Eerste behaalt eerste overwinning

Ons eerste team had wat goed te maken doordat tegen Shah Mata en De Willige Dame matige resultaten werden behaald. Tegen Sliedrecht 2, op papier een van de minder sterke tegenstanders, moest het dan gebeuren. Meer glijdend dan rijdend arriveerden wij uiteindelijk in Sliedrecht, waar wij goed voorbereid klaar stonden om De Leeuw te verschalken.

Er werd inderdaad gevochten als leeuwen, al kwam verwachte De Leeuw nergens op het bord, want na 2½ uur spelen stonden alle partijen nog gelijk. Pas laat (na elven) werden de verschillen gemaakt: op bord 7 wist Cander Flanders met actief spel zijn tegenstander terug te dringen; nadat Cander zijn dame voor een toren en een stuk geofferd, stond zwart helemaal klem: 1 – 0. Mari Hofman (bord 3) kwam in een eindspel met zware stukken terecht. Ofschoon hij een pion minder had, bleef hij binnen de remise-marge: 1½ – ½.

Op bord 4 kwam Evert van der Hooven een stuk voor, maar moest dit ‘door een grapje’ spoedig teruggeven en remise accepteren: 2 – 1. Olivier Vrolijk (bord 5) kreeg een Tarrasch op het bord, maar wist in een gelijkopgaande partij geen voordeel te bereiken: 2½ – 1½. Ondergetekende op bord 8 wist vanuit een CaroKann volgens het boekje toe te slaan. Nadat ik pion c4 veroverd had ontwikkelde ik over de c-lijn een mataanval: 3½ – 1½. Leo Verhoeven had op bord 7 een zware dobber aan Jerry van Rekom (De Leeuw himself). Na een partij lang onder druk te hebben gestaan, wist Leo af te wikkelen naar actief spel, waarna tot remise besloten werd: 4-2.

Een ruime winst leek binnen handbereik met goede stellingen voor Michel Siban (bord 2) en Frank van Zutphen (bord 1). Michel, die zijn dame had ingeruild voor twee torens liet zich echter ongelukkig mat zetten: 4 – 3. Frank van Zutphen liet zijn totaal gewonnen eindspel echter toch nog remise lopen doordat hij zich teveel liet afleiden door zijn tegenstander en door een toeschouwer. Toch was het beslissende halfje binnen: 4½ – 3½ winst.

We staan met 3 matchpunten weer in de middenmoot, maar de afstand naar de top (Spijkenisse en Rokado met 6 punten) is nog groot. Eind januari mogen we tegen Chess, die nog puntloos onderaan staat. Pas als we die ook winnen mogen we weer omhoog kijken.

Lees hier alle uitslagen en de stand in de promotieklasse van de RSB nog eens na.

Ruurd Ouwehand