Erasmus 1 niet opgewassen tegen ratinggeweld van Rokado

Het duel van ons eerste team tegen Rokado was voor beide teams de laatste kans om in de race te blijven voor één van de twee promotieplaatsen naar de KNSB.

Nadat eerder al de duels tegen de concurrenten Moerkapelle en SO Rotterdam 2 nipt verloren gingen, moest tegen Rokado gewonnen worden.

De duels tegen Rokado zijn altijd close, zodat het een groot verschil kan uitmaken of Rokado compleet is of niet. Nog vol van revanchegevoelens van vorig jaar (toen wij geen partijen vooruit wilde spelen en vervolgens Rokado’s promotiekansen om zeep hielpen), verzamelde Rokado alle sterke schakers uit Zuid Holland en Brabant om ons te bestrijden. Met een ratinggemiddelde van 2044 hoort zo’n team in de tweede klasse KNSB thuis, dus we konden onze borst nat maken. In de slag om Arcadia werd er hard gestreden en uiteindelijk waren de verschillen niet zo groot als wat op papier te verwachten zou zijn.

De eerste beslissing viel pas om tien voor elf. Ondergetekende (Ruurd) kreeg een stormaanval over zich heen, kroop door het oog van de naald maar moest uiteindelijk in het eindspel in Hans van der Linden zijn meerdere erkennen (0 – 1). Andrzej Pietrow kwam redelijk de opening uit, maar in de voortzetting verwisselde hij twee zetten en kwam in een lastig eindspel dat Frank Verkooyen knap afmaakte (0 – 2).

Gelijktijdig was ook Frank van Zutphen klaar: Frank kwam met ruimtevoordeel de opening uit, maar had ook gaten in de stelling. Met louter zware stukken en pionnen molk Frank zijn voordeel uit, maar werd vooral geholpen door zijn tegenstander Marco van der Linden die eerst zijn remisekansjes niet benutte en vervolgens zijn dame wegblunderde. Sinterklaas zit toch al lang weer in Spanje? (1 – 2). Daarna leek het hard te gaan: Leo Verhoeven kwam redelijk goed uit een Pirc opening en koerste op remise aan. Helaas speelde Leo te passief in het eindspel en werd in tijdnood door Rex van Dijken opgerold: 1 – 3.

De partijen van Olivier Vrolijk zijn altijd boeiend en tot het laatst toe spannend. Uiteindelijk kwam Olivier tegen Rick Ensering in een eindspel terecht waar hij met toren en loper een toren en twee vrijpionnen moest stoppen. In zijn tijdnood zag Olivier de remisevarianten over het hoofd en liet zich pardoes mat zetten. Toen was de wedstrijd gespeeld: 1 – 4.

Joop van ’t Hoenderdaal was erg blij dat hij met remise wegkwam tegen Ben Boog (1½ – 4½), waarna Cander Flanders in een Tarrasch Leo Rietveld succesvol bestreed: Cander kwam zonder voordeel de opening uit (Leo had iets meer ruimte). Met de “lokzet” (het lijkt wel een eendenfuik) Pd3 probeerde Cander de stelling te compliceren. Voor Leo, die niet van rustige partijen houdt, een reden om hier gretig op in te gaan. Toen zwarts vrijpion op d3 onverdedigbaar bleek, was de rest een kwestie van techniek: 2½ – 4½.

Michael Siban kwam in een tumultueuze partij (tegenstander Sander Boogaard claimde remise door zetherhaling) een pion voor, moest die weer teruggeven, maar wist in het eindspel alsnog het punt binnen te slepen.

De uiteindelijke eindstand 3½ – 4½ bewijst maar weer dat er stevig gevochten is en het wederom close was. De wraak was zoet voor Rokado, wij hoeven dit jaar niet meer naar boven te kijken (al staan er inmiddels meer teams boven ons dan onder ons) en kunnen onze wonden gaan likken.

Lees hier ook het verslag “Nuttige winst op Erasmus: 4.5-3.5” van Rokado. De uitslagen en de stand in de promotieklasse zijn terug te lezen op de site van de RSB.

Ruurd Ouwehand