Het derde ten onder tegen SGO

Afgelopen vrijdag moest het derde het spits afbijten in de RSB competitie 2011-2012. Het belooft ook dit jaar weer een spannend seizoen te worden. Wisten we ons vorig jaar nog nipt op eigen kracht te handhaven, dit jaar zal dat met de versterke degradatieregeling een hele opgave worden.

Afgelopen vrijdag gingen we op pad naar Overschie om tegen onze vrienden van SGO aan te treden. Mogelijk een van de zwaarste tegenstanders in onze poule getuige het feit dat zij vorig jaar net zijn gedegradeerd uit de eerste klasse!

De openingsfase verliep op alle borden dusdanig dat er nog weinig over viel te zeggen. Naar mate de tijd vorderde zag het er aanvankelijk naar uit dat het nog alle kanten op kon. Tegen de klok van half elf moest Mihailescu echter als eerste buigen, kort daarop gevolgd door Tchavelachvili. Bij een 2-0 achterstand overwoog De Knegt op bord 1 tegen Smit remise aan te bieden. Gegeven het grote ratingverschil was dat geen onlogisch besluit. Zijn tegenstander zag echter meer kansen en wist die later ook te benutten. Kort daarop kreeg Hessselmans op bord 8 remise aangeboden. Na overleg met de teamleider en een snel rondje langs de overige borden kreeg hij het advies nog even door te spelen omdat er nog mogelijkheden leken op een gelijk spel. Toen even daarna ook Joram Simons de winst aan zijn tegenstander moest laten besloot Rens alsnog eieren voor zijn geld te kiezen. Zo kwam het eerste halve punt voor Erasmus op het bord.

Rond het vallen van de vlaggen ging het er hectisch aan toe. In een moeilijke en met het oog op de klok vermoedelijk remisestand blunderde ik zelf een stuk weg waarna de partij verloren was. Van Kempen speelde tegen Van As. Daar ging ogenschijnlijk iets niet goed met de klok waardoor hij onverwacht door zijn tijd ging, hetgeen Cor het punt opleverde. Teleurgesteld werd nog even de klok nagekeken, maar die deed het echt wel goed. Hij had waarschijnlijk toch zijn klok niet goed genoeg ingedrukt. In al dat tumult liet Jan Hoek van Dijke zich in een materieel gelijke stelling met koning, pion en toren toch nog mat zetten.

Zo konden we aan het einde van de avond met 6,5 – 1,5 naar huis en behoort SGO waarschijnlijk al tot de kampioenskandidaten. Kijk hier voor de huidige stand in de tweede klasse.

Ron Ansem