Derde pakt de punten!!

Afgelopen maandag was het derde van Erasmus de gastheer voor al weer de tweede RSB-wedstrijd. Dit keer tegen HZP Schiedam 2. Onder leiding van Aad Juijn waren Gerkema, Brand, van der Linden, Turkenburg, Schrumpf, Van der Kammen, Barendregt en Wiegman naar Laurens Arcadia gekomen om hun geluk te beproeven tegen ons derde in zo ongeveer de sterkste opstelling met Weerts, Mihailescu, De Knegt, Hoek van Dijke, Helstone, Van As, Simons en de teamcaptain Ansem.

Na de valse start tegen Overschie moest er eigenlijk wel gewonnen worden om nog zicht te houden op behoud in de tweede klasse nu we te maken hebben met een versterkte degradatieregeling, waardoor drie maar mogelijk zelfs vier teams aan het einden van dit seizoen degraderen. De druk was dus hoog.

Erasmus 3 - HZP Schiedam 2Weerts had op het eerste bord rond half tien een stelling bereikt, die volgens hem remise leek. Zijn aanbod werd aanvankelijk door Gerkema op last van Aad nog van de hand gewezen. Een kwartier later echter zag Gerkema het gelijk van René. Enkele minuten eerder had Mihailescu eenzelfde uitslag bereikt en waren de eerste twee halfjes een feit.

Het werd de opmaat voor een avond waar de kansen nog al eens wisselden, maar de te verwachten eindstand toch steeds rond een gelijkspel draaide. Vlak voor tienen was ook bij mijzelf door een afruil van alle stukken op de beide dames na een pionnenstelling bereikt, die er wel erg gelijk uitzag en werd het derde halfje binnen gehaald.

Daarna bleef het ruim een uur spannend. Joram had mij gepolst of hij ook remise kon aanbieden. Een analyse van de resterende stellingen op dat moment leverde een beeld op waarbij ik nog niet op een goed resultaat durfde te vertrouwen en hem verzocht nog even door te spelen. Om kwart voor elf leek er even wat lucht te komen toe John zijn partij won.

Een kwartier later was de stand echter al weer in evenwicht toen bleek dat Bram zijn stelling met aanvankelijk twee pionnen meer toch niet kon houden en het volle punt aan zijn tegenstander moest laten. Gelukkig wist Jan ons tien minuten later weer op voorsprong te zetten. Met een stuk meer voor Cor zag het er toen dermate geruststellend uit dat Joram alsnog genoegen kon nemen met een verdiend halfje. Om kwart over elf bracht Cor vervolgens zoals verwacht de eindstand op 5-3.

Daarmee is er weer hoop voor een mogelijk behoud van het derde in de tweede klasse. Het zal nog een spannende strijd worden die op 14 november in Maassluis wordt voortgezet. Alle uitslagen en de huidige stand in de tweede klasse zijn ook hier te vinden.

Ron Ansem