Erasmus Jeugdtoernooi 19 februari 2011

Van de site van de RSB

Het tweede Erasmus jeugdschaaktoernooi bood vele jonge schakers weer een vermakelijke dag met een internationale bezetting. Ondanks de concurrentie van jeugdtoernooien in aanliggende regio’s en de snelschaakmarathon in Dordrecht vonden 39 spelers de weg naar Hillegersberg. De organisatie was weer vlekkeloos in handen van Jaap van Meerkerk en zijn kornuiten van SV Erasmus. Erasmus beschikt zelf helaas niet meer over een jeugdafdeling, maar toch zet het kader van deze vereniging zich in om het jeugdschaak op de kaart te houden. Hulde.

Veel spelers hadden we vorig jaar ook al gezien, dus kennelijk was het toernooi hen goed bevallen. In de jongste groep had men de FGH-tjes gecombineerd. Daar zagen we een sterk optreden van de Belgische Benjamin Faybish die met 9/10 eerste werd. Tweede werd Alexander Janse voor Djad Maes van Spijkenisse. In groep 4 was broer Nathaniël Faybish (nog maar 7 jaar) niet te stoppen. Marijn den Hartog (3-Torens) en Jorik Klein (Sliedrecht) deden hun best maar tegen een Belgisch kampioen waren ze (nog) niet bestand. In groep 3 wist Joost Jan Pannebakker (Klim-Op) de beide Mensing broers (Sliedrecht) achter zich te houden. Deze waren kennelijk nog te vermoeid van de prestaties op vrijdagavond tijdens de strijd om de Groene Hart Jeugdcup.

In groep 2 was de strijd extreem spannend, maar Ricky Schaap wist met 6 punten verrassend Wang Yang en Olivia Meng voor te blijven. In de hoofdgroep was de winnaar van vorig jaar, Wouter Schönwetter, vast van plan om zijn titel te prolongeren, maar hij had buiten de broertjes Casteleijn gerekend. Die hadden een anti-Wouter opening voorbereid en wisten zo plaats 3 en 2 te veroveren. Lachende derde werd Steyn de Lange, die trots de eerste prijs binnenhaalde. Het prijzengeld mocht hij direct bij pa inleveren. In ieder geval was dit weer een geslaagd toernooi van de Erasmianen. Hopelijk vinden ze ooit weer een locatie waar ze wel jeugd kunnen herbergen, want aan de inzet van het kader zal het niet liggen.

Kijk hier om direct naar de eindstand van het Erasmus jeugdtoernooi 2011 te gaan.

Ronald Damhuis