Caro-Kann: de zwarte verdediging!
Vier maal werd hij toegepast, de Caro-Kann, in de ontmoeting op maandag 14 november van ons eerste team met de reserves van Messemaker 1847. Geen van de partijen ging verloren, dus een goede keuze!
De strijd begon al direct goed, toen Olivier Vrolijk een punt mocht noteren tegen Diko Kalkdijk. De partij stond praktisch gelijk, maar Diko verkeek zich en verspeelde een volle toren.
Wit had hier keuze uit: 21. Ta5, 21. f4 en 21. h3. Het werd echter 21. c4?? Het antwoord 21. … – Dxe5 spreekt voor zich. Reden om het bijltje erbij neer te gooien.
Andrzej Pietrow beriep zich op Caro-Kann en speelde een moeizame partij met Arjan Hennink. Remise was toch wel het juiste resultaat (1½ – ½). Cander Flanders moest tegen een old timer opboksen: een Tsjigorin van Ton Hortensius. In het middenspel veroverde hij een pion toen Cander tegelijk een loper en een geïsoleerde pion op c6 met zijn dame kon aanvallen. Eerder had hij een paar mindere zetten geproduceerd, waardoor Ton positioneel er aardig voorstond. De tijd was spelbreker en de pot eindigde met herhaling van zetten (2 – 1).
Ruurd Ouwehand kwam in een ruilvariant van Caro-Kann aanvankelijk niet verder tegen Theo Huijzer, maar Theo verbruikte veel tijd en moest daarvoor aan het einde de rekening betalen, toen Ruurd complicaties in de partij vlocht. Het draaide uit op mat of opgeven. Het laatste dan maar (3 – 1). Leo Verhoeven ontmoette ons erelid Henk de Kleijnen en dat startte met een Geweigerd Damegambiet. Leo kwam wat minder uit de opening. Daarna speelde Henk wat te passief, waardoor wit ruimteoverwicht kreeg en een veel betere stelling. Maar ook hier was de tijd spelbreker en Leo moest in een iets betere stelling in remise berusten (3½ – 1½).
Toen kwam er een kink in de kabel. Frank van Zutphen speelde tegen Kees Brinkers – volgens Frank – een zwakke partij. Hij kwam slecht uit de opening (Engels). Na ruil van de dames kreeg hij voordeel, maar brak daarna volstrekt overbodig de stelling open. Daardoor belandde hij direct in een verloren eindspel en dat was niet nodig geweest (3½ – 2½). Joop van ’t Hoenderdaal en Bert Vlot kopieerden ongeveer de opening van Leo Verhoeven (een Geweigerd Damegambiet). Ze kopieerden ook de uitslag en dat was terecht (4 – 3).
Het wachten was nog op Michael Siban. Ook hier Caro-Kann met Leslie Tjoo. Die partij eindigde nadat Michael de overhand had gekregen in een plots mat! (5 – 3).
Op de site van Messemaker 1847 is ook het uitgebreide verslag “Erasmus 1 een maatje te groot voor Messemaker 2” te lezen. De uitslagen en de stand in de promotieklasse zijn ook terug te lezen op de site van de RSB.
Arie de Jong