Erasmus ten koste van Charlois Europoort door in de RSB-beker

Op vrijdag 22 oktober stond de eerste ronde voor de RSB-beker voor ons op het programma. Uit tegen Charlois Europoort. Helaas konden Mari Hofman en Jan Seeleman niet van de partij zijn, zodat we niet in onze sterkste opstelling konden aantreden. Maar desondanks waren we goed geluimd en goed op tijd bij Charlois Europoort. Daar was alles prima op orde: goede sfeer, goede zaal, goede borden, goede stukken en goede catering. De enige dissonant was dat af en toe wat onrustig was door tienergetortel.

Het beloofde een spannende avond te worden. Hoewel Charlois Europoort geen beroep op de KNSB-spelers kon doen, was onze verwachting dat er een behoorlijk sterk viertal zou zitten. Dat was ook zo: vier spelers met veel ervaring in de promotieklasse en hoger. Het werd een gelijk opgaande strijd die pas in de slotseconden met het kleinste verschil in ons voordeel werd beslist.

Op bord 4 speelde Cander Flanders met wit tegen Jesus Canedo. Cander had wat ruimteoverwicht, met wat zwakten in de buurt van zijn koning. De zwarte aanval leverde remise op.

Op bord 3 speelde ik tegen Carel Vredenborg. Carel koos er in een open siciliaan voor de koningsloper op g2 te zetten. Het werd daardoor een rustige maar ook ingewikkelde positionele strijd. Voordat het witte ruimtevoordeel definitief kon worden gemaakt, ontstond een slagwisseling waarbij veel materiaal van het bord verdween. Wit had daarna de slechtere pionnenstelling maar nog steeds veel ruimte. Uiteindelijk kon niemand iets bereiken zonder de hand aan zichzelf te slaan: remise dus.

Op bord 2 speelde Frank van Zutphen zijn geliefde Engelse opstelling tegen Filip Borst. Veel ruimte maar zwart stond zeer solide. Nadat Frank de stelling op een achteraf gezien ongelukkig moment had opengemaakt moest hij vechten voor remise. Dat resultaat kwam er in een eindspel met ongelijke lopers.

Op bord 1 speelde Andrzej Pietrow tegen Gijsbert Kamerman. Gijsbert koos voor de Trompowsky-aanval, maar van aanvallen kwam niet veel terecht omdat de dames snel van het bord gingen. Het werd een zeer ingewikkeld positioneel gebeuren, waarin Andrzej langzaam maar toch ook zeer zeker in het voordeel kwam. Het eindspel was voor hem gewonnen, maar werd zo’n tijdnoodspektakel dat ik maar een gangetje om ben gegaan. Andrzej had uiteindelijk genoeg tellen op de klok om te winnen en daarmee was ook de bekerwinst in deze ronde een feit.

Op naar de volgende ronde! Kijk hier voor alle uitslagen van de RSB-beker.

Leo Verhoeven