Team 2 revancheert zich

Na de ontluisterende afgang in de vorige ronde tegen Dordrecht 2 toonde ons tweede team de nodige veerkracht tegen Papendrecht/Alblasserdam 1, toen dat team op 22 november op bezoek kwam.

Al snel maakte zich een positief gevoel kenbaar want de winstpunten kwamen in het begin met de nodige regelmaat binnen. Reinier Hoogeveen liet het eerste punt aantekenen als gevolg van een listig pionzetje, waarmee werd bereikt dat de tegenstander de dame moest geven voor een toren. Het einde volgde daar spoedig op. De voorsprong werd verdubbeld door Frits Steenbergen. Dat ging echter niet gemakkelijk! Het zag er naar uit dat Frits het onderspit zou gaan delven, maar tegen het vallen van de vlag speelden de zenuwen kennelijk een rol. Eerst werd na een kwaliteitsoffer remise aangeboden en even daarna gaf de tegenstander zelfs het halve bord cadeau! Ook een derde punt werd nog gescoord en deze keer was het de beurt aan Jan de Korte. Lang leek een zege niet te bereiken, maar ook hier was de slotfase beslissend.

De 3 – 0 voorsprong kon niet lang worden gekoesterd. Paul Wilhelm werd door witte pionnen in het centrum in het nauw gebracht en hij wist het probleem niet op te lossen. Daar kwam nog bij dat Joop van ’t Hoenderdaal zich liet verrassen toen zijn koning enigszins in het gedrang kwam. Toch heeft er in deze partij meer in gezeten voor onze man, maar de feiten zijn onloochenbaar. Toch weer benauwenis met een stand van 3 – 2.

Jaap van Meerkerk had als snel een stuk gewonnen, maar had toch wat moeite de meerderheid tot winst te voeren. Het eindspel liet Jaap in het bezit van een randpion, die werd gesteund door de goede loper en de twee pionnen, die de tegenstander nog op het bord had, vormden geen gevaar. Dat was dus 4 – 2 en het wachten was op de definitieve beslissing.

In tijd duurde dat nog wel even, maar de stelling van Emiel Verhoef was duidelijk in ons voordeel. Een splijtend pionzetje, direct na de opening, zette drie zwarte stukken “en prise” en dat kon dus niet worden opgelost. Wel kreeg zwart twee pionnen in ruil voor het stuk en verdedigde zich daarna hardnekkig. Maar de beslissing viel uiteindelijk via een aftrekschaakje, waardoor zwart een toren moest inleveren. Dat betekende matchwinst.

Ten slotte, Pim Kleinjan, liep wat pionnen achterstand op en dat bleek toch ook voldoende voor de nederlaag.

Eindstand 5 – 3, een mooi herstel.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand in klasse 1B.

Arie de Jong