Vierde pakt eerste punten in Berkel

Vrijdag 12 november trok ons vierde door weer (slecht) en wind (veel) ten strijde naar Berkel en Rodenrijs om het op te nemen tegen het tweede team van 3-Torens. De eerste twee ronden waren jammerlijk en nipt verloren gegaan. Er werd dus niets minder dan de volle winst verwacht.

De scheidsrechter verbood bij aanvang, op straffe van een huilende scheidsrechter bij negeren van het verbod, expliciet remises en beval beide teams tot op het bod te gaan. Dat gebeurde dan ook. Met als gevolg dat pas rond half twaalf duidelijk werd, wie er met de buit van door ging.

Het begon niet minder dan dramatisch met nullen voor Nefkens, tegen niemand minder dan onze ‘eigen’ Van der Linde en Hurkmans tegen Bauman. Het leek helemaal verloren toen de teamleider tevens een nul noteerde voor Beerling tegen Berghout. Gelukkig bleek dat een misverstand en kon Beerling mij erop wijzen dat het andersom moest zijn. Dat gaf weer even lucht.

De strijd werd rond kwart voor elf weer in evenwicht getrokken toen Hesselmans zijn partij tegen Volbakel in winst wist om te zetten. Goed voorbeeld doet goed volgen. En aangezien hij naast mij zat besloot ik dat dan ook maar te doen. Zo stonden we kort na elven met 3 – 2 voor toen mijn tegenstander Keijzer besloot de koning om te leggen. Dat was echter van korte duur omdat amper vijf minuten later Tchavelachvili de vlag moest strijken en zijn tegenstander De Graaf de stand weer in evenwicht wist te trekken.

Alles kwam toen aan op de borden 1 en 3 waar Jan Smit tegen Van Vaalen en Jan Hoek van Dijke tegen Springer nog volop in gevecht waren. Smit wist een eindspel met pionnen en torens verdienstelijk tot een winnend slot te brengen, waardoor het weer 4-3 voor ons werd. Jan Hoek van Dijke stond op dat moment met een toren en pion tegen loper en pion in ieder geval remise. Hij besloot echter het bevel van de scheidsrechter op te volgen en schaakte nog ruim een kwartier door alvorens na afruilen van al het materiaal alsnog voor de remise te tekenen.

De scheidsrechter accepteerde dit zonder wenen en de eerste wedstrijdpunten voor het vierde waren een feit. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2D van de RSB competitie.

Ron Ansem