder (Eduard van Beijnumschool) te behalen; beiden kregen 5 punten achter hun naam en vielen net buiten de prijzen. En dan te bedenken dat Bas pas een half jaartje schaakt. Goed, Bas. Pepe Hordijk (Eduard van Beijnumschool) scoorde 2½ punt op plaats zes en Tom (Eduard van Beijnumschool) was hekkensluiter in deze groep.

In groep 8 speelden de jongste talentjes onder de deelnemers in de GH categorieën. Met hun hele lichaam. Met ouders/begeleiders die op afstand slechts konden hopen op de noodzakelijke concentratie van hun kroost. Zo bespeurde ik de 4-jarige Lucas Nguyen die vanaf december 2009 schaakt. Een echt talentje dat op gevoel leuke zetten met zijn hele lichaam uitvoert, maar o zo ontroostbaar verdrietig na een verliespartij. Ik lijd echt met hem mee, leg een arm om zijn lijfje en vertel over mijn eigen verliespartij, gisteren, en lieg tegen hem dat verliezen niet zo erg is als je je best maar hebt gedaan. Bah, wat een ellende, vooral als je team kampioen had kunnen worden als ik… Ik zie aan het uitslagenbriefje dat Lucas toch gelukkig 2 puntjes bijeen heeft gesprokkeld. Uit tien nog maar liefst.

Op de 1e plaats schaakte zich Maarten Hoeneveld van SV Caïssa uit Amsterdam met 8 uit 10. Een zeer goede prestatie. Ja zelfs Amsterdammers kunnen er wat van! De tweede plek werd opgeëist door Michel Priester van SV Eeuwig Schaak uit Ridderkerk met 5½ punt en de derde plaats werd gedeeld Ivan Kroetkov van SV Leiderdorp en Lian Vrolijk, die via zijn vader van SV Erasmus komt. Lian en Ivan scoorden 5 punten. Lian veroverde na de beslissingswedstrijd de 3e prijs. Lian is de zoon van onze 100% speler van het 2e team van Erasmus, Olivier Vrolijk. Leuk dat hij zijn zoon al zoveel op schaakgebied heeft kunnen bijbrengen. Ook dank aan Olivier dat hij op 6 maart deze groep heeft willen begeleiden. Zo zie je maar weer, een nieuwe kandidaat voor onze jeugdschaakafdeling dient zich aan. Benjamin Faybish van Chess Club Anderlecht met 4½ punt deed ook heel goed mee en Lucas komt volgend jaar veel punten scoren. We zetten de chocolade en de beker al vast klaar.

Ik heb genoten van zoveel schaakplezier. Dank voor alle inzet van (bestuurs)leden van Erasmus: Ron Ansem, arbiter groep 6 en verder gewoon voor alles wat hij deed, Jan Melis voor de koffie, de prijzen, de stand-by, Leo Verhoeven, die de groepen 1,2 en 3 als scheids heeft bewaakt, Paul Wilhelm voor de leiding bij groep 7, Frits Steenbergen voor zijn arbitrage in die grote 4/5 groep, Olivier Vrolijk voor de leiding in groep 8, Arie de Jong voor zijn gezellige aanwezigheid en zijn mooie verhalen, Peter Hurkmans voor de bekers, Jan Hoek van Dijke voor het verzorgen van de digitale inschrijvingen via onze site.

Volgend jaar in maart zien we elkaar zeker weer terug op het Erasmus jeugdschaaktoernooi. Dank ook voor de suggesties van ouders om ons toernooi nog beter te maken, zoals competitiesysteem en regeling bij gelijk eindigen.

Fijn dat weer diverse schaakverenigingen hun jeugd naar ons toernooi hebben gebracht en dank ook aan juffrouw Paulien met haar schaakleerlingen van de Eduard van Beijnumschool, onze vaste klanten de Klim-Opppers van Jan Sijbesma.en Rick van der Pluim van SV Spijkenisse met 7 inschrijvingen, SV Eeuwig Schaak uit Ridderkerk, SV Caïssa uit Amsterdam, CSV Capelle ad IJssel, SV Barendrecht, Chess Club Anderlecht, SV Sliedrecht, SV Leiderdorp, SV Messemaker uit Gouda, SV Papendrecht, SV Barendrecht, allemaal dank voor de deelname. Tot volgend jaar.

Kijk hier voor alle eindstanden van het Erasmus jeugdtoernooi 2010.

Jaap van Meerkerk

Jeugdleider SV Erasmus