Net niet in Barendrecht

Het bezoek van het derde aan Barendrecht op maandag 25 oktober, waar het eerste team van de thuisclub wachtte, bracht niet de gewenste overwinning. Toch heeft een zege er lang in gezeten, zoals uit de volgorde van uitslagen blijkt.

Bram de Knegt boekte een prima zege na wederzijds correct spel, waarna De Jong tegen een Nimzo met 1. b3 aankeek. Door 2.. – e5 kreeg de partij een zelfstandig karakter. Zwart won in de opening een pion, maar verzuimde in het verre middenspel torenruil, waarna wit een vervaarlijke aanval verkreeg. Die kon nog juist worden opgevangen, waardoor remise een feit was (1½ – ½).

Mihailescu had een Siciliaan, die in het middenspel voor beide weinig aanknopingspunten bracht. Vrij spoedig werd het punt gedeeld (2 – 1). De jonge Corné Noordergraaf stortte zich tegen Verhoef na de opening in een avontuur en liet een stuk insluiten. Verhoef offerde een kwaliteit voor aanval, die wat later met mat werd bekroond (3 – 1).

John Helstone bracht een Konings-Indische pot via gelijk opgaande strijd tot remise (3½ – 1½). Er restten toen nog drie partijen en die beloofden voldoende om een overwinning te kunnen opeisen.

Jan Smit verdedigde zich uitstekend tegen Tjerk de Bruin en had nog altijd een stevige stelling, totdat hij verzuimde de dames te ruilen. Dat hield stukverlies in plus capitulatie (3½ – 2½).

Cor van As kreeg tegen Bakker groot voordeel (in stelling en in tijd).Hij bouwde uit naar een positie die winst beloofde. Een onachtzaamheid deed het materiële voordeel verdampen en een nederlaag dreigde, maar de tijdnooddruk van de tegenstander noopte hem tot het accepteren van remise (4 – 3).

Tot slot had Patrick van der Velde lange tijd goed spel tegen de sterkste speler Liefrink, wist zich goed te handhaven, maar verloor uiteindelijk op de klok: 4 – 4. Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in klasse 2B van de RSB competitie.

Arie de Jong