Tweede team Erasmus maatje te klein voor CHESS

Op de 1½ – 6½ nederlaag tegen de schakers uit Vlaardingen viel niet zo veel af te dingen.

Toch werden er wel interessante partijen gespeeld, waarvan er enkele anders hadden kunnen eindigen.

Op bord 1 ging Arie de Jong hevig te keer met drie stukken en twee pionnen tegen de witte dame; het bleek niet genoeg voor een halfje. Frits ondernam aan het eind van de avond nog winstpogingen in een eindspel na een Koningsindische opening met een kwaliteit meer tegen een vrijpion: de vrijpion promoveerde na wat onnauwkeurigheden. Gilles’ partij heb ik niet gevolgd en die van Jaap (met zwart) was een Boedapester, die rustig eindigde met herhaling van zetten waar Jaap vond, dat hij nog wel had kunnen doorspelen.

Pim ruilde in een Maroczy Siciliaan al vlug zijn zwarte g7-loper en kwam geleidelijk onder druk te staan. Hij moest na een mataanval opgeven. Paul (wit) kreeg een goede drukstelling in een Dame-Indische opening. Fritz’ grafiek gaf een normale verdeling te zien: in het begin nul, aan het einde nul en middenin plus twee. Door twee onnauwkeurigheden ontsnapte zwart naar remise, maar het zou nog lang geduurd hebben voor de vis op het droge zou zijn.

Jan Smit speelde een voormalig Joegoslavisch (Pirc) tegen de vier-pionnen variant met c3. Dan blijft wit vaak wat beter staan; ook nu bleef goed tegenspel uit en moest Jan opgeven.

Op bord 8 speelde Emil Verhoef een goede partij met een Fianchetto opening, creëerde een vrijpion op de h-lijn, die echter onschadelijk gemaakt werd. Hierna werd tot een plusremise besloten. Kortom: gewoon verloren tegen een team, waar vorig jaar ons eerste maar net gelijk tegen speelde.

Alle uitslagen en de stand zijn hier na te lezen. Of kijk hier voor het verslag “CHESS 1 haalt uit in Rotterdam” van CHESS.

Paul Wilhelm