Naar Gouda in de winter

Als men vroeger in de winter van Rotterdam naar Gouda ging, dan deed men dat op de schaats. Aldaar aangekomen sloeg men stroopwafels en Goudse doorrokers (een stenen pijpje) in. Ook nu was het winter, maar de schaats was vervangen door tuffende vigilantes, overigens voertuigen waarvan de huur al was betaald.

De in vergelijking tot die geschetste oertijd sterk gewijzigde winterse omstandigheden konden niet verhinderen, dat uw schrijver weer eens onderuit ging op de gladde ijsvloer van de parkeerplaats bij de Mammoet, ook al zo iets uit vervlogen tijden. Deze Mammoet herbergt Messemaker 1847, althans de naar hem vernoemde schaakclub. Dit, niet fatale, vallende ongemak werd aanleiding mij op de terugweg gekneld tussen beschermende armen van Patrick en Jan, weer veilig te laten plaatsnemen in de vigilante, die nu de naam Suzuki bleek te dragen.

Waarom deze reis naar tot de muren van de woningen in het water verzonken stad? Nogal simpel. Op de rol stond Messemaker 1847 4 tegen Erasmus 3. Zoiets als grijsaards tegen blakende jongelingen…

Het ging om de uiteindelijke zege en die viel toe aan de bezoekers! Gemakkelijk ging dat niet, want eerst moest een forse achterstand, opgelopen door nederlagen van Frits Steenbergen en Rutger Cogenbach, worden weggewerkt. Een karwei toevertrouwd aan achtereenvolgens Jan de Korte, Peter Weeda, Gilles Donze en Patrick van der Velden. Daarmee was in ieder geval het halve wedstrijdpunt gered (4 – 2).

Bleven nog Henri Pijpers en Arie de Jong, ook al blakende jongelingen of nog steeds vallend in die categorie. Bij Henry ging het toch nog mis, bij de laatste der Mohikanen leek ook het uur van de afrekening nabij. Een tactisch aanbod door mij, het slecht ogende eindspel op remise te houden werd door Reeuwijker Nico de Ronden nog fijntjes weggewuifd, maar kennelijk klaagde het dilemma aan zijn denkpatronen. Want niet lang daarna liet hij zich verschalken en zo gingen we nog met een 5 – 3 stand zegevierend het Goudse weer uit. Ja, in Gouda gebeurt nog wel eens wat!

De uitslagen en standen van het derde team zijn te vinden op de site van de RSB-competitie.

Arie de Jong