Verrassende winnaar Erasmus Rapidtoernooi

De tweede jaargang van het Open Erasmus Rapidtoernooi is dit jaar goed bezocht. Met 54 deelnemers met een mooie gelijkmatige ratingopbouw lagen de grenzen van de drie ratinggroepen exact op 1700 en 1900 bij respectievelijk 1/3 en 2/3 van de deelnemerslijst.

Gedoodverfde kanshebber Ivo Wantola had op het eerste gezicht met de hoogste rating van 2359 het beste perspectief op de hoogste podiumplaats. Maar hij kwam in de vierde ronde Levon Gayolan (2231) tegen. Een tijdelijk in ons land verblijvende Armeniƫr, die door een clubgenoot op dit toernooi was gewezen. En wat kan je nou beter doen in een vreemd land dan een schaaktoernooi gaan spelen? Hoe dan ook, de houder van de hoogste rating onder de toernooideelnemers werd in een bloedstollende partij handig door Gayolan van het bord gespeeld. Tot overmaat van ramp deed ook Erasmus oud-gediende Jos van der Kaap dat twee rondes later nog een keer. Hij hield deze topkanshebber daarmee van het podium, en hielp zichzelf erop met een gedeelde derde plaats. Levon Gayolan won verder al zijn partijen en werd daarmee zonder enig voorbehoud winnaar van deze editie van het toernooi. Souverein op een ongedeelde tweede plaats volgde Andrzej Pietrow met 6 punten. Eerdergenoemde Jos van der Kaap moest zijn derde plek delen met Michael Siban.

Er werd in een groep gespeeld, maar er waren ook ratingprijzen te winnen. In de ratingcategorie tot 1900 waren Arend Bongers en Joey Brokaar gedeeld winnaar met 5 punten en kwam Michael Fung op de derde plaats met 4,5 punt. In de ratinggroep tot 1700 was ook al de eerste prijs gedeeld, tussen Jaap Brokaar en Niels van Diejen met 4 punten, gevolgd door Dirk Brijs met 3,5 punt.

Dankzij Laurens Arcadia was de catering (soep en broodjes) prima in orde. Jan Melis stond de hele dag voor ons achter de bar.

Kijk hier om naar de eindstand van het rapidtoernooi 2011 te gaan.